Kultūras ziņas

Noskaidros labāko studentu kameransambli

Kultūras ziņas

"Sinfonietta Rīga" ar izciliem viesmāksliniekiem

Gunāra Kroļļa mītiskā glezniecība

Gunārs Krollis: Visgrūtākais ir pats iesākums, kad tev priekšā ir balts audekls

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Jūrmalas pilsētas muzejā no 30. marta varēs vērot grafikas žanra un grāmatu ilustrāciju vecmeistara Gunāra Kroļļa glezniecības darbu izstādi. Tie ir pēdējo 20 gadu laikā tapuši lielformāta gleznojumi uz koka, audekla un kartona, kas ataino mākslinieka pētījumus par mītisko un laikam nepakļauto pasauli. Kā atzīst pats mākslinieks, visgrūtākais ir pats iesākums, kad tev priekšā ir balts audekls.

"Visgrūtākais ir pats iesākums, kad tev priekšā ir balts audekls un kur un kā iesākt. Ja es atrodu to attiecīgo kodu, kur es gribu nokļūt un ko parādīt, tad jau viss ir atkal tā, kā vajag, un tad es sāku gleznot," saka mākslinieks Gunārs Krollis.

Izstādē Jūrmalas pilsētas muzejā Gunāra Kroļļa gleznojumi ir piesātināti ar austrumu mītu simboliem. Tos mākslinieks atklāja pirms 30 gadiem, ceļojot pa Jordāniju, Sīriju un Libānu. 

"Tas man atstāja tik milzīgi dziļu iespaidu, ka radās grafiskie zīmējumi, un tad pamazām tas viss nogulsnējās kaut kur. Pēc zināma laika man bija jāatbrīvojas no tās nastas, ko es nēsāju līdzi par šīm trim zemēm," skaidro mākslinieks.

Šeit ir persiešu, bizantiešu un seno kristiešu tēli Kroļļa redzējumā. Tie vienlaicīgi ir atgādinājums par vērtībām, kas mūs pilnveido un kas iznīcina. Un tomēr Krolli mēs pazīstam kā grafiķi.

Šogad māksliniekam aprit 85 gadu jubileja, un priekšā vēl ir vairākas svarīgas izstādes.

"Gatavojos grafikas izstādei, kas ir paredzēta Rotko mākslas centrā. Es visu savu laiku un enerģiju cenšos savākt tikai šai izstādei," saka Krollis.

Savukārt izstāde Jūrmalā būs skatāma līdz 30. aprīlim.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti