Jānis Lācis

LTV Kultūras raidījumu redakcijas žurnālists un LSM.lv autors

Apskatīt autora rakstus: Angliski Latviski Krieviski

Autora ziņas
Dailes teātrī skan ritmiskā un mītiskā japāņu mūzika
Dailes teātrī skan ritmiskā un mītiskā japāņu mūzika

Taiko bungas un šinobue flauta ir tradicionālākie japāņu tautas mūzikas instrumenti. Tos spēlēja svētkos, ikdienā un rituālos pasākumos, piemēram, lai koriģētu laikapstākļus. Divi šo instrumentu virtuozi 21.augustā koncertēja uz Dailes teātra Mazās zāles skatuves.

Latvijas Radioteātris svin 90.dzimšanas dienu
Latvijas Radioteātris svin 90.dzimšanas dienu

Latvijas Radioteātris šogad svin 90.dzimšanas dienu. Īstā jubilejas diena būs rīt, 17.augustā, kad klausītāji varēs klausīties jaunāko iestudējumu -  Rūdolfa Blaumaņa "Pēc pirmā mītiņa". „Rīta Panorāmā” Radioteātra vadītāja Māra Eglīte stāsta par radioteātra cienījamo vēsturi un arī iecerēm, skatoties mūsu valsts simtgades virzienā.

Sākas Latvijas simtgades filmu sezona
Sākas Latvijas simtgades filmu sezona

Ar Vara Braslas filmas “Vectēvs, kas bīstamāks par datoru” pirmizrādi šonedēļ sāksies ilgi gaidītā Latvijas simtgades filmu izrādīšana. Pavisam Nacionālā kino centra programmā “Latvijas filmas Latvijas simtgadei” top 16 filmas, no tām šogad pirmizrādi piedzīvos trīs projekti. Bez Braslas filmas rudenī gaidāma arī Ilonas Brūveres un Askolda Saulīša filmu pirmizrāde.  

Festivālā «Sansusī» šogad arī «Sinfonietta Rīga» un Normunds Šnē
(papildināts)
Festivālā «Sansusī» šogad arī «Sinfonietta Rīga» un Normunds Šnē (papildināts)

Alternatīvās kamermūzikas festivāls “Sansusī” jau ceturto gadu sarūpējis muzikālus pārsteigumus un aicina klausītājus uz Aknīstes novada brīvdienu māju “Susēja”. Lai arī festivāla programma allaž ir pārsteigums, šogad koncertu Aknīstē ieplānojuši un īpaši priecājās kamerorķestris “Sinfonietta Rīga” un diriģents Normunds Šnē.

Doma dārza kino vakaru noslēgumā «Četri balti krekli» atjaunotās versijas seanss
Doma dārza kino vakaru noslēgumā «Četri balti krekli» atjaunotās versijas seanss

Savā 50. jubilejā restaurāciju piedzīvojusi leģendārā filma “Četri balti krekli”, kuras muzikālos vadmotīvus zina teju vai katrs. Ceturtdien, 27. jūlijā, vēlu vakarā, līdz ar tumsas iestāšanos ar šīs filmas atjaunotās versijas seansu, piedaloties arī kinolentes leģendārajam režisoram Rolandam Kalniņam, noslēdzās par tradīciju kļuvušie Doma dārza vasaras kino vakari.

Vientulība internetā - mākslinieces Frances darbos gan skaudra, gan smieklīga
(papildināts)
Vientulība internetā - mākslinieces Frances darbos gan skaudra, gan smieklīga (papildināts)

Cik vientuļi vai cik pamanāmi mēs esam, klīstot pa plašo interneta pasauli? Atbildes uz šo jautājumu savos darbos meklē māksliniece Santa France. Viņas radītos trīsdimensionālos attēlus vislabāk būtu lūkot tajā pašā internetā, taču daži no tiem tagad ir ieguvuši pavisam reālu un taustāmu formu un apskatāmi izstādē “Le Solitaire” galerijā RIXC.

Top filmas par Vīķi–Freibergu un klaida latviešiem
Top filmas par Vīķi–Freibergu un klaida latviešiem

Šā gada nogalē pirmizrādi piedzīvos divas jaunas Latvijas Televīzijas dokumentālās filmas. Viena no tām stāstīs par Latvijas bēgļu likteņiem laikā pēc Otrā pasaules kara, un tās filmēšana aktīvi noritēja aizvadītās nedēļas nogalē Vācijā notikušo Eslingenas dziesmu svētku septiņdesmitgades atceres pasākumu laikā. Otra filma vēstīs par valsts prezidenti Vairu Vīķi-Freibergu.

Kļaviņu dzimta satiekas Eslingenas dziesmu svētkos
Kļaviņu dzimta satiekas Eslingenas dziesmu svētkos

Pagājušajā nedēļas nogalē Vācijas pilsētā Eslingenā, kur pirms 70 gadiem notika trimdas latviešu dziesmu svētki, aizvadīts krāšņs, dziesmām un dejām bagāts pasākums “Eslingenas dziesmu svētkiem 70”. Tas pulcēja simtiem mūsu tautiešu no visas pasaules. Viņiem ir dažādi likteņi un dzīvesstāsti, tomēr viņus vieno valoda, vēsture un kultūra. Arī Kļaviņu dzimtu.

FOTO un VIDEO: Eslingenas Dziesmu svētki vērienīgi svin 70.jubileju
FOTO un VIDEO: Eslingenas Dziesmu svētki vērienīgi svin 70.jubileju

Eslingena ir neliela pilsēta Vācijas dienvidrietumos, netālu no Štutgartes. Pašiem vāciešiem tā, iespējams, ir parasta mazpilsēta, taču latviešiem Eslingena ir būtisks atskaites punkts tautas vēsturē. Tieši tur pēc Otrā pasaules kara tika izveidota lielāka latviešu bēgļu nometne Vācijā. Eslingenā tika glabātas un koptas tautiskās vērtības. Šajās dienās ar plašu pasākumu programmu latvieši Eslingenā atzīmē 70 gadus kopš nometnē rīkotajiem pirmajiem dziesmu svētkiem.

Izdota apjomīga grāmata par diplomātu Ludvigu Sēju
Izdota apjomīga grāmata par diplomātu Ludvigu Sēju

14.jūnijā Latvijas Ārlietu ministrijā atvērta grāmata par mūsu valsts vēsturē nozīmīgu diplomātu un, izrādās, arī literātu Ludvigu Sēju. Tas ir stāsts par personību, sākot no spožas karjeras un beidzot ar nacistu koncentrācijas nometnēm un padomju represijām.

Meklē laikmeta liecības no mājas arhīviem
(papildināts)
Meklē laikmeta liecības no mājas arhīviem (papildināts)

Latvijas Laikmetīgās mākslas centrs (LLMC) aicina atsaukties visus, kuru mājas arhīvā saglabājušās personiskās dienasgrāmatas, laika apstākļu fiksēšanas klades, atmiņu albumi, glītrakstīšanas burtnīcas, kā arī 60. – 80. gadu avīzes un lietots vai nelietots koppapīrs. Tas viss nepieciešams izstādei "Tev ir pienākušas 1243 ziņas. Dzīve pirms interneta. Pēdējā paaudze", ko decembrī plānots atklāt Latvijas Nacionālajā mākslas muzejā.

Baltijas simbolisma izstādes kurators:  Īpašais jūsu mākslā ir dabas izjūta
Baltijas simbolisma izstādes kurators: Īpašais jūsu mākslā ir dabas izjūta

Nākamā gada aprīlī vienā no pasaulē ievērojamākajiem mākslas muzejiem - Parīzes "Orsē" muzejā - atklās līdz šim lielāko Baltijas simbolisma mākslas izstādi. Kā novērojis izstādes “Simbolisms Baltijas valstu mākslā” virskurators Rodolfs Rapeti (Francija), īpašais mūsu mākslā ir dabas izjūta.

Pie Gaismas pils atkal var skeitot
Pie Gaismas pils atkal var skeitot

Uzklausot skeitbordistu un skrituļslidotāju ieteikumus, pie Latvijas Nacionālās bibliotēkas (LNB) ir atjaunotas kāpnes, metāla margas un ietvju apmales. 31.maijā Gaismas pils pārstāvji prezentēja improvizēto skeitparku, un tagad pilsētvides aktīvisti savus pārgalvīgos trikus tur varēs izpildīt oficiāli, – nelaužot LNB aprīkojumu.

Mežaparkā sākas koka skulptūru festivāls
Mežaparkā sākas koka skulptūru festivāls

Mežaparka Zaļajā teātrī sācies Starptautiskais koka skulptūru festivāls. Tur 10.maijā no rīta pulcējās septiņu tēlnieku kompānija, lai jau pēc desmit dienām skatītāju vērtējumam nodotu koka skulptūras, kuru iecerētais izskats pagaidām apjaušams tikai skiču veidā.

Ar «Varšavas melodiju» Rīgā viesojas Mazās Bronnajas teātris
Ar «Varšavas melodiju» Rīgā viesojas Mazās Bronnajas teātris

Leonīda Zorina luga “Varšavas melodija” tika sarakstīta pirms 50 gadiem un joprojām nav zaudējusi aktualitāti. Tas ir mīlas stāsts, kuru sašķeļ pēckara gados izveidojies dzelzs priekškars. 9.maijā ar “Varšavas melodija” Rīgā viesojas Maskavas Mazās Bronnajas teātris.

Latvijā demonstrēs «Ātros igauņu puišus»
Latvijā demonstrēs «Ātros igauņu puišus»

Šonedēļ no 5.maija uz Latvijas kinoteātru ekrāniem nonāks Igaunijas, Latvijas un Somijas kopražojuma komēdija “Ātrie igauņu puiši”. Režisora Jāka Kilmi filma ir par 20.gadsimta 80. gadu Igaunijas jauniešiem, kuri iepazīst līdz tam nesasniedzamo Rietumu pasauli. Ja atminaties šo vēstures posmu, droši vien atcerēsieties arī to, ka padomju cilvēkam Rietumos tolaik gadījās iekulties komiskās situācijās.

Leļļu teātris prezentē trīs jaunas izrādes pieaugušajiem
Leļļu teātris prezentē trīs jaunas izrādes pieaugušajiem

Līdzīgi kā dramatiskie teātri, kas repertuārā vietumis atvēl vietu bērnu izrādēm, Latvijas Leļļu teātris nolēmis veltīt vairāk materiāla pieaugušo auditorijai. Kā apliecinājumu tam Leļļu teātris prezentēja trīs izrādes, kuru auditorijai noteikts vecuma cenzs - 16+.

«Ievainotais jātnieks» tuvojas pirmizrādei
«Ievainotais jātnieks» tuvojas pirmizrādei

Viena no Latvijas simtgades filmām - dokumentālā filma “Ievainotais jātnieks” pirmizrādi piedzīvos jau šī gada rudenī. Režisores Ilonas Brūveres filma ir stāsts par tēlnieku Kārli Zāli un Brīvības pieminekļa celtniecības laiku.

Mākslas mēnesis Valmierā zied pilnā sparā
Mākslas mēnesis Valmierā zied pilnā sparā

Aprīlis ir mākslas mēnesis ne tikai Rīgā, bet arī citās Latvijas pilsētās. Starp tām, protams, ir arī Valmiera, kur visu aprīli notiek izstādes, koncerti un mākslas performances. Šogad mākslas dienas Valmierā vienojošais nosaukums ir “Mākslas dārzs”.

Vēstures muzejā divas Latgalei veltītas tematiskas izstādes
Vēstures muzejā divas Latgalei veltītas tematiskas izstādes

Latgales vēsture, personības un kultūra – šīs tēmas aprīlī un maijā ir īpaši aktuālas. Gatavojoties Latgales kongresa simtgadei, Latvijas Nacionālajā vēstures muzejā (LNVM) ir atklātas divas tematiskas izstādes. Viena stāsta par novada keramiku un tās meistariem, otra par Latgales kongresa nozīmību Latvijas vēsturē.

Gunārs Krollis: Visgrūtākais ir pats iesākums, kad tev priekšā ir balts audekls
Gunārs Krollis: Visgrūtākais ir pats iesākums, kad tev priekšā ir balts audekls

Jūrmalas pilsētas muzejā no 30. marta varēs vērot grafikas žanra un grāmatu ilustrāciju vecmeistara Gunāra Kroļļa glezniecības darbu izstādi. Tie ir pēdējo 20 gadu laikā tapuši lielformāta gleznojumi uz koka, audekla un kartona, kas ataino mākslinieka pētījumus par mītisko un laikam nepakļauto pasauli. Kā atzīst pats mākslinieks, visgrūtākais ir pats iesākums, kad tev priekšā ir balts audekls.

Kultūras ministrija meklē teātra kvalitātes vērtētājus
Kultūras ministrija meklē teātra kvalitātes vērtētājus

Kvalitātes novērtējumam teātra mākslas jomā Kultūras ministrija (KM) meklē organizāciju, kura varētu uzņemties administratīvas funkcijas, organizējot ekspertu žūriju un ikgadējās balvas pasniegšanu spožākajiem nozares pārstāvjiem. Pirms trijiem gadiem šādu ministrijas finansējumu saņēma „Spēlmaņu nakts” organizatori. Tagad šādas balvas rīkošanai var pieteikties arī citas organizācijas.

Rozei Stiebrai – 75!
Rozei Stiebrai – 75!

Latvijas animācijas filmu mammai – režisorei Rozei Stiebrai 17.martā aprit apaļa jubileja – 75! Tās svinības sakrīt ar rosīgu laiku, jo pilnā sparā top jauna, Latvijas valsts simtgades animācijas filma “Saule brauca debesīs”.

Aspazijas dzimšanas dienā skan Ievas Paršas koncertprogramma «Medus rasa»
Aspazijas dzimšanas dienā skan Ievas Paršas koncertprogramma «Medus rasa»

Ar dziesmām un dzejas lasījumiem 16. marta vakarā Aspazijas mājā Dubultos tiek svinēta dzejnieces 152. dzimšanas diena. Programmu “Medus rasa”, kurā skan Dārziņa, Mediņa, Sibēliusa un citu komponistu skaņdarbi, atskaņo dziedātāja Ieva Parša un pianists Edgars Tomševics.

Pikanti un absurdi - «Tuvā pilsēta» Nacionālajā teātrī
Pikanti un absurdi - «Tuvā pilsēta» Nacionālajā teātrī

Pirmizrāde Nacionālajā teātrī. Lietuviešu dramaturga Marjus Ivaškeviča “Tuvo pilsētu” ir iestudējis viens no Krievijas ekstravagantākajiem režisoriem Kirils Serebreņņikovs. Savu ceturto iestudējumu Nacionālajā teātrī režisors ir veidojis kā visnotaļ izaicinošu skatītājiem un sev tuvā absurda komēdijas žanrā.

Vairāk

Svarīgākais šobrīd