Talsu novada bērnudārza darbiniece ziņo par spiedienu iet atvaļinājumā; pašvaldība noliedz

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Talsu novadā ārkārtas situācijas laikā atsevišķās pirmsskolas izglītības iestādēs pedagogi atvaļinājumā tiek aicināti doties piespiedu kārtā. Šādu informāciju Latvijas Radio uzticēja kāda no novada pirmsskolas izglītības iestāžu darbiniecēm.

ĪSUMĀ:

  • Talsu novada bērnudārza darbiniece: Palūdza labprātīgi piespiedu kārtā doties atvaļinājumā.
  • Talsu novada izglītības pārvaldē šādu praksi noliedz.
  • Arī atsevišķi Latvijas Radio sazvanītie novada bērnudārzos noliedz līdzīgas problēmas.
  • Labklājības ministrija aicina iedzīvotājus par šādām situācijām informēt atbildīgās iestādes.

Talsu novada bērnudārza darbiniece ziņo par piespiedu atvaļinājumi; pašvaldība noliedz
00:00 / 03:19
Lejuplādēt

Talsu novada izglītības pārvaldes mājaslapā pieejamā informācija liecina – novadā ir 16 pirmsskolas izglītības iestādes. Vienā no tam par audzinātāju strādā Zane (vārds ir mainīts). Šobrīd, kad ārkārtas situācijas laikā bērnudārzos ir mazāks audzēkņu skaits, darbinieki tiekot aicināti doties atvaļinājumos. Zane uzsver, ka tas neesot tik daudz brīvprātīgs lēmums, bet piespiedu aicinājums. Zanei atvaļinājumā esot likts doties it kā pēc vienošanās, tomēr tā bijusi piespiedu kārtā panākta vienošanās.

“Tika mudināts, aicināts un lūgts tomēr ņemt vērā ārkārtas situāciju no tās puses, ka pašvaldībai būtu neizdevīgi nodarbināt cilvēkus, kuri strādā attālināti, jo pirmsskolā darbs ir specifisks. Tas tika izteikts lūguma formā, bet tā – kad tu atnāksi un parakstīsi iesniegumu. Lūgums labprātīgi piespiedu kārtā,” pastāstīja Zane.

Viņa gan zina stāstīt, ka pašvaldībā daži darbinieki atteikušies šādi rīkoties: “Ir iestādes pilsētā, kas vienkārši to nedara. Vienā bērnudārzā tie cilvēki neiet [atvaļinājumā] un viss. Ar visu mudināšanu. Bet tad tas mikroklimats jūtami saasinās, diez vai patiktu tādā iestādē pēc tam strādāt. Manā gadījumā arī, kad izteicu vēlmi sagaidīt maiju, arī bija diezgan asa domu apmaiņa, ka tas ir jādara tagad.”

Talsu novada Izglītības pārvaldes vadītājs Uldis Katlaps skaidroja, ka piespiedu kārtā nevienam bērnudārza vadītājam nevajadzētu likt darbiniekiem doties atvaļinājumā. Viņš gan norāda, ka pirmsskolas izglītības iestādēm ir ieteikts aicināt darbiniekus doties atvaļinājumos tagad, jo vasarā varētu būt vairāk darba.

“Piespiedu kārtā nē. Mums ir aicinājums iestāžu vadītājiem pārrunāt ar darbiniekiem, ka, ņemot vērā, ka daudz bērnu šobrīd paliek mājās, mēs saprotam, ka vasaras periodā droši vien būs noslodze bērnudārziem. Tas viss ir, rosinot un pārrunājot ar darbiniekiem, ne piespiedu kārtā.”

Labklājības ministrijas Darba attiecību un darba aizsardzības politikas departamenta direktora vietniece Ineta Vjakse uzsvēra –

lai arī ir ārkārtas situācija, tomēr atvaļinājums ir abpusēja vienošanās un piespiedu kārtā to likt izņemt nedrīkst.

Tas neattiecas tikai uz konkrēto gadījumu, bet vispār.

“Darba devēji meklē risinājumus, kā paturēt darbiniekus darbā, bet neatlaist viņus. Tajā pašā laikā darbinieki fiziski neveic to darbu. Praksē pašlaik ir darba devēji, kas mudina vai aicina savus darbiniekus izmantot uzkrātos atvaļinājumus. Bet piespiest darba devējs nedrīkstētu, jo atvaļinājums tomēr ir vienošanās jautājums,” skaidroja Vjakse.

Latvijas Radio apvaicājās atsevišķos Talsu novada bērnudārzos, vai tur vienošanās par pedagogu došanos atvaļinājumos ir noritējusi bez problēmām. Sazvanītie bērnudārzi Talsos un Sabilē norādīja, ka problēmu neesot.

Tikmēr Labklājības ministrijas pārstāve Ineta Vjakse aicina iedzīvotājus informēt Valsts darba inspekciju par likšanu doties atvaļinājumā piespiedu kārtā.

KONTEKSTS:

Lai ierobežotu Covid-19 izplatīšanos Latvijā, no 12. marta līdz 12. maijam izsludināta ārkārtējā situācija. Cīņai ar vīrusu noteikti stingri ierobežojumi, mācībām skolās jānotiek attālināti, atcelti starptautiskie pasažieru pārvadājumi, brīvdienās daļēji slēgti tirdzniecības centri. Noteikti arī jauni pulcēšanās ierobežojumi, ārpus mājām vienkopus ļaujot atrasties ne vairāk par diviem cilvēkiem vai ģimeni.

Ārkārtējās situācijas dēļ sarukusi arī bērnudārzu noslodze - tos apmeklē vidēji 6-7% audzēkņu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti