Atbalstīs 3 lielās slimnīcas un ļaus pašvaldībām aizņemties savu uzņēmumu atbalstam

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Valdība ceturtdien, 9.aprīlī, atbalstīja jaunus pasākumus COvid-19 seku mazināšanai, tajā skaitā paredzot palielināt lielo slimnīcu kapitālu un atbalstīt pašvaldību uzņēmumus. 

Valdība arī nolēma palielināt trīs lielāko slimnīcu pamatkapitālu.

Veselības nozarei piešķirs papildu 14 miljonus eiro, kas ir nepieciešami, lai papildinātu pamatkapitālu trīs svarīgākajām slimnīcām – Stradiņa slimnīcai, Austrumu slimnīcai un Bērnu klīniskajai slimnīcai, lai slimnīcas būtu sagatavotas un gatavas gadījumā, ja pandēmija attīstīsies, iepriekš informēja Finanšu ministrija.

Veselības ministre Ilze Viņķele (“Attīstībai/Par!”) informēja, ka pa 3,6 miljoniem saņems Bērnu slimnīca un Stradiņa slimnīca, savukārt 6,7 miljonus saņems RAKUS, kas ir flagmanis cīņā ar koronovirusu, jo tā sastāvā ir arī Latvijas Infektoloģijas centrs. Šī nauda paredzēta, lai slimnīcas būtu gatavas, ja būs lielāks pacientu skaits.

Tāpat valdība nolēma, ka  pašvaldības būs tiesīgas saņemt valsts budžeta aizdevumus uz 12 mēnešiem pašvaldību kapitālsabiedrību pamatkapitāla palielināšanai, ja kapitālsabiedrības apgrozījums Covid-19 krīzes dēļ būs samazinājies par vairāk nekā 50%. Pamatkapitāls tiek palielināts, lai nodrošinātu resursus krīzes skarto kapitālsabiedrību uzturēšanas izdevumiem - atlīdzības izmaksai un ēku komunālo izdevumu segšanai.

Finanšu ministrs Jānis Reirs (“Jaunā Vienotība”) pēc valdības sēdes informēja, ka pašlaik izskata iespēju, ka pašvaldībām šis aizņēmums varētu būt bez maksas, bez procentiem, un procentus segtu valsts.

Savukārt Labklājības ministrijai piešķirti 6,3 miljoni eiro no līdzekļiem neparedzētajiem gadījumiem, lai vecāku pabalstu ārkārtējās situācijas laikā turpinātu izmaksāt arī pēc termiņa beigām.

KONTEKSTS:

Pandēmijas ekonomisko seku pārvarēšanai Latvijā paredzēti īpaši valsts atbalsta mehānismi Covid-19 skartajiem uzņēmumiem, to darbiniekiem, Covid-19 pacientiem un arī visiem uzņēmumiem. Tālab valsts mobilizējusi līdzekļus nedaudz vairāk kā 2 miljardu eiro apmērā.

Valdība 31. martā nolēma, ka tā saukto dīkstāves pabalstu līdz ar vispārējā nodokļu režīmā strādājošajiem uzņēmumiem varēs saņemt arī pašnodarbinātie, autoratlīdzību saņēmēji un mikrouzņēmumos strādājošie. Vēlāk arī paplašināts atbalsta saņēmēju loks.

Covid-19 vīruss Latvijā pirmoreiz konstatēts 2020. gada 2. martā, bet 25. martā konstatēts, ka vīruss cirkulē sabiedrībā. Lai ierobežotu infekcijas izplatīšanos Latvijā, no 12. marta līdz 12.maijam izsludināta ārkārtējā situācija.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti