Kultūra / Mūzika
Britu Dziesmu svētki. Kā radio «Klasikai» gāja «BBC Promenādē»
Britu Dziesmu svētki. Kā radio «Klasikai» gāja «BBC Promenādē»
"Pasaulē vērienīgākais simfoniskās mūzikas festivāls "BBC Promenāde" britiem ir kā latviešiem Dziesmu svētki, taču kopumā situācija Lielbritānijā mūzikas laukā ir dramatiska: BBC tai "griež" nost finansējumu, un ir satraucoši domāt par to, ka mūsdienās tik viegli var pateikt – nē, tas viss mums nav vajadzīgs! Latvijā tomēr tik traki nav, taču arvien nopietnāk būtu jāuztver mākslas nozīme cilvēka dzīvē, jo brīdī, kad tā tiek izslēgta, mēs tikai un vienīgi degradējamies. Ir ļoti skumji, ka šajā lielajā kultūras metropolē mūzikai dara pāri," uzsver Latvijas Radio 3 "Klasika" programmu vadītāja Anna Marta Burve, kura tikko atgriezusies no Londonas. 9. septembra vakarā viņa no Londonas Karaliskās Alberta zāles vadīja "BBC Promenādes" grandiozā noslēguma koncerta tiešraidi "Klasikā".
Dzeja kā ogļskābā gāze – jaunās mākslinieces Vaidas Voveres radošās izpausmes
Dzeja kā ogļskābā gāze – jaunās mākslinieces Vaidas Voveres radošās izpausmes
"Es noteikti redzu, ka mana mūzika ir ne tik ļoti tikai mūzika, kā kaut kas audiāls, vizuāls, kā kaut kas, kas iet plašumā," par savu radošumu Latvijas Radio raidījumā "Kultūras rondo" stāsta Rīgas Doma kora skolas Mūziklu nodaļas absolvente Vaida Vovere. Vēl studiju laikā iepazīta Baibas lomā Kārļa Lāča mūziklā "Pūt, vējiņi!", nesen Vaida sevi pieteikusi ar mūzikas un dzejas koncertu "Vārsmas", kas apvieno mākslinieces dažādos talantus.
Cenzūra, mākslīgais intelekts un audzināšana mūzikā. Rīgā notiks muzikālai izglītībai veltīta konfer...
Cenzūra, mākslīgais intelekts un audzināšana mūzikā. Rīgā notiks muzikālai izglītībai veltīta konference
"Mums ir ārkārtīgi svarīgi saprast, kas mūzikas nozarē ir tās jomas, kas mums ir jāaizpilda, kur nozarei jāpalīdz," Latvijas Radio 3 raidījumā "Pa ceļam ar Klasiku" sacīja Latvijas Mūzikas informācijas centra (LMIC) vadītājs Egīls Šēfers, iezīmējot konferences "IAMIC 2023" (International Association of Music Information Centres) tematus.

Pulcējot mūzikas nozares profesionāļus un ekspertus no vairāk nekā 30 dalībvalstīm, pirmo reizi Latvijā 14. un 15. septembrī Latvijas Nacionālajā bibliotēkā norisināsies "IAMIC konference 2023", kas 16. un 17. septembrī turpināsies Liepājas koncertzālē "Lielais dzintars". Konferences programmā 15. septembrī notiks arī Latvijas Radio kora koncerts Sv. Jāņa baznīcā.
Festivāls «Kremerata Baltica» svinēs 20. jubileju
Festivāls «Kremerata Baltica» svinēs 20. jubileju
"Festivāls "Kremerata Baltica" vienmēr ir gājis roku rokā ar robežu paplašināšanu. Tas nekad nav bijusi vienkārši mūzikas virkne, tam vienmēr ir bijis virsuzdevums," Latvijas Radio 3 "Klasika" raidījumā "Pārmijas" skaidroja muzikoloģe, kamerorķestra "Kremerata Baltica" direktore Ingrīda Zemzare.
Vai Baltijas jūras koru konkurss jau tuvojas savam lielajam mērķim – kļūt par Eiropas koru «Grand Pr...
Vai Baltijas jūras koru konkurss jau tuvojas savam lielajam mērķim – kļūt par Eiropas koru «Grand Prix» posmu?
Ar mērķi – spodrināt Latvijas kā koru lielvalsts tēlu – pirms septiņiem gadiem tika izveidots Starptautiskais Baltijas jūras koru konkurss. Tā mākslinieciskajam vadītājam Jānim Ozolam bija vēl augstāk mērķēts sapnis – ar laiku šo konkursu padarīt par vienu no Eiropas koru "Grand Prix" posmiem. Kā atzīst Ozols, šogad konkursā gaidāma sīva sacensība.
Ģertrūdes ielas teātrī notiks eksperimentālās mūzikas festivāls četros cēlienos
Ģertrūdes ielas teātrī notiks eksperimentālās mūzikas festivāls četros cēlienos
16. septembrī pulksten 18.00 Ģertrūdes ielas teātrī viena vakara festivālā uzstāsies starptautiska eksperimentālās mūzikas komponistu apvienība "Music & the Wende, now". Svinot draudzību un novērtējot dažādību, mākslinieki koncertā atskaņos viens otra skaņdarbus akustiskajiem instrumentiem, kā arī elektroakustiskās mūzikas kompozīcijas, informēja teātra pārstāvji.

"Music & the Wende, now" ir daudzšķautņains kolektīvs projekts, kas tapis, sastopoties komponistiem un skaņu māksliniekiem no ASV, Beļģijas, Francijas, Igaunijas, Latvijas, Lietuvas, Nīderlandes un Vācijas. Kolektīva kopīgā ceļa pirmie soļi tiek sperti Latvijā un noslēdzas ar koncertu četros cēlienos Ģertrūdes ielas teātrī.

Vakaru ievadīs Maikla Vintera (Michael Winter) skaņdarbs balsij, elektronikai un gaismām. Otrais cēliens būs veltīts daudzkanālu elektroniskās mūzikas kompozīcijām vairākiem skaļruņiem, bet trešajā cēlienā tiks atskaņoti skaņdarbi akustiskajiem instrumentiem. Koncerta noslēgumā gaidāms mīlas vēstulē balstīts skaņdarbs balsij, ģitārai un elektronikai. Klausītāji aicināti pievienoties uz jebkuru no cēlieniem vai arī baudīt vakara programmu visā tās garumā.
Jaunās mūzikas festivālā «Arēna» šoruden akcentēs starpžanru telpas radošu izpēti
Jaunās mūzikas festivālā «Arēna» šoruden akcentēs starpžanru telpas radošu izpēti
Šogad īpašu akcentu liekot uz starpžanru telpas radošu izpēti, jaunās mūzikas festivāls "Arēna" laikā no 22. līdz 29. oktobrim aicina piedzīvot "laikmetīgās skaņumākslas savīšanos ar multimediju pasauli, horeogrāfijas elementiem un vizuālo mākslu, atsaucēm uz pagātnes mantojumu un jaunākajiem tehnoloģiskajiem risinājumiem, iedvesmu smeļoties gan pārlaicīgās idejās un dziļi personiskās izjūtās, gan pat visikdienišķāko sadzīves priekšmetu radītajās skaņās," informēja festivāla rīkotāji.
VIDEO: «Baltajā naktī» Okupācijas muzeju ietērpj skaņu un gaismu krāsu ainavas
VIDEO: «Baltajā naktī» Okupācijas muzeju ietērpj skaņu un gaismu krāsu ainavas
9. septembrī mūsdienu kultūras foruma "Baltā nakts" programmā Latvijas Okupācijas muzejā norisinās audiovizuāls laikmetīgās skaņu mākslas notikums "Videogrāfija – Space Textures", jau astoņpadsmito gadu kādu no Rīgas kultūrvietām ietērpjot skaņu un gaismu krāsu ainavās. Pasākums norisinās no pulksten 19.00 līdz 00.00.
Tik daudz labu koncertu, kā tos visus apmeklēt? Tavs rudens kalendārs
Tik daudz labu koncertu, kā tos visus apmeklēt? Tavs rudens kalendārs
Septembrī un oktobrī klausītājus Latvijā iepriecinās ļoti daudzveidīgu koncertu programma, kurā būs gan superzvaigžņu lielkoncerti, gan žanriskā daudzveidība, gan sen gaidītas sadarbības un īpaši veidotas programmas. Lai pagūtu apmeklēt visu sev interesējošo, der laikus saplānot savu rudens koncertu kalendāru. 
Irlavā svinēs Virsdiriģentu svētkus
Irlavā svinēs Virsdiriģentu svētkus
16. septembrī Tukuma novadā, Irlavā, notiks II Virsdiriģentu svētki, kas veltīti I latviešu Dziedāšanas svētku virsdiriģenta Jāņa Bētiņa piemiņai. Svētkos dziesmas no XXVII Vispārējo latviešu dziesmu un XVII Deju svētku repertuāra dziedās svētku virsdiriģentu un Tukuma novada kori, informēja Latvijas Nacionālā kultūras centra pārstāvji.
Komponists Rihards Zaļupe: Dievs, mīlestība, kalpošana – šīs kvalitātes manā dzīvē ir ļoti nozīmīgas
Komponists Rihards Zaļupe: Dievs, mīlestība, kalpošana – šīs kvalitātes manā dzīvē ir ļoti nozīmīgas
"Dievs, mīlestība, kalpošana – šie trīs virzieni, šīs kvalitātes manā dzīvē šobrīd ir ļoti nozīmīgas. Palēnām mēģinu doties tajā virzienā, kur ir mazāk ritma, bet vairāk melodijas un piano, nevis fortissimo," par savu jauno simfoniju "Dievs. Mīlestība. Kalpošana" pūtēju orķestrim, kas pasaules pirmatskaņojumu piedzīvos orķestra "Rīga" koncertā 9. septembrī VEF Kultūras pilī, Latvijas Radio 3 "Klasika" raidījumā "Pārmijas" stāstīja Rihards Zaļupe. 

Vairāk

Svarīgākais šobrīd