Divi grami uz 100 gramiem kopējā tauku satura – ar atsevišķiem izņēmumiem šāds turpmāk būs maksimālais pieļaujamais transtaukskābju daudzums pārtikas produktos. To nosaka valdības apstiprināti noteikumi. Ēdieni, kurus noteikumi varētu skart visvairāk, ir dažādi piena produkti, piemēram, krējuma, siera izstrādājumi, kūkas un krēmi, vafeles un cepumi.
Latvijas Televīzija vairākiem lielajiem Latvijas ražotājiem vaicāja, cik lielā mērā izmaiņas skars viņu produkciju. "Valmieras pienā","Latvijas pienā", "Laimā" un konditorejā "Sala" apliecināja, ka visos viņu produktos jau šobrīd transtaukskābju nav vai arī tās iekļaujas jaunajās normās. "Rīgas piensaimniekam" no aptuveni 115 produktiem ir četri, kuru sastāvs būs jāmaina.
SIA “Rīgas piensaimnieks” laboratorijas vadītāja Anna Mārtiņa pastāstīja, ka pārmaiņas skars kausētās kūpinātās desas un šķēlītes “Dzintars”. Šiem produktiem hidrogenētie augu tauki aizvietoti ar sviestu.
Uzlabojumus varēs veikt divu gadu pārejas periodā. Latvijas Pārtikas uzņēmuma federācijā ir pārliecība, ka lielākais vairums Latvijas ražotāju jau ir gatavi jaunajiem standartiem.
"Bija pētījums, kurš parādīja, ka tā bilde nav tik bēdīga kā likās," teica Latvijas Pārtikas uzņēmumu federācijas padomes priekšsēdētāja Ināra Šure. "Un visi ļoti atbildīgi uzņēmumi jau sāka rosīties. Un es teikšu tā, ka tagad mēs esam gatavi pilnībā. Un, ja vēl ir pārejas periods, tad mazie, kas vēl nav domājuši, bet viņi domās un izdarīs, tad pārejas periodā visi būs gatavi un uzturs būs veselīgāks un produkti būs veselīgāki."
Vietējie ražotāji priecājas, ka standarti attieksies arī uz visiem importētajiem produktiem. Tātad pēc diviem gadiem veikalu plauktos un vitrīnās nedrīkstēs nonākt neviens ēdiens, kur transtaukskābju saturs ir pārāk liels. Ar šiem noteikumiem cilvēkiem vienkārši tiek atņemta iespēju izdarīt nepareizo izvēli, ierobežojumu jēgu raksturoja veselības ministrs Guntis Belēvičs.
"Būtiski samazināsies aptaukošanās risks, jo tas ir saistīts ar kustību trūkumu un visupirms tomēr ar pārtikas produktiem, ko mēs uzņemam," izmaiņu pozitīvo ietekmi skaidroja Belēvičs. "Aptaukošanās un liekais svars savukārt ir saistīts ar būtiskiem bojājumiem veselībai – sirds un asinsvadu slimības, onkoloģiskās saslimšanas, cukura diabēts, ar skeletu saistītās problēmas. Un līdz ar to mēs esam panākuši, ka pēc diviem gadiem būs daudz drošāki pārtikas produkti."
Turklāt transtaukskābju ierobežojumi jāievēro arī sabiedriskajā ēdināšanā. Sevišķi jāuzmanās ātrās ēdināšanas restorāniem, kur maltītes gatavo lielā eļļas daudzumā. Painteresējāmies, piemēram, restorānu ķēdē "McDonalds", kur rakstiski apliecināja, ka viņu ēdiens jau šobrīd atbilstot jaunajām prasībām. Tas, cik liela būs jauno ierobežojumu reālā ietekme uz cilvēku veselību, lielā mērā būs atkarīgs no spējas veikt regulāras un sistemātiskas kontroles.