Kultūra / Izklaide
Vai zini, kas viduslaikos bija viena no iecienītākajām galdiņspēlēm?
Vai zini, kas viduslaikos bija viena no iecienītākajām galdiņspēlēm?
Neskaitot šahu un dambreti, kā izplatītākās galdiņspēles viduslaikos jāmin dzirnavas, alkerke un bekgemons. Pirmās divas pēc sava rakstura ir stratēģiskās, kuru rezultāts atkarīgs no spēlētāju prasmes un atjautības, bet pēdējās iznākumu nosaka arī veiksme. Spēļu kauliņu atradumi Rīgā ļauj pieņemt, ka šeit varēja tikt spēlētas visas minētās spēles, taču saglabājušies galdiņi ar gravētiem spēļu laukumiem līdz šim atrasti tikai dzirnavām.
Festivāla «Lampa» dīdžeju vidū Meņģelsone un Staķis, bet «Politiķu cepienā» – Šmits, Petraviča, Ijab...
Festivāla «Lampa» dīdžeju vidū Meņģelsone un Staķis, bet «Politiķu cepienā» – Šmits, Petraviča, Ijabs un Čakša
Sarunu festivāls "Lampa" 9. un 10. jūnijā aicina nodoties cieņpilnām sarunām un rosina ieklausīties, lai saprastos, jo saruna ir vērtība, kuras pamatā ir ne vien prasme runāt, bet arī prasme klausīties. Piektdienas vakara sarunām noslēdzoties, ikviens aicināts izkustināt kājas naksnīgajā "Politiķu disko", kura laikā uz skatuves kāps ministri un deputāti, lai ar savu muzikālo gaumi aplaimotu "Lampas" apmeklētājus. Savukārt festivāla otrās dienas izskaņā prasmi pasmieties par sevi demonstrēs politiķu četrotne asprātīgajā, nu jau par tradīciju kļuvušajā "Politiķu cepienā", informē festivāla organizētāji.
«Zodiaks», Bahs roka skaņās un reperu vasara. Kārļa Kazāka muzikālie ieteikumi nedēļas nogalei
«Zodiaks», Bahs roka skaņās un reperu vasara. Kārļa Kazāka muzikālie ieteikumi nedēļas nogalei
Kultūras muzikālajā piedāvājumā šai nedēļas nogalei atlasīti pasākumi, kas notiek ārā, un, lai arī laiku sola vēsu, ir pārliecība, ka mūzikas ritmi sasildīs. Pasākumi brīvā dabā notiek visā Latvijā, tai skaitā Rīgā, Rojā, Jelgavā, taču kā viens no spilgtākajiem notikumiem šonedēļ, pēc mūziķa Kārļa Kazāka domām, ir grupas "Zodiaks" atvadu tūre.
Juris Kulakovs – komponists bez balss, bet ar absolūto dzejas dzirdi
Juris Kulakovs – komponists bez balss, bet ar absolūto dzejas dzirdi
Viņš ir akadēmiski izglītots rokmūziķis, viena no skandalozākajām un arī talantīgākajām Latvijas mūzikas personībām; Ieva Akuratere viņu savulaik nodēvējusi par Latvijas anarhistu karali, kura daiļrades moto: "Galvenais, lai tevī pašā saplaukst sapumpurots zars!" – tā stāstu par komponistu, grupas "Pērkons" dibinātāju Juri Kulakovu uzsāk raidījums "Daudz laimes, jubilār!"
EBU Zelenskim liedz teikt uzrunu Eirovīzijas finālā; Kijiva: Ukraina šādu iespēju nav lūgusi
(papild...
EBU Zelenskim liedz teikt uzrunu Eirovīzijas finālā; Kijiva: Ukraina šādu iespēju nav lūgusi (papildināts)
Ukrainas prezidentam Volodimiram Zelenskim netiks dota iespēja teikt videouzrunu Eirovīzijas dziesmu konkursa finālā. To ceturtdien, 11. maijā, paziņoja Eiropas Raidorganizāciju apvienība (EBU), kas organizē šo konkursu. Savukārt Zelenska preses sekretārs piektdien sarunā ar BBC pavēstīja, ka Ukrainas prezidenta birojs nav vērsies pie Eirovīzijas rīkotājiem ar lūgumu ļaut Zelenskim dziesmu konkursā teikt uzrunu.
Perfekcionists ar labu sirdi un žilbinošu smaidu. Saruna ar dziedātāju Ainaru Bumbieri
Perfekcionists ar labu sirdi un žilbinošu smaidu. Saruna ar dziedātāju Ainaru Bumbieri
Dziedātājs Ainars Bumbieris vienmēr ir pratis šarmēt – allaž ar žilbinošu smaidu, eleganti ģērbies, paraugs jaunajiem māksliniekiem, kā būtu jāizskatās, kāpjot uz skatuves dēļiem. Reiz viņš ir teicis, ka skatuvi spēj aizpildīt viens pats. Tam var piekrist. Kas patiesībā slēpjas aiz šī skatuviskā tēla, grūti uzminēt un varbūt nemaz arī nevajag. Var jau būt, ka nemaz tik dziļi nav jārok, bet jāļaujas vieglumam. Neliegšos, arī man pēc sarunas bija pacilājošs noskaņojums, droši vien šo enerģiju sajūt "Latvijas sirdsdziesmas" aptaujas balsotāji, kuri arī šajā pavasarī Ainaru ir uzcēluši uz pjedestāla ar neticami lielu balsu skaitu.

Vairāk

Svarīgākais šobrīd