Kultūras ziņas

Cilvēku un dzīvnieku "Zvērīgā mīla"

Kultūras ziņas

Rīgas Saksofonu kvartetam – 25

"Ievainotais jātnieks" tuvojas pirmizrādei

«Ievainotais jātnieks» tuvojas pirmizrādei

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Viena no Latvijas simtgades filmām - dokumentālā filma “Ievainotais jātnieks” pirmizrādi piedzīvos jau šī gada rudenī. Režisores Ilonas Brūveres filma ir stāsts par tēlnieku Kārli Zāli un Brīvības pieminekļa celtniecības laiku.

Tiekšanās pēc ideālām formām un plastikas akmenī. Tēlnieks Kārlis Zāle un laiks, kad top Brīvības piemineklis. Tā īsumā var raksturot režisores Ilonas Brūveres topošo dokumentālo filmu “Ievainotais jātnieks”.

"Šim nosaukumam ir tāda filosofiska noskaņa. Ievainotais jātnieks. Neviens viņu nav ievainojis. Nekas tāds tur nav, kā mēs saprotam, bet tāda ir viņa [Kārļa Zāles] dzīve bijusi un tas ir ļoti skaists simbols, manuprāt," skaidro režisore Ilona Brūvere.

Žanrs, kādā strādā režisore, Latvijā nav ierasts. Tas ir kino, kurā dokumentālie kadri saplūst ar inscenējumiem un varoņu iekšējiem monologiem. Režisore to dēvē par dokumentālo spēli.

"Ja tā būtu vienkārša aktierfilma bez dokumentāliem materiāliem, tad būtu vieglāk atveidot viņa raksturu, bet galvenais, lai šajā kino arhīvu plūsmā šis cilvēks atrastu sevi. Tas būtībā ir režisora galvenais uzdevums," norāda režisore.

Kārļa Zāles tēlā filmā ir iejuties Imants Strads, bet mūzikas autors būs Ēriks Ešenvalds. ''Ievainotais jātnieks'' ir viena no 16 simtgades pilnmetrāžas filmām. Ilona Brūvere uzskata, ka visu filmu autoriem šī ir nebijusi iespēja pierādīt savu profesionālismu. 

"Šis gads režisoriem un scenāristiem ir sniedzis īpašas iespējas," turpina Brūvere.

Šobrīd “Ievainotais jātnieks” ir ticis līdz melnajai montāžai. Priekšā vēl ir skaņas un bildes pēcapstrāde, bet filmas pirmizrāde plānota jau šī gada oktobrī.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti