Sadaļas Sadaļas

16+

Virtuve bez kāposta. 2. epizode ar PATRISHA

16+

Virtuve bez kāposta. Aizkadri

Virtuve bez kāposta. 3. epizode ar VIESĪTI

Sātīgā meksikāņu klasika «Chilli con carne» – «Virtuve bez kāposta» recepte

Meksikāņu klasika Chilli con carne – sātīgs ēdiens ar malto gaļu un pupiņām – , vienaldzīgu neatstās nevienu. Izmēģini to pagatavot pēc veikala “Broken Heart Society” īpašnieka Viesīša jeb Viestarta receptes, ko viņš atklāja raidījumā “Virtuve bez kāposta”! Arī uztura speciāliste Ksenija Andrijanova šo ēdienu novērtēja īsti un konkrēti: “Ļoti forša recepte!”

ĪSUMĀ:

Raidījuma "Virtuve bez kāposta" vadītāja Nansija Garkalne un Viesītis

Nepieciešams:

  • 400 grami tomātu mērces
  • 1 paciņa Chilli con carne garšvielas
  • siers
  • tortiljas čipši
  • 1 svaigs čili pipars
  • 1 ķiploks
  • 1 burkāns
  • 1 paprika
  • 1 bundžiņa konservētas kukurūzas
  • 1 bundža pupiņas čili mērcē
  • 400g liellopa maltā gaļas
  • liellopa buljona kubiņš
  • 2 paciņas rīsu (var ēst ar rīsiem un tortiljas čipšiem, var ieekonomēt, un izvēlēties servēt tikai vienu no variantiem.)

 

Ēdiena izmaksas: 10,68 eiro.

Pagatavošana

Ja receptē vēlas iekļaut rīsus, tad liek tos vārīties. Smalki sagriež ķiploku, čili piparu. Nomizo un sagriež burkānu, sagriež papriku. Uz pannas liek cepties ķiplokus, lai eļļā sasūcas to garša,  neilgi pēc tam pievieno gaļu. Kad tā apcepusies, pievieno papriku, un tad Chilli con carne garšvielas.

Ielej glāzē karstu ūdeni (pusi glāzes), tajā izšķīdina 1 buljona kubiņu. Gaļai pievieno noskalotas, notecinātas pupiņas un kukurūzu, kā arī aptuveni 400g tomātu mērces un karsto buljonu. Sautē aptuveni 10 minūtes, līdz mērce vairs nav šķidra.

Servēšanai izvēlas sev tīkamo opciju. Var apvienot un samaisīt gaļas mērci ar rīsiem. Var to ēst, kā ierasts, ar dakšu vai ar tortiljas čipšiem – kā “laiviņu”. Var nemaisīt un likt kopā uz šķīvja ar nedaudz sieru pa virsu, kā šajā epizodē.

Ko par šo ēdienu saka uztura speciāliste Ksenija Andrijanova?

Ļoti forša recepte! Tajā sakombinēti gan ogļhidrāti (rīsi), gan olbaltumvielas (gaļa, siers un pupiņas), gan tauki (gaļa un siers). Priecē arī svaigi dārzeņi – paprika un burkāns, kas ir vitamīnu un šķiedrvielu avoti.

Vēl veselīgāku šo recepti var padarīt divos veidos. Var balto rīsu vietā paņemt brūnos, melnos, sarkanos vai citus rīsus, kuriem apkārt ir saglabājies graudu apvalciņš. Tradicionāli Chilli con carne tādus rīsus neliek, bet tieši pilngraudu rīsi dos ilgstošāku enerģijas sajūtu. Baltie rīsi ātri ceļ cukura līmeni asinīs un dod ātru enerģiju, bet tikpat ātri tā iet mazumā. Pilngraudu rīsi veicinās lēnāku enerģijas izdali, lēnāku cukura līmeņa pacelšanos, tādējādi sāta un enerģijas sajūta būs ilgāka.

Vēl viens triks: varētu ņemt nevis gatavos tortiljas čipsus – tajos ir par daudz sāls, bet uztaisīt tādus pašiem. Var paņemt vai nu lavašu, vai nu apaļo tortiljas plāceni, sagriezt to trijstūrīšos, izkārtot uz paplātes, viegli apslacīt ar eļļu (ar otiņu) un virsū uzbērt piparus vai citas garšvielas pēc paša patikas. Likt cepeškrāsnī uz 180 grādiem uz dažām minūtēm. Jāseko līdzi, lai nedeg – tās tiešām gatavas pāris minūšu laikā!

Rīsi

Rīsi ir labs ogļhidrātu avots, kas ātri piegādās enerģiju organismam. Ļoti labi der, lai atjaunotu spēkus pēc treniņa, un liels kālija daudzums tajā ir ļoti veselīgs sirdij un asinsvadiem.

Paprika

Paprika ir nevis dārzenis, bet auglis. 100 grami paprikas satur 97% no dienas C vitamīna devas.

Čili pipars

Vielu, kas piešķir čili piparam asu garšu, sauc kapsaicīns. Tas pasargā ne tikai tavu veselību, bet arī tevi pašu – šī ir tā pati viela, ko izmantoto piparu gāzē. Interesantākā šīs vielas funkcija ir spēja noņemt sāpes. Sajutot čili pipara dedzinošo sajūtu, organismam liekas, ka tās ir sāpes, tāpēc viņš aktivē sāpju receptorus. Tā kā sāpju receptori ir aizņemti ar dedzinošo sajūtu, tie uz brīdi nespēj sajust cita veida sāpes, piemēram, galvassāpes. Līdz ar to, izbaudot asu ēdienu, var uz brīdi „izstumt” sajūtas no sāpošas galvas, ceļa vai citas traumas.

Burkāns

Burkāni ir īpaši labvēlīgi ādas un redzes veselībai, jo satur beta-karotīnu, kas pēc burkānu sagremošanas pārtop par vitamīnu A!

Konservēta kukurūza

Nav pamata baidīties no konservētas kukurūzas. Protams, konservēšanas procesā mēdz zust daļa uzturvielu, bet gala produkts nav ne tukšs, ne bezvērtīgs! Tā satur magniju, vitamīnus B1 un B9, vitamīnu C un šķiedrvielas.

Pupiņas čili mērcē

Pupiņas, arī konservētas, ir izcils vegāniska proteīna avots. Izcili papildina gaļas ēdienus. Tas ir arī augu produkts, kas satur dzelzi (100 grami pupiņu satur 17% no dzelzs dienas devas – tas ir daudz!) Vai atceraties to, ka baltie rīsi ātri paceļ cukuru asinīs? Šķiedrvielas, kas atrodas pupiņās, aizkavē strauju cukura izdalīšanos, tāpēc pupiņu kombinācija ar rīsiem ir īpaši labvēlīga.

Liellopa maltā gaļa

Lai iegādātos pēc iespējas labāku malto gaļu, labāk pirkt nevis gatavu malto gaļu iepakojumā, bet veikalā palūgt samalt uz vietas izvēlēto gaļas gabalu. Satur vitamīnu B12, cinku, selēnu, dzelzi, fosforu. Liellopa gaļa satur arī tādu vielu kā kreatinīns, kas palīdz augt muskuļu masai.  Pēc gaļas apēšanas rodas viela karnozīns, kas arī nodrošina labu muskuļu funkcionēšanu.

Tortiljas čipsi

Lai arī garšīgi, kraukšķīgi un sāļi, veselībai tur maz ieguvuma. Pierādīts, ka Latvijas iedzīvotāji lieto sāli krietni par daudz. Ja prasās baudīt to kā uzkodu, neieteiktu vairāk par 25 gramiem vienā reizē. Labāk uztaisīt tortiljas čipsus pašiem!

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Virtuve
Dzīve & Stils
Jaunākie
Interesanti

Informējam, ka LSM portālā tiek izmantotas sīkdatnes (angļu val. "cookies"). Turpinot lietot šo portālu, Jūs piekrītat, ka mēs uzkrāsim un izmantosim sīkdatnes Jūsu ierīcē. Uzzināt vairāk

Pieņemt un turpināt