Kultūras ziņas

Koka pūšaminstrumentu simpozijs tiešsaistē

Kultūras ziņas

Iznāk pētījums "Strēlnieku dzīvība sarkanā"

"Daiļrades" dejotāji atsāk mēģināt klātienē

Vairs nav jādejo viesistabā, kur vāzes krīt no plauktiem. Amatieru kolektīvi atkal mēģina klātienē

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Jau gandrīz nedēļu Latvijā ir atļauti amatieru mākslas kolektīvu mēģinājumi ārtelpās, un, lai arī pavasaris vēl nelutina ar īpaši siltu un saulainu laiku, vieni no pirmajiem klātienes mēģinājumus atsākuši dejotāji. 12. aprīļa vakarā, pēc darba dienas beigām, stadionā uz pirmo mēģinājumu sanāca deju ansambļa “Daiļrade” jaunieši.

Deju ansambļa “Daiļrade” dejotāji klātienē pēdējo reizi tikās pērnā gada 10. oktobrī – tieši pirms pusgada. Lai arī ļoti noilgojušies cits pēc cita un kopīgiem treniņiem, pirmajā mēģinājumā pēc attālinātā režīma iesildīšanās vingrinājumus dejotāji veic plašā sporta stadiona iepriekš sadalītos laukumos.

“Šodien mani jaunieši ir tādi savākti un viņi to emociju varbūt tik spilgti nerāda uz āru, bet es redzu, kā viņiem mirdz acis, atzīmē deju ansambļa “Daiļrade” mākslinieciskā vadītāja Iveta Pētersone-Lazdāne.

Kopš rudens “Daiļrades” deju mēģinājumi notika attālināti, bet regulāri – pa trim stundām divreiz nedēļā. Kolektīva vadītāja atzīst – tāds darba stils bija sevi izsmēlis un iespēja tikties klātienē ir kā mazi svētki. 

“Mēs esam visi morāli ļoti piekusuši no šī laika. Jo būt visu laiku ieslodzītam savā mājā, tajos kvadrātmetros, cik nu katram viņi ir doti, tas nav vienkārši,” uzsver Iveta Pētersone-Lazdāne.

Ansambļa dejotāji atzīst, dejot mājās nav viegli – traucē gan vietas trūkums, gan mājdzīvnieki. Turklāt jāuztraucas arī par plīstošiem objektiem – lampām, spoguļiem, vāzēm.

“Šis pirmais mēģinājums ir ļoti neticams, jo pēc tik ilga laika beidzot satikties, tā ir ideāla sajūta,  un ceru, ka turpmāk arī varēsim pamazām atjaunot dejošanas kustību un turpināt jau pilnvērtīgākus mēģinājumus,” norāda deju ansambļa “Daiļrade” dejotājs Mārtiņš.

Cerot, ka vasarā būs iespējami brīvdabas koncerti, šobrīd “Daiļrades” dejotāji gatavojas diviem vairākkārt atliktiem projektiem – 30. jubilejas koncertam un mitoloģiskai folkbaleta izrādei ar Kārļa Auzāna mūziku.

KONTEKSTS:

Covid-19 uzliesmojuma laikā 2020. gada pavasarī Latvijā bija izsludināta ārkārtējā situācija jaunā koronavīrusa ierobežošanai. Situācija vasarā bija stabila, bet septembra beigās saslimstība strauji pieauga. Valdība novembrī atkārtoti noteica ārkārtējo situāciju, bet, tā kā saslimstība ar Covid-19 nemazinājās, ārkārtējā situācija tika pagarināta līdz 6. aprīlim.

Arī pēc ārkārtējās situācijas beigām valstī saglabāti vairāki drošības pasākumi, bet no 7. aprīļa, sperot pirmo soli četru soļu plānā pakāpeniskai Covid-19 ierobežojošo pasākumu mazināšanai, līdz ar citiem atvieglojumiem atļautas amatierkustības kolektīvu, kā arī interešu un profesionālās ievirzes kultūrizglītības dalībnieku nodarbības ārtelpās grupās līdz 10 personām.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti