Latvijas Radio korī un korī «Latvija» konstatēta saslimšana ar Covid-19

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Latvijas Radio kora dalībnieki līdz oktobra beigām būs karantīnā, jo kora dalībniekiem ir konstatēta saslimšana ar Covid-19, aģentūru LETA informēja "Latvijas Radio koris" pārstāve Indra Vilipsone. Saslimšana konstatēta arī Valsts akadēmiskajā korī "Latvija", Latvijas Radio apstiprināja kora direktors Māris Ošlejs.

ĪSUMĀ:

  • Saslimšana konstatēta Latvijas Radio korī.
  • Covid-19 konstatēts arī Valsts akadēmiskajā korī "Latvija".
  • Koris "Ave Sol" darbu pagaidām turpina.

Cik Latvijas Radio korī konkrēti ir saslimušo, tā pārstāve neatklāja. Pašlaik visi 24 kora dalībnieki un viens diriģents ievēro karantīnu.

Pašlaik ir atcelti divi kora koncerti. Vilipsone izteica nožēlu, ka saslimšanas dēļ koris bija spiests atcelt šodienas uzstāšanos festivālā "Latvijas rudens 2020" un 30.oktobrī plānoto kora jubilejas koncertu.

Latvijas Radio koris savu 80.jubilejas gadu atklāja pagājušajā sestdienā, 17.oktobrī koncertzālē "Cēsis". Kā aģentūrai LETA stāstīja koncertzāles "Cēsis" mārketinga un komunikācijas vadītāja Egija Saļņikova, patlaban Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) nav informējis, ka kāds no koncertzāles administrācijas vai koncerta klausītājiem būtu noteikts kā kontaktpersona kora solistiem.

"Mēs esam nodalījuši koncertzāles apmeklētāju un viesmākslinieku plūsmas, lai tās nekrustotos. Arī attālums no solistiem līdz skatītājiem ir ievērojami vairāk nekā divi metri. Turklāt esam aicinājuši savus apmeklētājus publiskajās zonās lietot sejas maskas, ko cilvēki arī darīja, ejot līdz savām personalizētajām sēdvietām, daži pat tās nenoņēma koncerta laikā," sacīja Saļņikova. Arī koncertprogrammas pieteicējs lietojis sejas vairogu.

Viņa stāstīja, ka koristi ieradušies kolektīvi ar autobusu pusotru stundu pirms koncerta un iegājuši pa atsevišķām durvīm. Pēc koncerta visi uzreiz devušies projām, nevakariņojuši pilsētā.

Kļuvis zināms, ka inficēšanās konstatēta arī Valsts akadēmiskajā korī “Latvija”. Tā direktors Māris Ošlejs Latvijas Radio apstiprināja, ka kolektīvs uz divām nedēļām dodas pašizolācijā.

Andris Veismanis par kora "Ave Sol" darbību
00:00 / 00:46
Lejuplādēt

Bet “Ave Sol” diriģents Andris Veismanis pastāstīja, ka koris mēģinājumos jau kopš pavasara dzied distancējoties, strikti ievēro sanitārās normas un vajadzības gadījumā būtu gatavi dziedāt arī ar sejas aizsegiem. Viņš pauda cerību, ka saslimšanas gadījumi Latvijas Radio korī un Nacionālās operas korī neapturēs mākslas procesu pilnībā un nepaliks “zem sitiena” visus kultūras darbiniekus, tai skaitā amatierus.

“Teoretizēt jau var, bet praktizēt – tas tomēr ir pats svarīgākais. Dziedāt, attīstīties, jo mūsu koru kultūra ir ļoti augstā līmenī. Un tas mani uztrauc ļoti lielā mērā, tāpat kā mūsu augstās kultūras ierobežojums ar dažādiem pasākumiem, kas apstādina darbību uz pusgadu. Šobrīd tas otrais vilnis izskatās ilgstošs, tāpēc ir jādomā un jārisina veidi, kā varam uzstāties un turpināt koncertdzīvi. Jo “onlains” – kā teica bijušais operas direktors Zigmars Liepiņš – tas ir kā smaržot rozi caur gāzmasku,” norādīja Veismanis.

KONTEKSTS:

Pirms dažām dienām kļuva zināms, ka saslimuši vairāki Latvijas Nacionālās operas kora dalībnieki.

Latvijā 10. jūnijā beidzās 12. martā izsludinātā ārkārtējā situācija jaunā koronavīrusa ierobežošanai. Vīruss joprojām cirkulē, un pret to nav nedz zāļu, nedz vakcīnas. Arvien ir spēkā atsevišķi ierobežojumi Covid-19 izplatības mazināšanai.

Situācija vasarā bija stabila, bet septembra beigās saslimstība strauji pieauga, un 14 dienu kumulatīvais Covid-19 saslimšanas gadījumu skaits uz 100 000 iedzīvotāju pārsniedzis 25 gadījumus. Pieaug arī rindas uz Covid-19 testiem, un cilvēki bez simptomiem jau ir aicināti uz pārbaudi nepieteikties.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti