Kultūras ziņas

Rēzeknē sācies īsfilmu festivāls "Open Place"

Kultūras ziņas

Jaunais Rīgas teātris sezonu sāks jaunās telpās

Latvijas Radioteātrim – 90

Latvijas Radioteātris svin 90.dzimšanas dienu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Latvijas Radioteātris šogad svin 90.dzimšanas dienu. Īstā jubilejas diena būs rīt, 17.augustā, kad klausītāji varēs klausīties jaunāko iestudējumu -  Rūdolfa Blaumaņa "Pēc pirmā mītiņa". „Rīta Panorāmā” Radioteātra vadītāja Māra Eglīte stāsta par radioteātra cienījamo vēsturi un arī iecerēm, skatoties mūsu valsts simtgades virzienā.

Latvijas Radioteātra logotipā ir sauklis „Uzbur sapņus kopš 1927.gada”. Laikmetam mainoties, joprojām izdodas uzburt sapņus cilvēkiem, kuri klausās radio, saka Māra Eglīte, atgādinot, ka pirmais iestudējums Radioteātrī bija Rūdolfa Blaumaņa "Pēc pirmā mītiņa", kas tika īpaši pielāgots ierakstam.

 

Radioteātra vadītāja atzīst, ka mūsdienās liela daļa cilvēku klausās radio, arī Radioteātra iestudējumus, braucot automašīnā. Daudzi vēlētos dzirdēt vairāk iestudējumu, taču finanses ierobežo. Paldies jāsaka Borisa un Ināras Teterevu fondam, kas jau ceturto gadu atvēl līdzekļus 5-6 iestudējumiem gadā.

Radioteātrī kādreiz bija štata aktieri - atceramies Veltu Skursteni, Veru Singajevsku, Jāni Vītoliņu un citus, šodien uz iestudējumiem aktierus un režisorus aicina no visiem teātriem – tā ir arī sava priekšrocība.

Latvijas Radioteātrim ir īpaši plāni, ko piedāvāt klausītājiem un saglabāt kā vēsturisku piemiņu nākamajām paaudzēm.

„Gatavojoties Latvijas simtgadei, mums ir divi projekti: režisora Viktora Jansona veidotais – Jāņa Akuratera, Edvarta Virzas, Kārļa Skalbes dienasgrāmatas un dzeja ar Jāņa Ķirša mūziku; otrs – par bērniem Pirmā pasaules kara laikā, arī balstīts vēsturiskā materiālā, to raksta Arvis Kolmanis,” stāsta Māra Eglīte.

To, ka šī ētera skatuve ir nozīmīga dzīves daļa, apstiprina arī Latvijas aktieru un režisoru plejāde, kuru pašu un kuru vecāku darbs ir atstājis neizdzēšamas lappuses Radioteātra vēsturē.

“Es to sajūtu kā tādu pašu par sevi saprotamu dzīves sastāvdaļu... tā ir daļa no manis,” atzīst aktieris Gundars Āboliņš.

Kā piebilst Radiotētra vadītāja, pēdējā laikā tajā ienāk arvien vairāk jaunu talantīgu mākslinieku un ir daudz dramaturģiskā materiāla, kas vēl gaida ieskaņošanu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti