Pirms nepilna pusgada, 7. maijā, valdība ļāva sabiedriskās ēdināšanas atsākšanu āra terasēs. Tā bija iespēja ne vienam vien kroga saimniekam atjaunot savu darbību.
Viņu vidū bija “Baltā kroga” saimnieks Jānis Melnis Augšdaugavas novada Naujenē. Maija sākumā saimnieks vēra krogu vaļā un gatavoja āra terasi apmeklētājiem. Tagad jau kuru katru dienu kafejnīca savas durvis vērs ciet. “Mēģināsim uztaisīt pauzi līdz pavasarim,” sacīja Melnis.
Kā tūrisma sezona Daugavas lokos beigsies, kafejnīca būs ciet, jo tieši tūristi bija galvenie šī ceļmalas kroga un tā āra terases apmeklētāji. Neraugoties uz vasaras labo apmeklētību, apgrozījums tomēr uzņēmumam sarucis gandrīz uz pusi.
Meklēt citus variantus, piemēram, piedāvāt ēdienus līdzņemšanai vai ar piegādi ārpus pilsētas neesot izdevīgi. “Mums ir transporta izmaksas, sadarbība ar kurjeriem mums īsti nesanāk, jo viņi prasa 26% savu daļu, ja ēdinātājs vispār nopelna 10%,” skaidroja Melnis.
"Mēs vērsimies ciet, jo tā īre, kura jāmaksā te, neko neatsver.” Tā par kafejnīcas slēgšanu līdz ar aukstāka laika iestāšanos un āra terases aizvēršanu Daugavpils lielākajā tirdzniecības centrā “Diton nams” sacīja arī “Mego” tīkla pārstāve. "Vasarā strādājām, var teikt brīnišķīgi, bet tagad – cik vēl ilgi noturēsies tas siltais laiks… Pie mums tikai ārā terasē lielākoties cilvēki sēž. Šī nozare, visticamāk, vienkārši izmirs. Citu variantu nav. Cik ilgi vēl noturēsies tās terases, kurās salikti tie sildītāji? Un restorāni arī nav bezizmēra, ir konkrēts skaits uz kvadrātmetru."
Savukārt picērija "Luna Cafe” šajā sezonā strādājusi ar 35–40 % zemāku apgrozījumu nekā iepriekš. Uzņēmuma līdzīpašnieks Jevģēnijs Šeršņovs uzsvēra, uzņēmums varēs izdzīvot tikai tad, ja būs apmeklētāji. Vasarā āra terasē to bijis daudz un kafejnīca varēja darboties, nesaņemot valsts atbalstu. Bet uz ziemu uzņēmējs raugās ar bažām.
Daugavpilī un Latgalē kopumā ir viens no zemākajiem vakcinācijas pret Covid-19 rādītājiem. Tas arī ietekmēs situāciju ēdināšanas nozarē, pārliecināti pakalpojumu sniedzēji.
Pagājušajā ziemā atbalsts un arī iespēja strādāt, tirgojot ēdienu līdzņemšanai, ļāva nozarei savilkt galus kopā. Šogad daudzi var neizturēt, uzskata "Luna Cafe” vadītājs.