Kas tad aizstāvēs, ja ne mēs paši - Barikāžu piemiņa Latgalē
Kas tad aizstāvēs, ja ne mēs paši - Barikāžu piemiņa Latgalē
Ar nelielu bezatbildību, jaunības trakumu un ģimenes atstāšanu Ilūkstē Gunārs Strods, viens no kādreizējā kolhoza "Zemgale" darbiniekiem, 1991. gadā pašaizliedzīgi devās sargāt Zaķusalu no brīvības pretiniekiem, no militāriem uzbrukumiem, no omoniešiem. 
Skolu pagalmos ugunskuri –  Preiļos barikādes atceras kopā ar jauno paaudzi
Skolu pagalmos ugunskuri – Preiļos barikādes atceras kopā ar jauno paaudzi
Preiļos šogad barikāžu atceres dienai veltītā akcijā vienojas jaunākā paaudze. Visas šīs nedēļas garumā skolu pagalmos kurināti ugunskuri, skanēja dziesmas un atmiņu stāsti. Vēstures un lietišķās mākslas muzejs barikāžu piemiņas pasākumus šaipus organizē visus 33 gadus un ikreiz par tā laika liecībām vēsta tieši bērniem un jauniešiem.

Barikādes ir mūsu un visas Latvijas brīvības cena – uzsver 1991. gada barikāžu dalībnieki no Preiļu novada. Preiļu 2. vidusskolas pagalmā viņi simboliski iededz ugunskuru un dalās atmiņās. Skolēniem lielākais pārsteigums – latviešu valodas un literatūras skolotājas Žannas Ļebedevičas pieredze. Tolaik viņa bija 5. kursa studente, kas atbalstīja televīzijas torņa Zaķusalā aizsargus:
FOTO un VIDEO: Barikāžu aizstāvju atceres dienas notikumi
FOTO un VIDEO: Barikāžu aizstāvju atceres dienas notikumi
Ar plašu pasākumu programmu šonedēļ Latvijā atcerējās Barikāžu laiku, kas piedzīvots pirms 33 gadiem. Sestdien šo nedēļu noslēdza koru sadziedāšanās Doma laukumā un koncerts "Iet un nākt" Rīgas Doma baznīcā. Dienas gaitā varēja sekot līdzi arī ugunskura aizdedzināšanai, amatpersonu uzrunām un ziedu nolikšanai Bastejkalnā un pie Brīvības pieminekļa. 
Sargāja valdi, pastu, avīžu redakcijas un TV torni – arī Liepājā atceras barikāžu laiku
Sargāja valdi, pastu, avīžu redakcijas un TV torni – arī Liepājā atceras barikāžu laiku
Janvāra barikādes pirms 33 gadiem notika ne tikai Rīgā, bet arī Kuldīgā un Liepājā. Liepājā bāzējās iespaidīgs padomju armijas karaspēks, kas situāciju padarīja daudz bīstamāku. Liepājā un tās apkārtnē bija dislocētas vairāk nekā 300 karaspēka daļas, visvairāk Karostā un Ziemas ostā. Liepājā pilsētnieki un apkārtnes iedzīvotāji sargāja pilsētas valdi, pastu, laikrakstu redakcijas un televīzijas torni.
Izstādē aplūkojami barikāžu laikā izmantotie sakaru līdzekļi
Izstādē aplūkojami barikāžu laikā izmantotie sakaru līdzekļi
Sakari bija viss! Tagad grūti iedomāties, ka telefons ir kastīte mājās uz galdiņa un, lai iegūtu kāda notikuma fotogrāfijas, nepietiek ar vienu klikšķi un krāsainu printeri. 1991. gadā, kad Rīgas centru, radio un televīzijas ēkas sargāja barikādes, tehnika un sakari bija īpaši svarīgi jaunākās informācijas nodošanai. Barikāžu muzejā otrdien, 14. maijā, atklāta izstāde "Brīvības balss 1991", kurā savākti pirms gandrīz 30 gadiem aktuālie sakaru līdzekļi.
28 gadi pēc barikādēm. Bojāgājušā Gvido Zvaigznes tuvinieku atmiņas
28 gadi pēc barikādēm. Bojāgājušā Gvido Zvaigznes tuvinieku atmiņas
Pie Rojas vidusskolas par vietējo ziedojumiem izveidots piemiņas akmens 1991. gada barikāžu laika upurim - kinooperatoram Gvido Zvaigznem. Lai gan skolēni nu par barikāžu laiku mācās tikai vēstures grāmatās, Gvido piemiņa Rojā ir dzīva. Un daudz ko var pastāstīt arī viņa mamma Ilona Zvaigzne, kura joprojām dzīvo Rojā, netālu no skolas.
Rojā dzīva atmiņa par barikādēs zaudēto kinooperatoru Gvido Zvaigzni
Rojā dzīva atmiņa par barikādēs zaudēto kinooperatoru Gvido Zvaigzni
Šajā dienā, 21. janvārī, pirms 28 gadiem ārsti turpināja cīņu par kinooperatora Gvido Zvaigznes dzīvību. Viņu sašāva naktī, kad Bastejkalnā lidoja trasējošās lodes. Gvido bija no Rojas, tādēļ tur barikāžu izskaņā vienmēr deg ugunskurs. Un pie tējas tases skolotāji, kuri paši devās uz barikādēm un vēlāk ziedoja asinis sašautajam novadniekam, stāsta par vēsturi, kas notika acu priekšā.
Barikāžu aizstāvju atceres dienā pie ugunskuriem satiekas barikāžu dalībnieki un jaunieši
Barikāžu aizstāvju atceres dienā pie ugunskuriem satiekas barikāžu dalībnieki un jaunieši
Svētdien, 20.janvārī, Latvijā norit pasākumi, kas veltīti 1991.gada barikāžu aizstāvju atceres dienai. Šobrīd iekšlietu nozares amatpersonas piedalās ziedu nolikšanā pie Brīvības pieminekļa, pie kritušo piemiņas vietām Bastejkalnā un pie bijušās Iekšlietu ministrijas ēkas, kur izvietota piemiņas plāksne 1991.gada barikāžu laikā bojā gājušajiem ministrijas darbiniekiem. Savukārt Doma laukumā cilvēki pulcējās, lai iedegtu piemiņas uguni.
Barikāžu atcerē prezidents un Saeimas spīkere uzsver tautas kopīgu izvēli sargāt Latviju
(papildināt...
Barikāžu atcerē prezidents un Saeimas spīkere uzsver tautas kopīgu izvēli sargāt Latviju (papildināts)
20.janvāris kā 1991.gada barikāžu aizstāvju atceres dienā atgādina par to, ka savas valsts brīvību esam izcīnījuši vienoti pret svešu varu un lejot asinis, un šī kopība vienmēr stiprinās mūsu valsti, paziņojumā barikāžu aizstāvju atceres dienā norāda Valsts prezidents Raimonds Vējonis. Arī Saeimas spīkere Ināra Mūrniece (Nacionālā apvienība) uzsvēra, ka izvēle sargāt Latviju ir tautas kopīga izvēle.