ĪSUMĀ:
- Sastāvdaļas
- Izmaksas
- Gatavošanas process
- Ko par šo ēdienu saka uztura speciāliste Ksenija Andrijanova?
Nepieciešams
- 1 paka makaronu
- aptuveni 400ml piena
- 300g siera
- 300g kūpināta gaļas jeb šķiņķa
- 1 ēdamkarote miltu
- 2 ēdamkarotes eļļas cepšanai
Pagatavošana
Smalki sagriež šķiņķi, tad pāris minūtes to apcep, ja vēlas, pievieno garšvielas. Pēc tam liek vārīties makaronus. Bļodā sajauc nedaudz piena un 1 ēdamkaroti miltu. Ceptajam šķiņķim pievieno atlikušo pienu no pakas un sajaukto pienu ar miltiem. Sarīvē sieru, pievieno nedaudz jau šķiņķim uz pannas. Pēc makaronu nokāšanas katlā apvieno tos ar šķiņķi un pieliek klāt atlikušo sieru, kārtīgi samaisot.
Ko par šo ēdienu saka uztura speciāliste Ksenija Andrijanova?
Ja recepte tiek uzskatīta par izdzīvošanas recepti, tad ir grūti vērtēt tās veselīgumu – būtu diezgan snobiski noniecināt taukainu gaļu un baltos miltus, ja tas ir vienīgais, ko cilvēks var atļauties sava laika un finanšu ietvaros.
Tomēr pastāv arī iespējas, kā šo padarīt veselīgāku. Parastu makaronu vietā var paņemt pilngraudu makaronus – būs mazliet dārgāk, bet akcijas laikā var nopirkt lētāk. Savukārt cūkgaļas šķiņķi var aizvietot ar gaļu no vistas šķiņķīšiem. Kāpēc? Jo baltā putnu gaļa ir veselīgāka par sarkano gaļu. Vēl klāt var pielikt kādu lētu dārzeni – piemēram, rīvētu burkānu, jo šajā receptē pietrūkst kāda svaigāka pārtikas elementa.
Vai makaronos ir kas vērtīgs?
Makaronus mēdz uzskatīt par bezvērtīgu pārtiku, bet tas ir aplami. “100% durum” nozīmē, ka pasta ir taisīta tikai no cietajiem kviešiem un ūdens. Tas ir bagātīgs ogļhidrātu avots tiem, kam vajag ātru enerģiju. Taču labāka uzturvērtība būs pilngraudu makaroniem – tie saturēs vairāk šķiedrvielu (kuņģa un zarnu veselībai) un B grupas vitamīnu (veselīgajai vielmaiņai un nervu sistēmai).
Vai siers ir veselīgs?
Siers ir piena olbaltumvielu un kalcija avots. Patiesībā, kalcija sierā ir pat vairāk nekā pienā! Siers ir veselīgs un vajadzīgs produkts kaulu veselībai. Taču cilvēkiem ar lieko svaru vajadzētu izvēlēties liesāku sieru, jo tajā ir arī daudz tauku.
Šķiņķis – drīzāk baudviela
Šķiņķis mūsdienās drīzāk ir baudviela, nevis pamata uzturs. Vairāk un vairāk tiek runāts par pārstrādātās gaļas saistību ar zarnu trakta vēzi. Tas arī ir sāļš un taukains produkts, bet apstākļos, kad nav resursu gatavot ko citu, tā būs OK izvēle.