Kultūra / Mūzika
Komanda ir galvenais. Par jauno albumu un jubilejas lielkoncertu stāsta grupas «Astro’n’out» mūziķi
Komanda ir galvenais. Par jauno albumu un jubilejas lielkoncertu stāsta grupas «Astro’n’out» mūziķi
"Es zinu, ka kopā mēs varam sasniegt vairāk. Es ticēju komandai jau toreiz, bet tagad es to redzu, man vairs nav jātic. Mēs ejam uz arēnu kopā, mēs gatavojamies kopā un, jā, pa vidu mēs pastrīdamies (arī ar sevi). Man liekas brīnišķīgi, ka mēs varam kopā noticēt lieliem mērķiem," par grupas "Astro’n’out" ceļu saka soliste Māra Upmane-Holšteine. Šoruden viņai iznākusi grāmata "Piezīmes uz šaubu malām", bet grupai – jauns albums un gaidāms 20 gadu jubilejas lielkoncerts. Latvijas Televīzijas raidījumā "Kultūrdeva" par "Astro’n’out" radošajām nometnēm, iedvesmošanos un prieku muzicēt kopā vairāk atklāj Māra Upmane-Holšteine un grupas mūziķis Mārtiņš Elerts. 
Temperatūra ir ļoti laba! Jāzepa Vītola Starptautiskā pianistu konkursa dienasgrāmata
Temperatūra ir ļoti laba! Jāzepa Vītola Starptautiskā pianistu konkursa dienasgrāmata
Kamēr Jāzepa Vītola 8. Starptautiskā pianistu konkursa finālisti kopā ar Liepājas Simfonisko orķestri diriģenta Atvara Lakstīgalas vadībā gatavojas konkursa trešajai kārtai jeb finālam, kas koncertzālē "Lielais dzintars" risināsies 13. un 14. oktobrī, Latvijas Radio 3 – "Klasika" ielūkojas konkursa otrās kārtas aizkulisēs, iepazīstinot ar tiem jaunajiem mūziķiem, kuri žūrijas un klausītāju priekšā Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas (JVLMA) Lielajā zālē stājās 10. oktobra vakarā un 11. oktobra priekšpusdienā.
Marina Rebeka: Ja es būtu mecosoprāns, gribētu dziedāt tikai Amnerisu
Marina Rebeka: Ja es būtu mecosoprāns, gribētu dziedāt tikai Amnerisu
"Savulaik sapņoju, ka stāvu uz skatuves, dziedu Aīdu un man visu laiku jūk vārdi... Katrā ziņā šī loma nebija mans Lielais Sapnis. Neviena Aīdas atveidotāja arī mani nekad īsti nepārliecināja. Toties mani vienmēr pārliecināja tieši Amnerisa. Teicu – ja būtu mecosoprāns, gribētu dziedāt tikai Amnerisu!" smej pasauslavenais latviešu soprāns Marina Rebeka, stāstot par savu debiju Aīdas lomā Džuzepes Verdi operas iestudējumā Berlīnes opernamā "Unter den Linden", kas pirmizrādi piedzīvoja 3. oktobrī. Jauniestudējumā, kuru veidojis provokatīvais katalāņu režisors Kaliksto Bjeito un itāļu diriģents Nikola Luizoti, Amnerisu atveidoja latviešu operdīva Elīna Garanča, kurai savukārt šī loma ir vislielākā sapņa piepildījums – īsts Everests... 
Elīna Garanča pēc Amnerisas Berlīnē: Pirmās bailes – paņemt savu mūža sapni rokās un piedāvāt publik...
Elīna Garanča pēc Amnerisas Berlīnē: Pirmās bailes – paņemt savu mūža sapni rokās un piedāvāt publikai – ir pārgājušas
"Tikai pēc kādiem pieciem, sešiem gadiem vari pateikt, ka konkrētā partija jau ir iedziedāta tiktāl, lai to varētu nodziedāt jebkurā diennakts laikā. Bet pirmās bailes – paņemt savu mūža sapni rokās un piedāvāt publikai – noteikti jau ir pārgājušas," – tā par Amnerisas lomu Džuzepes Verdi operā "Aīda" teic pasaulslavenā latviešu operdīva Elīna Garanča, runājot par jaunāko šīs operas iestudējumu, kura pirmizrāde Berlīnes Valsts operā "Unter den Linden" notika 3. oktobrī. Titullomu tajā pirmoreiz atveidoja latviešu soprāns Marina Rebeka.
Vai zini, ka Latvijā ražotās Hamonda ērģeles šogad atkal sākušas skanēt?
Vai zini, ka Latvijā ražotās Hamonda ērģeles šogad atkal sākušas skanēt?
Vai zini, ka savulaik Valsts elektrotehniskā fabrika (VEF), kura, kā mēdz teikt, ražoja visu – sākot no adatas līdz pat lidmašīnai, bija iegādājusies oficiālo licenci no amerikāņu inženiera Lorensa Hamonda un tepat Rīgā sāka ražot elektriskās "Hammond" jeb Hamonda ērģeles? Daudzi joprojām nespēj tam noticēt, bet VEF vēstures muzejā ir saglabājušies pierādījumi tam, ka pašmāju Hamonda ērģeļu izgatavošanai tika izmantota Latvijas mežos iegūtā koksne un arī unikāls slavenā mākslinieka Ādolfa Irbītes dizains. 
Tiekšanās pēc ideāla. Jāzepa Vītola Starptautiskā pianistu konkursa dienasgrāmata
Tiekšanās pēc ideāla. Jāzepa Vītola Starptautiskā pianistu konkursa dienasgrāmata
Paziņoti seši Jāzepa Vītola 8. starptautiskā pianistu konkursa finālisti, kurus žūrija izvirzījusi trešajā kārtā: tie ir divi Latvijas pārstāvji – Ērika Jākobsone un Daniils Mickevičs, kā arī Edvins Švaikovskis (Lietuva/Polija), Mants Šerņus (Mantas Šernius, Lietuva), Mikita Burzanica (Mykyta Burzanitsa, Ukraina) un Džuljens Čans (Julian Chan, Malaizija). Viņi jau šobrīd atrodas Liepājā, lai tiktos ar Liepājas Simfonisko orķestri un diriģentu Atvaru Lakstīgalu. Konkursa fināls risināsies 13. un 14. oktobrī Liepājas koncertzālē "Lielais dzintars", un atbalstīt savus favorītus iespējams gan klātienē, gan sekojot līdzi konkursa norisei tiešsaistē. Latvijas Radio 3 – Klasika konkursa fināla kārtas ierakstu piedāvās 19. okobra vakarā. 
Ar programmas «Tautasdziesma» pirmatskaņojumu Latvijas Radio 1. studijā jubileju atzīmēs dziedātāja...
Ar programmas «Tautasdziesma» pirmatskaņojumu Latvijas Radio 1. studijā jubileju atzīmēs dziedātāja Ilona Bagele
Ar jaunas koncertprogrammas "Tautasdziesma" pirmatskaņojumu 16. oktobrī pulksten 18.00 Latvijas Radio 1. studijā tiks atzīmēta dziedātājas Ilonas Bageles apaļā jubileja. Dažādu tautu dziesmu iedvesmotajā programmā, par kuru jubilāre sapņojusi jau sen, skanēs pianista un komponista Madara Kalniņa aranžijas ukraiņu, īru, portugāļu un itāļu melodijām un, protams, Ilonai Bagelei īpaši tuvās latgaļu tautasdziesmas. 
Vai zini, kā mainās komponista domas, laikam ejot?
Vai zini, kā mainās komponista domas, laikam ejot?
Komponists Juris Ābols jaunības gados kādas savas kompozīcijas pirmatskaņojumu bija paredzējis uzticēt čellistēm Ingai Sutai, Laimai Kunkulei un man – Ventim Zilbertam. Ģenerālmēģinājumā pirms koncerta viņam bija samērā daudz iebildumu gan par tempu izvēli, gan par dinamiskajām gradācijām, gan par citām izpildījuma detaļām.
Iespaidi tik raibi kā dzeņa vēders! Jāzepa Vītola Starptautiskā pianistu konkursa dienasgrāmata
Iespaidi tik raibi kā dzeņa vēders! Jāzepa Vītola Starptautiskā pianistu konkursa dienasgrāmata
Jāzepa Vītola 8. Starptautiskais pianistu konkurss iegājis nākamajā fāzē, un šobrīd savu māku parādījuši jau pirmie seši no kopumā 12 otrās kārtas dalībniekiem. Otrajā kārtā iekļuvuši četri Latvijas pārstāvji – Ērika Jākobsone, Andrejs Mārtiņš Grīnbergs, Daniils Mickevičs un Evelīna Jēkabsone, kā arī Jans Škrobāneks (Čehija), Edvins Švaikovskis  (Lietuva / Polija), Mantas Šernius (Lietuva), Mikita Burzanica (Ukraina), Džuljens Čans (Malaizija), Tobiass Dītrihs (Vācija), Tīts Tomps (Igaunija) un Nils Hansons Mengs (Zviedrija).
Jaunie mūziķi pierāda talantu. Jāzepa Vītola Starptautiskā pianistu konkursa dienasgrāmata
Jaunie mūziķi pierāda talantu. Jāzepa Vītola Starptautiskā pianistu konkursa dienasgrāmata
Jāzepa Vītola 8. starptautiskais pianistu konkurss ir atklāts, un sacensību notikumiem līdzi dzīvos arī Latvijas Radio 3 – "Klasika". Līdz 12. oktobrim ēterā iekļautas konkursa dienasgrāmatas, bet 19. oktobra vakara programmā skanēs ieraksti no 13. un 14. oktobra koncertiem, kuros dzirdēsim finālistu un laureātu sniegumu kopā ar Liepājas Simfonisko orķestri diriģenta Atvara Lakstīgalas vadībā.
Kā uz burvju mājiena! Reperis «50 Cent» ar grandiozu šovu piepilda «Arēnu Rīga» – koncerta apskats
Kā uz burvju mājiena! Reperis «50 Cent» ar grandiozu šovu piepilda «Arēnu Rīga» – koncerta apskats
9. oktobrī izpārdotā "Arēnā Rīga" ar grandiozu šovu uzstājās reperis 50 Cent, kurš sev līdzi bija atvedis gan hiphopa klasiķi Busta Rhymes, gan jauno talantu Jeremih. Šī koncertturneja ir par godu 50 Cent 2003. gada albumam "Get Rich or Die Tryin'", pateicoties kuram par 50 Cent uzzināja visa pasaule, tajā skaitā arī Latvija. Otrais koncerts turpat "Arēnā Rīga" gaidāms jau 10. oktobra vakarā.

Vairāk

Svarīgākais šobrīd