Kultūras ziņas

"Normas" koncertuzvedumā mirdzēs zvaigznes

Kultūras ziņas

Elektrominimālisms Lielajā ģildē

Latviešu komēdija "Nepabeigtās kāzas"

Latviešu komēdija «Nepabeigtās kāzas» - atkāpšanās no vaimonoloģijas

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Valmieras Drāmas teātrī 13.aprīlī pirmizrādi piedzīvo Alvja Lapiņa komēdija “Nepabeigtās kāzas”. Izrādē atainotie pārpratumi un neveiklās situācijas mums kārtējo reizi atgādina par humora nepieciešamību ikdienā.

“Nepabeigtās kāzas” ir kulta kinokomēdiju autoru Vara Braslas un Alvja Lapiņa kopdarbs, kas 13.aprīļa vakarā piedzīvo pirmizrādi Valmieras teātrī. Arī šī būs joku izrāde un, kā saka režisors, mēģinājums atkāpties no mums raksturīgās vaimanoloģijas.

"Man Lapiņa humors ir saprotams, un man par to ir iekšēji jāpasmaida. Viņam nav tas skaļais humors. Ļoti maz dramaturgiem ir šī humora lieta, un latviešiem it īpaši," saka režisors Varis Brasla.

Šajā darbā Lapiņš neiedziļinās varoņu iekšējos konfliktos, taču rada tiem attiecību situācijas un ļauj pieņemt paradoksālus lēmumus. Tādus, kādi būtu raksturīgi šajā latviešu kompānijā. Kronītis ir ķirurgs, viņa sieva nodarbojas ar labdarību, meita grasās precēties, bet sievasmāte mēģina tikt skaidrībā ar sadzīves jautājumiem.

"Jebkuros apstākļos, dzīvojot ar trijām sievietēm kopā, ir iespējams saglabāt humoru un veselīgu ironiju. Man liekas, ka tas noder mūsu laikā," saka aktieris Januss Johansons.

Savukārt aktrise Vizma Kalme raksturo izrādi kā latviešu ģimenes modeli.

"Visi viens otram skrien garām, neviens nevienu nepamana, ne velna nenopelna. (..) Vai publika to nolasīs, to es nezinu," spriež aktrise.

Latviešiem retais un sāpīgais žanrs – komēdija – kārtējo reizi aicina novērtēt, par ko tad mēs mēdzam pasmieties. Iespējams, tieši “Nepabeigtās kāzas” parādīs, kas tad ir latviešu humors.

"Latvieši ne visai ar humoru ir uz tu, jo, tiklīdz tevi aizskar, tā ir spuras gaisā," saka Kalme. "Tāpēc domāju, ka te ir jāpieiet ar smaidu un jānovērtē, ka viens dramaturgs kaut ko šajā nozarē raksta."

Plānots, ka jūnijā ar “Nepabeigtajām kāzām” Valmieras teātris noslēgs šo sezonu. Bet līdz tam gaidāmas vēl divas – Regnāra Vaivara un Fēliksa Deiča iestudējumu pirmizrādes.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti