Piecas garšas

Perfekta zivs pagatavošana ik reizi!

Piecas garšas

Pērnie kartupeļi jaunā gaismā!

Vaniļa tavā virtuvē

Vaniļa – eksotiskā un dārgā garšviela no Meksikas. Kā to lietot?

Vaniļas pāksts iegūšanas process ir sarežģīts un ilgs, tāpēc tā ir otra dārgākā garšviela pasaulē. Ir izpētīts, ka tikai 0,1 - 0,5% no visiem tirgū pieejamajiem produktiem, kas satur vaniļas garšu, sastāvā ir īstā vaniļas pāksts. Par saldo un sāļo ēdienu papildināšanu ar vaniļu Latvijas Radio 5 jeb pieci.lv raidījumā “Piecas garšas” stāstīja pavārs Ritvars Toms Logins.

Vaniļas audzēšana

Vaniļas pirmsākumi meklējami Meksikā, kur to jau izsenis izmantoja dažādu dzērienu garšas uzlabošanai. Vēlāk to mēģināja audzēt Eiropas teritorijā, taču bez rezultātiem, jo tās apputeksnēt var tikai konkrētas bites, kuras ir Meksikā. Kāds botāniķis atklāja tehniku, kuru izmanto vēl šodien, katru vaniļas ziedu apputeksnējot ar rokām.

Tas ir sarežģīts process, jo katram stādam apputeksnēšanu var veikt tikai vienu dienu gadā. Kad vaniļas pākstis ir novāktas, tās blanšē karstā ūdenī, diennakti fermentē, 15 dienas kaltē saulē, atkal fermentē un kaltē.

Tās fermentējot, rodas īstā un piesātinātā vaniļas garša un smarža. Šis process ilgst apmēram gadu.

Dabisks vaniļas cukurs

Vienkāršākais, ko iesākt ar vaniļas pāksti, ir pagatavot dabisku vaniļas cukuru. Pākstī esošās sēklas pievieno cukuram, ieliek noslēgtā traukā un atstāj uz pāris nedēļām. Tādā veidā iegūst intensīvas garšas vaniļas cukuru.

Garšas akcents saldajos ēdienos 

Lai vaniļu pievienotu konditorejas izstrādājumiem, nepieciešams ar to piesūcināt taukus, piemēram, sviestu, eļļu, pienu, saldo krējumu.

Gan pāksti, gan tajā esošās sēklas liek taukainajā šķidrumā un silda līdz pirmajam burbulim. Svarīgi to neuzvārīt, jo tad zūd daļa smalko aromātu.

Pēc tam ļauj vairākas stundas vai pat visu nakti ievilkties.

Sāļo ēdienu papildinājums

Franču pavāri vaniļu jau gadsimtiem izmanto ne tikai saldo ēdienu gatavošanai, bet arī sāļo maltīšu papildināšanai un garšas uzlabošanai.  Vaniļas eļļa ir labākais veids, kā vaniļu iekļaut sāļos ēdienos. Tās pagatavošana ir ļoti līdzīga kā saldajiem ēdieniem – eļļu kopā ar vaniļas pāksti silda līdz pirmajam burbulim un tad ļauj uz laiku ievilkties.

To var pievienot ēdieniem, kur nepieciešams izmantot eļļu, piemēram, salātu mērcēs, pesto, iemaisīt makaronos, papildinot garšu un liedzot pastai salipt.

Klasiski vaniļu pievieno zivju ēdieniem, to cepot vaniļas sviestā vai gatavojot mērci. Vaniļa radīs patīkamu aromātu un garšu. Tāpat ar to var papildināt krāsnī ceptus dārzeņus vai sautējumu. Itālijā jau izsenis vaniļu lieto, lai nomāktu pārlieku lielu skābumu. Piemēram, lai balansētu tomātu mērču skābumu, ne vienmēr jāpievieno cukurs. Vaniļas pāksts vai tās ekstrakts garšu padarīs maigāku.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Vairāk

Vairāk

Interesanti

Informējam, ka LSM portālā tiek izmantotas sīkdatnes (angļu val. "cookies"). Turpinot lietot šo portālu, Jūs piekrītat, ka mēs uzkrāsim un izmantosim sīkdatnes Jūsu ierīcē. Uzzināt vairāk

Pieņemt un turpināt