Panorāma

Sociālajiem darbiniekiem trūkst aizsardzības līdzekļu

Panorāma

Bezdarba vilnis būs pēc 14. aprīļa

VID pārbauda dīkstāves pabalstu saņēmējus

VID apseko dīkstāves pabalstu saņēmējus; uzņēmēji satraukti

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Ikvienā darbavietā, kur darbinieki saņem dīkstāves pabalstus, tiks pārbaudīts tas, vai pabalsta saņēmēji tiešām nestrādā. To Valsts ieņēmumu dienests (VID) darīs, lai novērstu to, ka pabalstus izmanto ļaunprātīgi. Tomēr pārbaudītāju vizītes jau satraukušas vairākus uzņēmumus.

Uzņēmumā, kuram pieder grāmatnīcu tīkls “Globuss”, strādā 21 cilvēks. Dīkstāvē šobrīd reģistrēti pieci darbinieki. Uzņēmums pārskatījis savu darbību un secinājis, ka ārkārtējos apstākļos grāmatnīcu apmeklē ļoti maz pircēju, tādēļ pietiek ar vienu pārdevēju, bet vadītāja atrodas dīkstāvē.

“Ja ierodas grāmatu veikalā vīri melnos tērpos pie vienas samulsušas pārdevējas, tas rada trauksmi. Tas rada trauksmi arī mūsu darbiniekiem, jo maksājam nodokļus un esam saņēmuši VID pateicības, un te pēkšņi ierodas pārbaude. Tā ir trauksme,” stāsta SIA “Globuss-A “ valdes locekle Daina Balhina.

Balhina uzsver, ka viņa kā uzņēmuma vadītāja jūtoties dziļi aizskarta par notiekošo jau tā spriedzes pilnajā laikā, kad uzņēmums darot visu, lai grāmatu veikali strādātu un darbinieki nezaudētu darbu. “Nesaprotami ir tas, ka ekonomikas un finanšu policija trenkā grāmatnīcu pārdevējas ziņot, kad valstī ir lērums ar uzņēmumiem, kuri nemaksā nodokļus,” saka uzņēmēja.

“Nevajadzētu to tik emocionāli uztvert. Vajadzētu tieši priecāties, ka mēs braucam un pārbaudām visus, kas saņem pabalstu, un rūpējamies, lai nodokļu maksātāju nauda netiek izšķiesta,” saka VID Nodokļu un muitas policijas pārvaldes direktors Kaspars Podiņš.

Nodokļu policijas vadītājs skaidro, ka

tiks pārbaudīti pilnīgi visi uzņēmumi, kuri saņem atbalstu.

Līdz šim VID pārstāvji jau paguvuši apmeklēt vairāk nekā 500 darbavietas, konstatējot, ka četri darbinieki pārkāpuši dīkstāves noteikumus. “Mums ir uzdevums pārbaudīt, cik atbildīgi un godprātīgi uzņēmums attiecas pret dīkstāvi,” skaidro Podiņš.

Tikmēr “Globuss-A “ valdes locekle labprāt būtu gribējusi dzirdēt plašāku VID skaidrojumu, vai tiešām, piemēram, grāmatnīcas vadītājs, kuram ir arī materiālā atbildība, dīkstāves laikā nevar ienākt veikalā. “Pabalstu piešķir uzņēmumiem, kuri maksā nodokļus un kuriem kritums ir vismaz 30%. Mums jau tagad skaidrs, ka ir visi 50%. Tātad noteikumi ir izpildīti,” saka Blahina.

Tomēr VID Nodokļu un muitas policijas pārvaldes direktors norāda, ka, saņemot dīkstāves pabalstu, nevar atrasties uzņēmumā un jānosaka cita materiāli atbildīgā persona.

Dīkstāves pabalsts tiks maksāts līdz ārkārtējās situācijas beigām, un tam pieteikušies 4 tūkstoši uzņēmēju, kuri kopā nodarbina ap 10 000 darbinieku.  Līdz šim mazākā izmaksātā summa ir 4,60 eiro, bet  maksimālā - 700 eiro - piešķirta 3% atbalsta saņēmēju.

KONTEKSTS:

Pandēmijas ekonomisko seku pārvarēšanai Latvijā paredzēti īpaši valsts atbalsta mehānismi Covid-19 skartajiem uzņēmumiem, to darbiniekiem, Covid-19 pacientiem un arī visiem uzņēmumiem. Tālab valsts mobilizējusi līdzekļus nedaudz vairāk kā 2 miljardu eiro apmērā.

Valdība 31. martā nolēma, ka tā saukto dīkstāves pabalstu līdz ar vispārējā nodokļu režīmā strādājošajiem uzņēmumiem varēs saņemt arī pašnodarbinātie, autoratlīdzību saņēmēji un mikrouzņēmumos strādājošie. Vēlāk arī paplašināts atbalsta saņēmēju loks.

Covid-19 vīruss Latvijā pirmoreiz konstatēts 2020. gada 2. martā, bet 25. martā konstatēts, ka vīruss cirkulē sabiedrībā. Lai ierobežotu infekcijas izplatīšanos Latvijā, no 12. marta līdz 12.maijam izsludināta ārkārtējā situācija.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti