Izskan sašutums par centieniem klimata samitā bloķēt fosilā kurināmā izmantošanas samazināšanu

Dubaijā joprojām turpinās klimata samits COP28, kas šogad apaudzis ar aizdomām par spēcīgu naftas un gāzes lobiju. Tas, ka vairākas puses ir ieinteresētas, lai valstis neapņemtos spert būtiskus soļus fosilā kurināmā izmantošanā, tapa skaidrs arī šodien. Naftas ieguvējvalstu karteļa jeb OPEC ģenerālsekretārs Haitams al Gaiss vēstulē karteļa locekļiem aicināja bloķēt jebkādu fosilā kurināmā pakāpenisku samazināšanu. Tas vairākās valstīs izsaucis sašutumu.

Izskan sašutumus par centieniem klimata samitā bloķēt fosilā kurināmā izmantošanas samazināšanu
00:00 / 03:20
Lejuplādēt

Jau pirms konferences izplatījās ziņas, ka Apvienotie Arābu Emirāti plānojuši savtīgi izmantot savu kā šī gada Apvienoto Nāciju Organizācijas (ANO) klimata konferences saimnieku lomu. Ticis plānots apspriest fosilā kurināmā darījumus ar 15 valstīm, tai skaitā ar Ķīnu un Vāciju. Emirāti šo jautājumu nekomentēja. Un tieši fosilā kurināmā izmantošanas pakāpeniska samazināšana ir galvenais strīdus jautājums ANO konferencē.

Lai gan vairāk nekā 100 valstis ir atbalstījušas oficiālu apņemšanos to darīt, daudzas citas valstis, tai skaitā ar naftu bagātā Saūda Arābija, ir noskaņotas pret šādu soli.

Klimata konferenci vada Apvienoto Arābu Emirātu naftas uzņēmuma ADNOC izpilddirektors Sultans al Džabers. Vēl pirms klimata konferences arī viņš skeptiski izteicās par atteikšanos no fosilā kurināmā: "Parādiet man ceļakarti par atteikšanos no fosilā kurināmā, kas padarīs iespējamu ilgtspējīgu sociālekonomisko attīstību, ja vien jūs nevēlaties ievest pasauli atpakaļ alās. Nav vienotas zinātnes vai scenārija, ka tieši atteikšanās no fosilā kurināmā ir tas, kas padarīs iespējamu noturēt pusotru grādu pēc celsija."

Savukārt Džordžs Monbiots, britu rakstnieks, kas pazīstams arī kā vides un politiskais aktīvists, uzskata, ka bez attiekšanās no fosilā kurināmā, klimata problēmas atrisināt nav iespējams: "Līdz šim ir bijušas 27 šīs tikšanās. 25 no tām bija pilnīga izgāšanās, bet divās gūti daļēji panākumi – 1997. un 2015. gadā. Neviens no šajās konferencēs panāktajiem gala paziņojumiem nepasaka, ko mums nepieciešams darīt, proti, atteikties no fosilā kurināmā. Ja vien mēs neatsakāmies no fosilā kurināmā, mums nebūs absolūti nekādu iespēju novērst klimata sabrukumu. Tas ir līdzīgi, kā uzsākot diētu un tad sakot: jā, es apēdu milzīgu saldējuma porciju un lielu kūku, bet es apēdu arī salātus, tāpēc tas neietekmēs svara zaudēšanu."

Aizdomas par lobiju no naftas un gāzes industrijas puses rada arī tas, ka pirmo reizi konferencē atsevišķs paviljons atvēlēts Naftas eksportētājvalstu organizācijai jeb OPEC. Konferenci valstu delegāciju sastāvā apmeklē arī lielu naftas kompāniju vadītāji. Savukārt tagad sašutumu radījis OPEC ģenerālsekretārs Haitams al Gaiss. Viņš šonedēļ nosūtīja vēstuli 13 karteļa locekļiem un desmit Krievijas vadītajiem sabiedrotajiem, kad sarunu dalībnieki sarunās Dubaijā publicēja vienošanās projektu, kurā ietverts aicinājums pakāpeniski atteikties no fosilā kurināmā.

Tas raisījis sašutumu virknē valstu. Spānijas ekoloģijas ministre Terēza Ribera OPEC rīcību nosauca par "pretīgu".

Tieši viņa ir Eiropas Savienības pārstāve COP28 sarunās, kurās Brisele pieprasa atteikties no naftas, gāzes un ogļu izmantošanas. Tikmēr Francijas enerģētikas ministre Agnese Panjē-Runašere paziņoja, ka ir šokēta par OPEC aicinājumu saviem locekļiem COP28 konferencē izjaukt jebkādu vienošanos par fosilo kurināmo.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti