Nepieciešams:
- 2 saujas rožu lapiņu
- 1l ūdens
- 2 vai vairāk ēdamkarotes medus (vai cita saldinātāja, derēs arī cukurs)
- burka,
- marle,
- pudele vai vēl viena burka, ko var aizskrūvēt.
Pagatavošana:
Burkā lej ūdeni un ieliek rožlapiņas, kārtīgi visu apmaisa, lai ziedlapiņas samitrinās. Burkai liek virsū marli, lai dzērienam nepiekļūst mušas un citi nevēlami viesi. Traukam nedrīkst likt virsū vāku – nepieciešams gaiss, lai varētu notikt fermentācija. Ļauj ziedlapiņām ierūgt aptuveni divas dienas. Rūgšanas laiks atkarīgs no apstākļiem – jo siltāks, jo ātrāk viss notiks.
Kad ūdens ir nedaudz iekrāsojies, kļuvis duļķains un ož pēc rūguma, rožlapiņas nokāš un šķidrumu pārlej citā, aizskrūvējamā traukā – burkā vai pudelē. Pievieno saldinātāju un aizskrūvē ciet vāku. Pudeli tur vēl aptuveni divas dienas istabas temperatūrā vietā, kur nav tiešu saules staru. Pēc aptuveni divām dienām, pudeli pakratot, tajā parādīsies burbulīši. Tas nozīmē, ka limonāde gatava. Ja limonādi nav plānots izdzert uzreiz, to vēlams turēt ledusskapī – tā dzēriens saglabāsies ilgāk un būs patīkami vēss.
Materiāls pirmo reizi LSM.lv publicēts 2020. gada 4. jūlijā.