Veidos alternatīvo ieguldījumu fondu uzņēmumu kapitāla palielināšanai

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Valdība nolēma dibināt alternatīvo ieguldījumu fondu, kura pārvaldnieks būs attīstības finanšu institūcija “Altum”.

Lai palīdzētu lieliem uzņēmumiem, kuri nonākuši finanšu grūtībās Covid-19 krīzes laikā, finanšu institūcija “Altum” veidos fondu uzņēmumiem kapitāla palielināšanai, pēc valdības sēdes informēja Finanšu ministrs Jānis Reirs (“Jaunā Vienotība”).

Pašu kapitāla fondā uzņēmumi varēs vērsties, lai palielinātu kapitālu, “Altum” varēs ieguldīt līdz 10 miljoniem eiro. Tas būtu palīdzība un atbalsts dzīvotspējīgajiem uzņēmumiem.

Kopumā fondā valsts daļa sasniegs 75 miljonus eiro, un valsts cer piesaistīt privātos ieguldījumus 50 miljonu apmērā.

Fonds ietu iekšā uzņēmumos, kļūstot par  mazākuma akcionāru, lai stabilizētu un kapitalizētu uzņēmumu, uzlabotu aizņēmumu un pašu kapitāla proporcijas.

Uzņēmums to varētu atmaksa 5 – 6 gadu laikā, pēc tam atkal kļūstot par uzņēmuma 100% kapitāla īpašnieku.

Likumprojekts paredz, ka “Altum” kā fonda pārvaldnieks tiek reģistrēts saskaņā ar likumu. Tas nepieciešams, lai šo risinājumu ieviestu nekavējoties.  

Tāpat ar likumprojektu valsts fondēto pensiju shēmu pārvaldniekiem tiek paredzēti  divas iespējas:

1. ieguldīšana alternatīvajā ieguldījumu fondā, kura pārvaldnieks ir  “Altum”

2. iespēja pirkt parāda vērtspapīru lielāku emisiju, ja Latvijā reģistrēts mazs vai vidējs uzņēmums saistībā ar Covid-19 seku pārvarēšanu emitē parāda vērstpapīrus ar emisijas apjomu līdz diviem miljoniem eiro un ar parāda vērtspapīru dzēšanas termiņu ne ilgāku par  trīs gadiem.

KONTEKSTS:

Pandēmijas ekonomisko seku pārvarēšanai Latvijā paredzēti īpaši valsts atbalsta mehānismi Covid-19 skartajiem uzņēmumiem, to darbiniekiem, Covid-19 pacientiem un arī visiem uzņēmumiem. Tālab valsts mobilizējusi līdzekļus nedaudz vairāk kā 2 miljardu eiro apmērā.

Valdība 31. martā nolēma, ka tā saukto dīkstāves pabalstu līdz ar vispārējā nodokļu režīmā strādājošajiem uzņēmumiem varēs saņemt arī pašnodarbinātie, autoratlīdzību saņēmēji un mikrouzņēmumos strādājošie. Vēlāk arī paplašināts atbalsta saņēmēju loks.

Covid-19 vīruss Latvijā pirmoreiz konstatēts 2020. gada 2. martā, bet 25. martā konstatēts, ka vīruss cirkulē sabiedrībā. Lai ierobežotu infekcijas izplatīšanos Latvijā, no 12. marta līdz 12. maijam izsludināta ārkārtējā situācija.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti