Eiro fokusā

Krīzes laikā pieaug interneta un TV pakalpojumu kompāniju apgrozījums

Eiro fokusā

"Rail Baltica" būvniecība: igauņi sākuši celtniecības darbus, Latvijā tie gaidāmi rudenī

Kā vasaras sezonai gatavojas Liepājas, Kuldīgas un Ventspils kafejnīcas un restorāni

Dienvidu zemju vietā – Kuldīga. Kā sezonai gatavojas Kurzemes kafejnīcas?

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Kurzemes kafejnīcas un restorāni jau sāk izjust cilvēku pieplūdumu pēc pēdējiem Covid-19 ierobežojumu atvieglojumiem, īpaši jūtama Rīgas un Lietuvas iebraucēju klātbūtne. Kafejnīcu saimnieki situāciju raksturo dažādi – gan turpina strādāt, gan joprojām turot aizslēgtas savas durvis, izmantojot dīkstāves atbalstu vai pārtraucot darbību pavisam. Visi atzīst, ka situācija nav vienkārša un jāmeklē veidi, kā strādāt citādāk.

Sakustēšanās ir notikusi, atzīst ne viens vien kafejnīcas vai restorāna saimnieks, taču arī šajā laikā cilvēku pārvietošanos un vēlmi apmeklēt kafejnīcas un restorānus nosaka laika apstākļi. Savas durvis un āra terasi atkal ir vērusi kafejnīca "Kursas zeme", kas atrodas Kuldīgas vecpilsētā, kur vienlaikus darbojas ar kafijas grauzdētava "Curonia". Līdzīpašnieks Klāvs Šlakorcins stāsta, ka sācies aktīvs darbs, nodrošinot arī distancēšanās iespējas saviem apmeklētājiem.

"Visu nosaka laika apstākļi. Kad ir saulains, tad ir vairāk cilvēku, kā ir vēsāks, mazāk. Ir, protams, cilvēki, kuri tāpat brauc, bet vairāk ir nedēļas nogalēs," teica Šlakorcins.

Vietējie runā, ka uz Kuldīgu sākuši braukt arī cilvēki, kuri šajā laikā labprātāk atpūtušies Kiprā, Turcijā vai kur citur.

Uzņēmēji cer, ka savu artavu šogad dos vietējais un Baltijas valstu tūrists.

"Cerības jau ir, bet, kā viss notiks, neviens nevar pateikt. Strādājam gaidu režīmā, kas notiks, tāds zināms pārsteigums. Ceram uz kaimiņvalstīm, labi, ka ir robežas vaļā. Lietuva un Igaunija varētu būt šis tūrisma sektors, mēs pie viņiem, viņi pie mums," sprieda Šlakorcins.

Kuldīgā krīzes laikā savu darbu nepārtrauca kafejnīca "Marmelāde", kura īpaši pie sevis gaida vietējos. Viņi nolēmuši turpināt strādāt, izdevies noturēties, jo specializējas konditorejā, kas ļauj saglabāt arī dažādus pasūtījumus. Izdevīgs bijis maija sākums un Māmiņu diena, stāsta viena no līdzīpašniecēm Dace Nelsone. 

"Izjūtas ir dalītas, redzēsim, kas būs. Daudzi nezina un nesaprot, kas būs," atzīst Nelsone.

Kafejnīcai gan nav iespēju strādāt ārpusē uz ielas, stāsta saimniece, nākas samazināt arī iekštelpu vietu skaitu, lai  būtu distancēšanās iespējas. 

"Mums nav vasaras terase, jo īrējam pie pašas Alekšupītes vietu. Viens metrs ir ietve un tūlīt ir iela. Vienu galdiņu varam izlikt reklāmai," saka Nelsone.

Joprojām durvis ir slēgtas vienā no Liepājas iecīnītākajām vietām kafejnīcā "Darbnīca". Saimnieki cer durvis atvērt jūnijā, līdz tam plānots organizēt kafejnīcas darbu un nodrošināt distancēšanos. Arī laukā daudz galdiņiem vietu neesot un iespējas uz centrālās pilsētas ielas ir ierobežotas, saka ģimenes uzņēmuma kafejnīcas pārstāve Ilze Ķergalve.  

Mazajiem ģimenes uzņēmumiem arī ikdienā nodokļu slogs nebūt nav viegls, kam papildus vēl jāpiedzīvo ierobežojumi.

"Gribas, lai panāk pretī tev, jo gribi darboties, patīk tas, ko dari un cilvēkiem patīk un garšo.

Bet ir reizes, kad nodokļu nastas ziemā ir smagas. Ja gribi visu darīt no tīras sirds, tad tas ir grūti izdarāms," atzina Ķergalve.

Ar tūrisma nozares uzņēmējiem regulāri kontaktus uztur arī Liepājas reģiona tūrisma biroja vadītāja Inta Šoriņa, lai saprastu, kas notiek nozarē un kā iespējams palīdzēt.

"Liepājā gan viesnīcās, gan kafejnīcās jūtam viesu pieplūdumu. Var just, ka tie nav vietējie, ģimenes no Rīgas. Mūsu virzienā skatās arī lietuvieši, tas virziens sakustējies, bet tie nav milzīgi skaitļi. Kā jūtas Liepājas uzņēmumi? Visi seko līdz realitātei, nav ilūziju, ka varētu būt atpakaļ vecie laiki šajā vasarā. Pludmale ir lielākais mūsu puses bonuss. ļoti ceram, ka laika apstākļi palutinās un uzņēmēji varēs sarēķināt kādu peļņu arī šajā vasarā. Visi skatās līdzi, kas notiks, kas būs pēc  9. jūnija," norāda Šoriņa.

Prognozēt, kā klāsies uzņēmējiem nav vienkārši, drīzāk sarežģīts varētu būt laiks pēc vasaras  sezonas, tāpēc jādomā jau tagad, kā dzīvot ziemas laikā. Pašvaldība mazo vidējo uzņēmēju ikgadējo projektu konkursu plāno novirzīt tieši šai krīzes skartajai nozarei.

KONTEKSTS:

Ārkārtējo situāciju Covid-19 dēļ Latvijā izsludināja 12. martā, nosakot, ka mācības skolās notiks attālināti, tāpat kā iespēju robežās valsts un pašvaldību iestāžu darbs. 29. martā valdība lēmusi, ka ārpus mājām vienkopus būs ļauts atrasties tikai 2 cilvēkiem vai arī vienas mājsaimniecības locekļiem un jāievēro 2 metru distance. Vēlāk ārkārtējā situācija pagarināta līdz 9. jūnijam, bet ir mīkstināti iepriekš noteiktie striktie ierobežojumi - atļauta pulcēšanās līdz 25 cilvēku lielām grupām, ievērojot divu metru distanci.

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti