Rīta Panorāma

"Saulainā bērnība" - Tatjanas Nežbertes laikmetīgās tekstilmākslas instalācija

Rīta Panorāma

Lauku tūrisms Covid-19 laikā. Intervija ar Asnāti Ziemeli

Intervija ar ekonomikas ministru Jāni Vitenbergu

Rosinās atvēlēt 70 miljonus eiro grantiem algu segšanai privātajā sektorā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Ekonomikas ministrija (EM) plāno izskatīšanai valdībā nākamnedēļ virzīt plānu, kas paredz novirzīt 70 miljonus eiro grantiem uzņēmumiem darbinieku algu samaksai, to intervijā Latvijas Televīzijas raidījumā "Rīta panorāma" sacīja ekonomikas ministrs Jānis Vitenbergs ("KPV LV").

Pēc viņa sacītā, uzņēmums atbalstā – vienreizējā maksājumā – saņems 30% no tā samaksātajiem darbaspēka nodokļiem. Atbalsts subsīdiju jeb grantu veidā paredzēts eksportējošajiem, kā arī tūrisma nozares uzņēmumiem, kas to varēs izmantot darbinieku algu samaksai.

Kopumā šis atbalsta instruments paredzēts 7000 uzņēmumu, kur  nodarbina aptuveni 80 000 cilvēku.

Ekonomikas ministrs atzina, ka diskusija par šo atbalsta instrumentu "varbūt nedaudz ieilgusi", taču tas skaidrojams ar to, ka EM vēlējusies, lai šis atbalsts būtu iespējami viegli administrējams. Uzņēmumi šo atbalstu varētu saņemt augustā.

Tāpat EM virzīs priekšlikumu par 50 miljonu eiro paredzēšanu valsts ieguldījumiem krīzē cietušu uzņēmumu kapitālā. Savukārt 90 miljoni eiro plānoti ilgtermiņa aizdevumiem uzņēmumiem. Kredīti ar atmaksas termiņu 25 gadi plānoti infrastruktūrai un jaunu ēku būvei, bet aizdevumi ar atmaksas termiņu līdz 15 gadiem paredzēti jaunām iekārtām un ražošanas līnijām. Šie atbalsta instrumenti būs pieejami eksportējošajiem uzņēmumiem, un tos administrēs valsts finanšu institūcija "Altum".

Atbalsta instrumenti jāsaskaņo ar Eiropas Komisiju.

Lai arī EM iepriekš apsvēra vaučeru sistēmas ieviešanu tūrisma nozarē, šis jautājums vairs nav dienaskārtībā, atzina Vitenbergs.

Savukārt pievienotās vērtības nodokļa (PVN) likmes samazināšana tūrisma nozarē līdz 5% arvien ir dienaskārtībā, sacīja ekonomikas ministrs, norādot, ka šo priekšlikumu viņa pārstāvētā partija "KPV LV" atkal virzīs 2021. gada valsts budžeta izstrādes procesā.

KONTEKSTS: 

Covid-19 krīzes radīto ekonomisko seku pārvarēšanai Latvijā paredzēti īpaši valsts atbalsta mehānismi Covid-19 skartajiem uzņēmumiem, to darbiniekiem, Covid-19 pacientiem un arī visiem uzņēmumiem. Tālab valsts mobilizējusi līdzekļus aptuveni 4 miljardu eiro apmērā. Atbalsta instrumenti Latvijā saglabāsies līdz gada beigām. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti