Pēc saslimšanas ar Covid-19 miris filmas «Maskava asarām netic» režisors Vladimirs Meņšovs

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

81 gada vecumā miris Krievijas kinorežisors Vladimirs Meņšovs, kurš bija inficējies ar koronavīrusu. Sākotnēji tika ziņots, ka saslimšana ir vieglā formā, tomēr pirmdien kļuva zināms, ka Meņšovs devies mūžībā.

Pasaules kino vēsturē Meņšovs iegājis ar filmu “Maskava asarām netic” (1979), ko kinoteātros noskatījās ap 90 miljoni skatītāju. 1981. gadā šī filma saņēma ASV Kinoakadēmijas balvu (“Oskaru”) kā labākā ārzemju filma.

Vēlāk prese rakstīja, ka toreizējais ASV prezidents Ronalds Reigans pirms tikšanās ar PSRS līderi Mihailu Gorbačovu pat astoņas reizes skatījies šo filmu, lai izprastu “noslēpumaino krievu dvēseli”.

“Mēs esam zaudējuši tuvu draugu, studijas “Mosfiļm” patriotu, spilgtu talantu, īstu tautas režisoru, kura lieliskās filmas zina un mīl miljoniem cilvēku,” teikts kinostudijas “Mosfiļm” paziņojumā.

Vladimirs Meņšovs dzimis 1939. gada 17. septembrī Azerbaidžānas pilsētā Baku, kur tolaik dzīvoja viņa vecāki. Tēvs bija jūrnieks, vēlāk strādājis arī NKVD, māte bija mājsaimniece.

Pēc vidusskolas beigšanas Meņšovs mēģinājis iestāties Maskavas kino institūtā, bet nav izturējis konkursu. Strādājis par virpotāju, kalnraci un matrozi, bet vēlāk tomēr radis iespēju darboties teātra un kino pasaulē.

Meņšovs bija arī citu režisoru iecienīts aktieris, filmējies vairāk nekā 100 filmu.

Viņš izmēģinājis spēkus arī politikā, 2003. gadā kļuvis par Krievijā valdošās un prezidentam Vladimiram Putinam lojālās partijas “Vienotā Krievija” biedru. Vēlāk gan izteicies, ka nožēlo šo soli.

Meņšovs šogad grasījās kandidēt Valsts domes vēlēšanās no partijas “Taisnīgā Krievija” saraksta.

Daudzkārt atzinīgi izteicies par komunismu un padomju laikiem, paudis nožēlu par PSRS sabrukumu.

“20. gadsimts bija Krievijas gadsimts. 70 gadu mēs bijām kā bāka trim ceturtdaļām cilvēces. Mums gribēja līdzināties. Atbrīvošanās no koloniālisma neapšaubāmi notika mūsu ietekmē. Tādēļ vēl jo sāpīgāk ir skatīties, ka tagad mēģinām noliegt šo izcilo mantojumu,” intervijā laikrakstam “Argumenti i fakti” teica Meņšovs.

2014. gadā viņš atbalstīja Krimas aneksiju un paudis atbalstu arī Donbasa separātistiem. Ukraina tādēļ viņam aizliedza iebraukt savā teritorijā.

Meņšova sieva Vera Aļentova ir aktrise, bet viņa meita Jūlija Meņšova ir Krievijā populāra TV raidījumu vadītāja.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti