Platības maksājumu saņēmēji varēs avansam pieteikties ātrāk

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Šogad vienoto platības maksājumu lauksaimnieki varēs saņemt ātrāk, un tas tiks noformēts kā bezprocentu īstermiņa aizdevums, ko pēc saņemšanas ieturēs no nākamā maksājuma. Šādas izmaiņas ceturtdien, 14.maijā, atbalstīja valdība, informēja Zemkopības ministrijā.

Tādējādi paredzēts lauksaimniekiem vienoto platības maksājuma avansu piešķirt kā īstermiņa bezprocentu aizdevumu, lai mazinātu Covid-19 krīzes negatīvo ietekmi. Savukārt lauksaimniecības primāro produktu ražotājiem un lauksaimniekiem stabilizēs naudas plūsmu, kā arī nodrošinās ekonomisko dzīvotspēju un attīstību.

Atbalsta likme noteikta 40 eiro par vienotajam platības maksājumam pieteikto hektāru.

Īstermiņa aizdevuma formāts šajā gadījumā esot vienīgais risinājums, lai piešķirtu lauksaimniekiem šo maksājumu ātrāk par 16.oktobri. Šis ir Eiropas Komisijas piedāvātais veids, kā dalībvalsts drīkst ātrāk izmaksāt lauksaimniekiem platības maksājumu avansu. Šāds solies tiek sperts, lai lauksaimniekiem būtu pieejamāki apgrozāmie līdzekli Covid-19 krīzes laikā, ziņu portālam LSM.lv skaidroja Zemkopības ministrijas Lauku attīstības atbalsta departamenta pārstāve Agrita Karlapa.

Īstermiņa aizdevuma formāts šajā gadījumā esot vienīgais risinājums, lai piešķirtu lauksaimniekiem šo maksājumu ātrāk par 16.oktobri. Šis ir datums, kurā platību maksājumu izmaksas tiek sāktas normālā situācijā. Šāds solis sperts, lai lauksaimniekiem būtu lielāki apgrozāmie līdzekli Covid-19 krīzes laikā, ziņu portālam LSM.lv skaidroja Zemkopības ministrijas Lauku attīstības atbalsta departamenta pārstāve Agrita Karlapa.

Lai saņemtu atbalstu, lauksaimniekam obligāti jāpiesakās 2020. gadā vienotajam platības maksājumam un jāiesniedz iesniegums īstermiņa aizdevuma saņemšanai. Īstermiņa aizdevuma minimālā summa – ir 700 eiro.

Īstermiņa aizdevumu var saņemt kā de minimis atbalstu, ja trīs pēdējos gados piešķirtā de minimis atbalsta kopējā summa nav sasniegusi 25 000 eiro. Platību maksājumu avanss šajā summa ieskaitīts netiks.

Savukārt, ja de minimis atbalsts ir pārsniedzis minētos griestus, lauksaimniekam jāpierāda Covid-19 ietekme uz tā saimniecisko darbību, proti:

  • 2020. gada martā, aprīlī, maijā, jūnijā vai jūlijā lauksaimnieka apgrozījums samazinājies vismaz par 20%, salīdzinot ar 2019. gada attiecīgo periodu;
  • 2020. gada pirmajos piecos mēnešos lauksaimnieka likviditātes rādītāji ir pasliktinājušies, salīdzinot ar 2019. gada finanšu datiem.

Šādā gadījumā, pierādot Covid-19 ietekmi uz saimniecisko darbību, īstermiņa aizdevuma maksimālā summa – 100 000 eiro.

Šāda aizdevuma saņemšanai lauksaimnieki varēs Lauku atbalsta dienestā (LAD) no 20.maija līdz 15.augustam.

Savukārt aizdevuma atmaksa paredzēta, Lauku atbalsta dienestam (LAD) ieturot izmaksāto aizdevuma summu no aprēķinātā kopējā maksājuma summas.

Plānotais atbalsta saņēmēju skaits – 15,2 tūkstoši lauksaimniecības primāro produktu ražotāju ar kopējo deklarēto platību 1,5  miljoni ha. Īstermiņa aizdevumu kopējā summa: 60 miljoni eiro, kam papildu finansējums no valsts budžeta nav nepieciešams.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti