Kultūra / Mūzika
Zelta večuki, vaļa dziesma un citi jaunumi «Radio Naba» mūzikas topā
Zelta večuki, vaļa dziesma un citi jaunumi «Radio Naba» mūzikas topā
Rudens "Radio Naba" Latvijas mūzikas topā atnesis jaunumus no "Čipsis un Dullais" , "Kuusbārdis", Vendels, "Amber Sea", "Ambèdo Act", "Les Attitudes Spectrales", "Gas of Latvia", "Defekts", "Indygo", "Medniex", "Nostra" un "whenever near". Ārzemju mūzikas jaunumos ierindoti "Brutus", "Midwife" & "Nyxy Nyx", "Overmono", "Sleaford Mods", "Modern English", "L7", "Wings of Desire", "heavenphetamine", "HEALTH", "King Gizzard & The Lizard Wizard" un "Shabazz Palaces" ar "O Finess".
Vai zini, ka ilgi pastāvēja neskaidrības dažu Jāņa Ivanova dziesmu tekstu autorībā?
Vai zini, ka ilgi pastāvēja neskaidrības dažu Jāņa Ivanova dziesmu tekstu autorībā?
Komponista Jāņa Ivanova daiļradē solodziesmas žanrs aizņem nelielu, bet diezgan būtisku vietu – apmēram 25 kompozīcijas. No tām tipogrāfiski iespiestas tikai trīs dziesmas 1959. gadā. Šajā izdevumā divām dziesmām – "Latgales līdumos" un "Manas dzimtenes pusē" – kā teksta autors minēts A. Eglājs. Vienmēr likās jocīgi, ka dzejniekam nav minēts pilns vārds.
Lielais fināls – līdz galam atvērta dvēsele. Jāzepa Vītola Starptautiskā pianistu konkursa dienasgrā...
Lielais fināls – līdz galam atvērta dvēsele. Jāzepa Vītola Starptautiskā pianistu konkursa dienasgrāmata
13. un 14. oktobrī Liepājas koncertzāle "Lielais dzintars" pārņēma stafeti no Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas Lielās zāles, kur laikā no 7. līdz 11. oktobrim bija noritējusi Jāzepa Vītola 8. Starptautiskā pianistu konkursa pirmā un otrā kārta, trešajai kārtai izvirzot sešus finālistus. Tie bija Edvins Švaikovskis, kurš pārstāvēja Lietuvu un Poliju, Mants Šerņus no Lietuvas, Mikita Burzanica no Ukrainas, Džuljens Čans no Malaizijas, Ērika Jākobsone un Daniils Mickevičs no Latvijas.
Bavārijas Valsts orķestris nosvinējis 500. jubileju. Koncerta atskaņas
Bavārijas Valsts orķestris nosvinējis 500. jubileju. Koncerta atskaņas
8. oktobrī Bavārijas Valsts operā maestro Kirila Petrenko vadībā izskanēja Bavārijas Valsts orķestra (Bayerisches Staatsorchester) 500. jubilejas koncerts. Programmā bija Gustava Mālera 8. simfonija, kuras atskaņojumā līdz ar solistiem piedalījās arī Valsts akadēmiskais koris "Latvija". "Mālers prasa kolektīvu kā instrumentu, kā vienību, kurā ir ļoti niansēta, trausla un precīza skaņa," Latvijas Radio 3 raidījumā "Pa ceļam ar klasiku" par notikumu stāstīja Valsts Akadēmiskā kora "Latvija" mākslinieciskais vadītājs un galvenais diriģents Māris Sirmais.
Pasaulslavenais austriešu bass Ginters Groisbeks: Esmu uzticīgs tīrai dvēselei
Pasaulslavenais austriešu bass Ginters Groisbeks: Esmu uzticīgs tīrai dvēselei
"Laikam esmu konservatīvs cilvēks – mūslaikos gan tas skan slikti, bet esmu uzticīgs saviem principiem – tīrai dvēselei," intervijā Latvijas Radio 3 – "Klasika" direktorei Gundai Vaivodei atzīstas viens no pasaules visslavenākajiem un šarmantākajiem basiem – austrietis Ginters Groisbeks, kuru nupat Filipa II lomā redzējām un dzirdējām Latvijas Nacionālās operas jaunākajā iestudējumā – Džuzepes Verdi operā "Dons Karloss". Sarunā, kas nesen norisinājās Rīgā – par bērnības un studiju laiku Austrijā, par skatuves dzīvi pasaulē un iemīļoto mūziku, kas sniedzas no Brāmsa, Bruknera un Mocarta līdz Badalamenti "Tvinpīkai" un "U2".
Samanta Tīna izdod albumu «Vēstule tev» un dodas koncerttūrē
Samanta Tīna izdod albumu «Vēstule tev» un dodas koncerttūrē
Dziedātāja Samanta Tīna desmit gadus pēc debijas albuma publicēšanas izdod savu otro albumu "Vēstule tev", kas veidojies kā dziļi personisks stāsts. Līdz ar albuma izdošanu Samanta Tīna dosies koncerttūrē un viesosies sešās pilsētās, uzstājoties pilīs un koncertu norises vietās ar īpašu sajūtu, informēja dziedātājas pārstāvji.
Vai zini, kas ir Ērika Biezaiša mūzikas krātuve?
Vai zini, kas ir Ērika Biezaiša mūzikas krātuve?
Vai zini, kas ir Ērika Biezaiša mūzikas krātuve? Ja mūsdienās mūziķiem jautātu par šādas iestādes eksistenci, daudzi, arī pieredzējuši speciālisti, nerunājot par vienkāršiem interesentiem, raustītu plecus, sak, neesam dzirdējuši gan. Bet tāda pastāvēja 20. gadsimta otrajā pusē veselu trešdaļu gadsimta Austrālijas pilsētā Adelaidē. To tālajā 1961. gadā dibināja un sāka veidot pazīstamie sabiedriskie darbinieki trimdas sabiedrībā Austrālijā Ēriks un Margarita Biezaiši.
VIDEO: Dziedātājas Ilonas Bageles programmas «Tautasdziesma» pirmatskaņojums
VIDEO: Dziedātājas Ilonas Bageles programmas «Tautasdziesma» pirmatskaņojums
Ar jaunas koncertprogrammas "Tautasdziesma" pirmatskaņojumu 16. oktobrī pulksten 18.00 Latvijas Radio 1. studijā tiks atzīmēta dziedātājas Ilonas Bageles apaļā jubileja. Dažādu tautu dziesmu iedvesmotajā programmā, par kuru jubilāre sapņojusi jau sen, skanēs pianista un komponista Madara Kalniņa aranžijas ukraiņu, īru, portugāļu un itāļu melodijām un, protams, Ilonai Bagelei īpaši tuvās latgaļu tautasdziesmas. 
Bailes ir pretstats gaismai. Saruna ar pasaulslaveno lietuviešu operzvaigzni Asmiku Grigorjanu
Bailes ir pretstats gaismai. Saruna ar pasaulslaveno lietuviešu operzvaigzni Asmiku Grigorjanu
"Mēs visi no kaut kā baidāmies, taču man ir paradums kāpt pāri savām bailēm. Te nav nekādas īpašas metodes – tu baidies, tomēr dari. Par mani mēdz teikt, ka esmu bezbailīgs cilvēks, bet tā tas nav. Sāksim ar to, ka esmu māte, un tas jau sākotnēji izslēdz nebaidīšanos. Man ir bailes, tāpat kā visiem, taču es eju pāri savām bailēm, jo man liekas, ka bailes ir kaut kas nelabs. Viena lieta ir būt piesardzīgam, bet bailes – man liekas, ka šausmīgākās lietas, kas notiek pasaulē, ceļas no bailēm. Bailes ir pretstats gaismai," intervijā Orestam Silabriedim saka pasaulslavenā lietuviešu operzvaigzne Asmika Grigorjana, kura nule saņēmusi vācu klasiskās mūzikas balvu "Echo Klassik" kā Gada dziedātāja.

Vairāk

Svarīgākais šobrīd