Ārvalstu investoriem raizes sagādā nodokļu politika un darbaspēka pieejamība

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Līdzās tiesiskās vides uzlabošanai un prognozējamai nodokļu politikai Latvijas valdībai būtu jāpievērš lielāka vērība demogrāfijas jautājumiem un darbaspēka pieejamībai, tā uzskata Latvijā strādājošie ārvalstu investori.

Latvijā strādājošie ārvalstu investori uzskata arī, ka aizvadītā gada laikā ir uzlabojusies komunikācija ar valdību, bet citās jomās progress bijis neliels vai situācija pat pasliktinājusies. Investori tāpat uzskata, ka valdība nepilda solījumus veikt vajadzīgās reformas, bet tos solījumus, kurus pilda, īsteno lēni.

Gatavojot ārvalstu investoru noskaņojuma pētījumu "FICIL Sentimenta indekss 2015-2016" tā autors – Rīgas Ekonomikas augstskolas asociētais profesors Arnis Sauka izmantojis intervijas ar vairāk nekā 30 ārvalstu investoriem, kas darbojas dažādās nozarēs.

Secinājumi nav īpaši optimistiski, jo lielā daļā jomu investoru vērtējums aizvadītā gada laikā nav uzlabojies, turklāt puse no investoriem atzinuši, ka šobrīd neplāno papildu investīcijas Latvijā. Sauka kā vienu no svarīgākajiem iemesliem investoru piesardzībai min nenoteiktību. 

Puse ārvalstu investoru neplāno palielināt savas investīcijas Latvijā
00:00 / 00:29
Lejuplādēt

"Tie, kas nav izlēmuši vai tie, kas plāno investēt, viņi bieži vien runā par to, ka šis jautājums tiešām lielā mērā saistīts ar to, kāda ir šī te vide. Lielākie faktori ir nodokļu politika un nodokļu vides stabilitāte, un darbaspēka pieejamība. Tās ir divas jomas, kas neļauj ārvalstu investoriem pieņemt priekš Latvijas pozitīvo lēmumu," sacīja Sauka.

Ārvalstu investori arī iepriekš norādījuši uz neprognozējamo nodokļu politiku. Finanšu ministrijas (FM) valsts sekretāres vietnieks Ilmārs Šņucins sola, ka lielāku stabilitāti varētu sagaidīt pēc tam, kad, balstoties uz Pasaules Bankas pētījumu, būs sagatavota vidēja termiņa nodokļu politikas stratēģija.

"Vidēja termiņa stratēģijas mērķis ir tieši noteikt nodokļu politikas izmaiņas un virzību tieši vidējā termiņā. Visticamāk, ka tie lēmumi nevar tikt visi pieņemti uzreiz vai īstenoti uzreiz, teiksim, 2017.gadā," teica Šņucins.

Tikmēr maksātnespējas reforma, uz kuras nepieciešamību jau ilgāku laiku uzstāj ārvalstu investori, ir apdraudēta, pirmdien diskusijā par pētījuma rezultātiem sacīja tieslietu ministrs Dzintars Rasnačs (Nacionālā apvienība). Daļu no reformas bija plānots sākt no nākamā gada 1. janvāra, taču tas var arī nenotikt.

"Ja valsts amatpersonas statusu Saeima ceturtdien tomēr noņems administratoriem, tad es uzskatu, ka reforma ir izgāzusies kopumā, jo tādā gadījuma likums tiks nodots otrreizējai caurlūkošanai," teica tieslietu ministrs.

Par problemātiskām jomām ārvalstu investori atzīst arī demogrāfiju un darbaspēka pieejamību, taču šajās jomās risinājumi, kas dotu ātrus rezultātus, nav iespējami.

Lai redzētu, kā situācija attīstās, Ārvalstu investoru padome turpinās veikt arī nākamajos gados un cer, ka valdība daudz nopietnāk ņems vērā kritiskos signālus.

Sauka Latvijas Radio raidījumā “Aktuālā intervija”, komentējot pētījuma rezultātus, atzina, ka dažās jomās investori gan saredz uzlabojumus, taču Latvijas uzņēmējdarbības vidē kopumā ir vienas un tās pašas problēmas jau gadiem  - nodokļu politikas un likumdošanas nenoteiktība, darba spēka problēmas,  attīstības vīzijas trūkums.

Bet valsts attīstības jautājumiem nevar pieiet neanalītiski, veidot “skaļākās balss” politiku, kašķējoties savā starpā, lēmumi jāpieņem, domājot ilgtermiņā, intervijā uzsvēra Sauka. 

Lai skatītu šo resursu, mums ir nepieciešama jūsu piekrišana sīkdatnēm.

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti