Sadaļas Sadaļas

PVD atklājis salmonelozes gadījumus ievestai gaļai; mudina svētkos pareizi gatavot un uzglabāt

Pārtikas un veterinārais dienests (PVD) atklājis vairākus salmonelozes gadījumus ievestai mājputnu gaļai no Polijas un Lietuvas. Patērētājiem tas būtu jāņem vērā, gādājot par gaļas pareizu uzglabāšanu un pagatavošanu, intervijā Latvijas Radio aicināja PVD Pārtikas izplatīšanas uzraudzības daļas vadītāja Tatjana Marčenkova.

Viņa paskaidroja, ka salmoneloze vairojas ļoti ātri, taču ātri arī iet bojā pie temperatūras virs +74 grādiem, tāpēc, tuvojoties Līgo svētkiem, viņa mudināja gādāt, lai šašliki būtu labi izcepti, pareizi marinēti un uzglabāti.

Tatjana MarčenkovaLauris Zvejnieks
Marčenkova pauda, ka, dodoties atpūsties dabā, jāņem līdzi daudz ūdens un ledus, lai gaļu varētu dzesēt tekošā ūdenī vai uzglabāt, piemēram, termosomās.

Tāpat PVD pārstāve atgādināja, ka, gatavojot ēst, ir jāmazgā rokas, kā arī jāievēro elementāra virtuves higiēna. Viņa uzsvēra, ka jēlajiem produktiem nedrīkst ļaut saskarties ar gatavajiem, lai sula no gaļas nenonāktu produktā, ko nav paredzēts termiski apstrādāt. Pretējā gadījumā pārtikā var nonākt dažādas baktērijas, kas var novest pie nepatīkamas saslimšanas.

Viņa arī uzsvēra, ka visātrāk karstā laikā bojājas produkti ar augstu tauku, olbaltumvielu vai šķidruma saturu, tāpēc ir būtiski tos uzglabāt pareizā temperatūrā: optimāli +5-+6 grādos, bet maksimāli pieļaujamais ir +7..+8 grādi.

Vienlaikus PVD pārstāve uzsvēra, ka pilnos ledusskapjos ir pavisam cita gaisa apmaiņa un temperatūra tajos var būt krietni augstāka.

Patērētājiem, gādājot svētku maltīti, jāpievērš uzmanība arī tam, kā produktus uzglabā veikalos, kā ievēro tīrību un higiēnu tirdzniecības vietā, sacīja dienesta pārstāve.

PVD arī atgādināja, ka iepērkoties jāraugās, kādos apstākļos pārtikas produkti ir uzglabāti tirdzniecības vietā un vai to iepakojums nav bojāts.

Mājās pārtikas produkti jāuzglabā tādos apstākļos un temperatūrā, kā to marķējumā norādījis ražotājs.

Tāpat svētku laikā, kad ārā aizvien būs karsts, pārtikas produktus – gan tos, kas termiski apstrādāti, piemēram, ceptu gaļu, zivis, gan tādus, kas tiek lietoti bez termiskās apstrādes, piemēram, dažādus salātus ar krējumu vai kūkas ar krēmu, nevajadzētu ilgstoši turēt istabas temperatūrā vai tiešos saules staros. Ja ēdieni uzreiz netiek apēsti, tad tie jānovieto aukstumā, lai tos droši varētu lietot nākamajā dienā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti
Virtuve
Dzīve & Stils
Jaunākie
Interesanti

Informējam, ka LSM portālā tiek izmantotas sīkdatnes (angļu val. "cookies"). Turpinot lietot šo portālu, Jūs piekrītat, ka mēs uzkrāsim un izmantosim sīkdatnes Jūsu ierīcē. Uzzināt vairāk

Pieņemt un turpināt