Panorāma

Piemin komunistiskā genocīda upurus

Panorāma

Cēlušās roku dezinfekcijas līdzekļu cenas

Tirdzniecības centri atbalsta ierobežojumus

Tirdzniecības centri neiebilst daļējai slēgšanai brīvdienās

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Lai mazinātu jaunā koronavīrusa izplatību, valdība lēmusi nedēļas nogalēs daļēji slēgt tirdzniecības centrus. Paši centri jaunos ierobežojumus atbalsta, taču veikalnieki cer uz nomas maksas atlikšanu.

Parasti "Trako dienu" akcijas laikā "Stockmann" tirdzniecības centrā pircējiem ir grūti paiet vienam otram garām, taču šoreiz cilvēku ir daudz mazāk. Lai neveidotos burzma, veikals "Trako dienu" piedāvājumus izlicis tikai internetā. Savukārt nedēļas nogalē lielākā daļa centra nedarbosies vispār.

Lai ierobežotu Covid-19 izplatību, valdība lēmusi, ka turpmāk brīvdienās tirdzniecības centros varēs strādāt tikai pārtikas veikali, aptiekas, veterinārās aptiekas, optikas veikali, dzīvnieku barības veikali, higiēnas un saimniecības preču veikali, kā arī būvniecības un dārzkopības preču veikali.

Tirdzniecības centrā "Stockmann" tas nozīmē, ka pirmajā stāvā pārtikas nodaļa un aptieka būs vaļā, taču augšējie stāvi, kur pārdod drēbes, grāmatas, elektroniku un citas preces, pircējiem būs slēgti. 

Tirdzniecības centra pārstāve Dace Kokina stāstīja, ka "Stockmann", tāpat kā citi lielie tirdzniecības centri, valdības lēmumu brīvdienās atļaut darboties tikai atsevišķiem veikaliem atbalsta un uzskata par labu risinājumu.

"Tagad mēs izvērtējam un skatāmies, kā tas attiecas uz kosmētikas nodaļu, kādas ir šīs pirmās nepieciešamības preces, kā tas tiks attiecināts.

Ļoti sekojam līdzi katram nosacījumam. Visu ievērosim, lai cilvēkiem šeit būtu droši," teica Kokina.

Tikmēr Latvijas Tirgotāju asociācija (LTA) vajadzību pēc jauniem ierobežojumiem saprot, tomēr norāda, ka lēmums bijis straujš un neizdiskutēts.

"Nav arī precīzi pateikts, kas ir tirdzniecības centrs? Ir jābūt šai definīcijai, uz ko tas attiecas. Protams, ir jautājums par daudznozaru veikaliem, kuriem ir gan tās preces, kas ir noteikumos, gan tās, kuru nav," teica LTA prezidents Henriks Danusēvičs.

Vēl tirgotāji uzskata – ja jau veikali nevar strādāt, tirdzniecības centriem vajadzētu tos atbrīvot no nomas maksas.

"Mēs esam gatavi iesaistīties šajā sarunā, lai abas puses saskaņo savas problēmas. Gan nomniekiem ir sarežģīti, gan iznomātājiem. Mēs saprotam abas puses," piebilda asociācijas vadītājs.

"Sotckmann" nomas maksas atlaišanu īrniekiem gan nesola un norāda, ka tādā gadījumā būtu vajadzīgs kāds kompensācijas mehānisms no valsts. Savukārt tirdzniecības centru "Alfa", "Origo" un "Mols" pārvaldītājs "Linstow Center Management" atbildēja, ka attiecības ar nomniekiem nekomentēs.

KONTEKSTS:

Valdība otrdien vienojās par jauniem ierobežojumiem jaunā koronavīrusa izraisītās slimības Covid-19 izplatības mazināšanai. Proti, nolemts Latvijā slēgt sporta zāles, nedēļas nogalēs - arī tirdzniecības centrus. Netiks slēgtas aptiekas un pārtikas veikali, veterināro preču veikali, dārzniecības un būvniecības preču veikali, kā arī optikas veikali.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti