Panorāma

Patvēruma meklētāju centrs drīz paplašināsies

Panorāma

Lestenes baznīcā atgriezusies altāra siena

Nākamā gada pārbaudījums VID – pārmaksātā nodokļa atmaksa

Nākamā gada pārbaudījums VID – iedzīvotāju pārmaksātā nodokļa atmaksa

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Nākamgad Valsts ieņēmuma dienesta (VID) slodzi ievērojami varētu palielināt iedzīvotāju ienākuma nodokļu pārmaksas atmaksas pieprasījumi. Pirmo reizi darba ņēmējiem būs iespēja atgūt naudu no diferencētā neapliekamā minimuma.   

Ieviešot diferencēto neatliekamo minimumu, to pamatoja ar lielāku taisnīgumu. Mazākas algas saņēmējiem šis minimums, no kura neatvelk nodokli, ir lielāks, bet prāvāku ienākumu guvējiem mazāks vai arī tā nav vispār.

Taču atšķirībā no ierastās prakses to nodokļu aprēķinos neskatās katru mēnesi, bet gan gada beigās. Šis bija pirmais gads, kad diferencētais neapliekamais minimums bija spēkā, un attiecīgi nākamgad darba ņēmēji valstij ir tiesīgi atprasīt naudu.

Iesniegt deklarāciju, lai saņemtu pārmaksāto nodokli saistībā ar diferenciāciju, ir pamats visiem, kuru vidējie ienākumi mēneša griezumā ir līdz 1000 eiro. Jo alga mazāka, jo nodokļa atmaksa lielāka.

Piemēram, minimālās algas saņēmējiem, kas šogad bija 370 eiro, pēc deklarācijas iesniegšanas būs iespēja saņemt 69 eiro. 

Ja mēneša ienākumi ir ap 500 eiro, valsts kā pārmaksāto nodokli atmaksās 55 eiro, bet ar  900 eiro vidējiem mēneša ienākumiem  - 11 eiro.

Saskaņā ar Finanšu ministrijas aprēķiniem kopējā atmaksātā nauda varētu būt 20 miljoni eiro. 

Bet izskatāmo deklarāciju skaits, papildus tām, kas saistībā ar attaisnotajiem izdevumiem un nodokļu pārmaksu tiek iesniegtas jau šobrīd, varētu pieaugt par 100 000.

Tas gan palielinās slodzi Valsts ieņēmumu dienestā, un tur atzīst, ka tam jau gadu gatavojušies, attīstot interneta rīkus, aplikācijas un vadot seminārus, un cer, ka cilvēki deklarācijas pēc iespējas iesniegs Elektroniskās deklarēšanas sistēmā, proti, izmantojot interneta iespējas.

“Var izmantot internetu bibliotēkās, nav jānāk uz Valsts ieņēmumu dienestu, jo bibliotēku darbinieki arī ir veiksmīgi apmācīti gada ienākumu deklarācijas aizpildīšanā, var doties uz pašvaldības vienoto klientu apkalpošanas centru, kur arī speciālisti ir apmācīti, ja ir tāda situācija, ka nevar elektroniski, šie centri pieņem papīra veidā šīs deklarācijas,” stāsta VID Nodokļu pārvaldes direktora vietniece Ilze Jankova.

Turklāt Valsts ieņēmumu dienestā uzsver, ka šīs deklarācijas, sākot no marta, var iesniegt visa gada garumā un par trim iepriekšējiem gadiem, tātad arī pēc trim gadiem varēs saņemt nodokļa pārmaksu par šo gadu.

Valsts ieņēmumu dienestā skaidro, ka automātiski atmaksāt naudu visiem, kam tā pienākas, nevarot, jo ne par visiem ienākumiem tam ir ziņas, turklāt tie jāskaita kopā – ja ir vairākas darba vietas vai attiecīgajā gadā, piemēram, pārdots dzīvoklis.

Tas gan rada risku, ka ne visi sev pienākošos naudu atprasīs. Finanšu ministrijā saka, ka ietaupīt uz šī rēķina naudu neesot mērķis.

“Noteikti Finanšu ministrija un Valsts ieņēmumu dienests par to informēs, un, kā jau es minēju, svarīgs ir datums 1. marts, kad deklarācijas varēs iesniegt, un, es pieņemu, - uz to laiku tā papildu informācija tiks daudz vairāk sniegta, lai visi cilvēki varētu izmantot savas tiesības,” uzsver ministrijas valsts sekretāra vietnieks Ilmārs Šņucins.

Diferencētā neapliekamā summa gan nākamo gadu laikā mainīsies, tādēļ zināmas izmaiņas tajā, kam un cik pienāksies atmaksāt, būs vēl četrus gadus. Turklāt jāņem vērā, ka daļa ar laiku nevis iegūs, bet zaudēs, jo lielākām algām neapliekamais minimums pakāpeniski saruks, līdz 2020. gadā ienākumiem virs 1500 eiro tāda nebūs vispār. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti