Pa straumei

"Pa straumei". Bārta

Pa straumei

Pa straumei. Mēmele

"Pa straumei". Rūja

Zemes cepeškrāsnī kūpināta baltā zivs

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Ēdiena gatavošanai zemes cepeškrāsnī ir gadu tūkstošiem sena tradīcija, ko atkal tautās ceļ Rūjienā dzimušais un augušais fon Stricka villas šefpavārs Aldonis Elksnis. Viņš zina, kā izcelt zivs dabisko garšu un maltītes pagatavošanā izmanto vien to, kas tuvumā atrodams. Recepte ir bezgala vienkārša, viss āķis slēpjas izejvielās, pagatavošanas tehnikā un attieksmē pret darāmo. Šoreiz tika kūpināts plaudis – viena no izplatītākajām Latvijas zivīm, turklāt ļoti garda. Tas rados karpai, taču plauža vietā var izmantot jebkuru citu balto zivi.

Plaudis jeb breksis

Plaudis (dēvēts arī par breksi) ir lieliska karpu dzimtas zivs, un tā ir ļoti izplatīta visā Latvijā. Plaužus var ķert cauru gadu, nomainot vien makšķerēšanas tehniku un ēsmu. Pavasarī un vasaras sākumā plaudi ķer uz sliekām, savukārt vēlāk jau uz maizes pukučiem. Vasarā plaužus ķert labāk iet agri no rīta, ap vienpadsmitiem plauži nolien dzelmē atpūsties, un tad tos noķert ir grūti.

Ja nu reiz tev ir izdevies noķert kādu plaudi, priecājies un berzē rokas – garda maltīte garantēta. Ja ar plaužu ķeršanu nesokas diez ko labi, nebēdā – vari aizstāt to ar karpu. Graša, iespējams, būs mazliet dūņaināka, bet tas piederas pie lietas. Vēl viena lieta, ko der zināt par plaudi – tā ir ļoti asakaina zivs, tāpēc bieži tiek samalta kotletēs, bet ugunskurā pie upes labāk tomēr izbaudīt ķimerēšanos ar asakām. Tā sanāk veselīgi lēni ēst.

Ķimerēšanās ar asakam
Ķimerēšanās ar asakam

Zemes cepeškrāsnī kūpināts plaudis

Bedrē kūpināts Rūjas plaudis ar jaunajām bietītēm, zaļumiem un kumelīšu ziediem
Bedrē kūpināts Rūjas plaudis ar jaunajām bietītēm, zaļumiem un kumelīšu ziediem

Ēdiena gatavošana, ierokot to zemē, cilvēkiem zināma gadu tūkstošiem. Kad cilvēki sāka dzīvot apmetnēs un termiski apstrādāt lielu ēdiena daudzumu. Eiropas teritorijā šādu tehniku izmanto jau kopš neolīta laikmeta, bet īpaši populāras zemes cepeškrāsnis kļuva bronzas un dzelzs laikmetā. Skandināvijā atrasts ārkārtīgi daudz liecību par šīm “virtuves iekārtām”, savukārt daudzviet Dienvidamerikā šādu tehniku joprojām plaši izmanto tradicionālo maltīšu pagatavošanā.

Aldonis Elksnins (pavārs) uz alkšņu malkas bedrē kūpina Rūjas plaudi jeb breksi
Aldonis Elksnins (pavārs) uz alkšņu malkas bedrē kūpina Rūjas plaudi jeb breksi

Nepieciešams

Sastāvdaļas 2 porcijām:

  • 1 plaudis vai cita baltā zivs (ap 1,5 kg)
  • 1 jaunais sīpoliņš
  • 2 jaunās bietītes (var izvēlēties arī citus dārzeņus, kas pieejami)
  • Sāls

Rīki:

  • Lāpsta
  • Divas dienas ūdenī mērcēts alkšņa koka dēlītis (mierīgi vari to vilkt līdzi aiz laivas. Dēlītis var būt arī no cita koka, taču alksnis būtu tas labākais, jo tam ir lielisks aromāts. Bērzu gan labāk neizvēlēties – tas pārāk labi deg, skuju kokus arī ne – tie pilni sveķu).
  • Kaudze svaigi šķiltu alkšņa zaru (ar visām lapām, turklāt pēc iespējas mitrām)
  • Dažas pagales malkas
  • Sērkociņi

 

Pagatavošana

Bedres rakšana
Bedres rakšana

  1. Vispirms sagatavo zemes cepeškrāsni. Izroc ne pārāk dziļu bedri, iekur tajā ugunskuru un nogaidi, līdz tas pārvērties oglēs.
  2. Kamēr ugunskurs kuras, sagatavo cepamlietas. Nogriez zivij galvu, izņem iekšas, tad atdali filejas no centrālās asakas. (Lai nekas no zivs neietu zudumā, galvu un asakas izvāri buljonā, ar iekšām uzcienā savu četrkājaino draugu).
  3. Liec palielos gabalos sagrieztas plauža filejas uz ūdenī kārtīgi izmērcētā alkšņa koka dēlīša, pamīšus zivs gabaliem kārto nelielos gabalos sagrieztas bietītes vai citus dārzeņus, pārkaisi ar sīpolu ripiņām un liec veidojumu bedrē uz oglēm.
  4. Bedri kārtīgi pārklāj ar alkšņa zariem. Tā, lai veidojas vāks. Cep savu maltīti kādas 20 minūtes.
  5. Pasniedz siltu, dekorētu ar ēdamajiem pļavas ziediem un zaļumiem.

 

Rakstu sēriju līdzfinansē:

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti