Kultūra / Mūzika
VIDEO: Jaundibinātais kvartets «Mōd» muzicē Latvijas Radio 3 koncertsezonas atklāšanā
VIDEO: Jaundibinātais kvartets «Mōd» muzicē Latvijas Radio 3 koncertsezonas atklāšanā
Ar gluži jauna kameransambļa "Mōd" uzstāšanos 4. septembrī pulksten 18.00 Latvijas Radio 1. studijā Latvijas Radio 3 "Klasika" atklās šī gada koncertsezonu. Ansamblī apvienojušies četri spilgti jaunās paaudzes mūziķi: obojiste un Leipcigas leģendārā "Gewandhaus" simfoniskā orķestra angļu raga soliste Amanda Tauriņa, flautiste Egija Sproģe, saksofoniste Paulīna Piteņko un pianists Aleksandrs Kalējs. 
Trīs ir zelta griezums ilgmūžībā. Tuvojoties grupas «Pienvedēja piedzīvojumi» 30. jubilejai, tapusi...
Trīs ir zelta griezums ilgmūžībā. Tuvojoties grupas «Pienvedēja piedzīvojumi» 30. jubilejai, tapusi dokumentālā filma
"Visstabilākais, kas vispār ir pasaulē, ir uz trīs kājām balstīts kaut kas. Tāpat kā televīzijas tornis ir uz trīs kājām, tā arī šī grupa. Trīs ģimenes locekļi jeb grupas biedri savā starpā ir monolīti saauguši," savu versiju par grupas "Pienvedēja piedzīvojumi" ilgmūžību atklāj režisors Jānis Orbidāns. Viņš, būdams liels vokālista un basista Māra Žigata, ģitārista Alda Lundes un bundzinieka Pētera Lundes ansambļa cienītājs, vairāku gadu garumā ir uzņēmis dokumentālo filmu. Pirmizrādes gaidās Latvijas Televīzijas raidījumā "Kultūrdeva" Orbidāns un Žigats izsakās par grupas "Pienvedēja piedzīvojumi" būtību, radošo procesu un padarītā piefiksēšanu.
«Rīga IFF uz Perona» – aicina uz kino mūzikas nakti «Hanzas peronā»
«Rīga IFF uz Perona» – aicina uz kino mūzikas nakti «Hanzas peronā»
Sestdien, 14. oktobrī, Rīgas Starptautiskā kino festivāla laikā kultūras telpā "Hanzas perons" viesosies mākslinieks, mūziķis un kino mūzikas autors Alekss Žangs Hungtajs (Alex Zhang Hungtai) no Kanādas, un nakts gaitā par dejām gādās mūziķi no Bristoles dueta "Giant Swan", iejūtoties dīdžeju lomās, pavēstīja koncerta rīkotāji.
Mūzikas akadēmijas rektors Prānis: Tiem, kuriem dots talants, tas jāatdod ar uzviju
Mūzikas akadēmijas rektors Prānis: Tiem, kuriem dots talants, tas jāatdod ar uzviju
"Esmu daudz domājis par procesiem, kas valda visapkārt – gan valstī, gan pasaulē, un par to, kāda ir mūziķu īpašā misija šajā laikā. Un šķiet, ka tieši sarežģītajos laikos, tieši tad, kad varētu iezagties šaubas vai vismaz bažas par rītdienu, mūziķiem ir jāpilda sava misija, jāsniedz sirdīm mierinājums, veldze, inspirācija un iedvesma katram darīt savu darbu un darīt to maksimāli labi. (..) Tas, manuprāt, ir atslēgvārds – ka tiem, kuriem dots talants, tas jāatdod atpakaļ ar uzviju un tādā veidā jāpalīdz savai valstij, jāpalīdz sabiedrībai," ir pārliecināts Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas (JVLMA) rektors un profesors Guntars Prānis.
Mūzika, kas nekad neapnīk. Dzintaru koncertzālē vasaras sezonu noslēgs «Raxtu Raxti» un «Sinfonietta...
Mūzika, kas nekad neapnīk. Dzintaru koncertzālē vasaras sezonu noslēgs «Raxtu Raxti» un «Sinfonietta Rīga»
Dzintaru koncertzāles vasaras sezonas noslēgumā 2. septembrī pulksten 19.00 uz vienas skatuves satiksies kamerorķestris "Sinfonietta Rīga" un mūsdienu tautas mūzikas grupa "Raxtu Raxti" diriģenta Normunda Šnē vadībā. Kopīgajā koncertprogrammā skanēs skaistākās "Raxtu Raxti" dziedātās kompozīcijas jaunos aranžējumos, kurus radījis Emīls Zilberts.
Kādu mantojumu pandēmija atstāja mūzikā? Vijolnieces Tatjanas Ostrovskas pētījumi
Kādu mantojumu pandēmija atstāja mūzikā? Vijolnieces Tatjanas Ostrovskas pētījumi
"Mēs, atskaņotājmākslinieki, bieži vien pieņemam, ka lietas vienkārši ir tādas, kādas tās ir: ka uz skatuves ir uztraukums, ka ir problēmas atcerēties no galvas, ka ir vēl visādi citādi faktori. Taču kāpēc tā ir?" runājot par pētījumiem akadēmiskajā mūzikā, uzsver Latvijas Nacionālā simfoniskā orķestra un "Nyx Trio" vijolniece Tatjana Ostrovska.
Kā radīt 5 minūšu garu skaņdarbu par bezgalību? Stāsta komponists Aleksandrs Avramecs
Kā radīt 5 minūšu garu skaņdarbu par bezgalību? Stāsta komponists Aleksandrs Avramecs
Jaunā komponista Aleksandra Avrameca darbam "Ex Infinito" Valsts akadēmiskā kora "Latvija" rīkotā Garīgās mūzikas festivāla noslēguma koncertā 31. augustā gaidāms pirmatskaņojums. Gan par šo, gan vēl gaidāmajiem pirmatskaņojumiem, par padomdevējiem, radošā procesa ierosmēm, intensitāti un prieku komponists stāstīja Latvijas Radio "Klasika" raidījumā "Diena sākusies". 

Vairāk

Svarīgākais šobrīd