Muzikālā banka

Sākas "Muzikālās Bankas 2023" finālbalsojums

Muzikālā banka

Vai ekspertiem šķiet, ka Muzikālās bankas dziesmas ir lipīgas?

"Dziesmām jābūt foršām!" Eksperti vērtē Top 25

Vai spēks ir jaunībā? «Muzikālās bankas» fināla dziesmas vērtē Kristaps Krievkalns, Ieva Rozentāle un Uldis Rudaks

Lai dziesma popmūzikā kļūtu par hitu, tai jāskan svaigi, enerģiski, tajā jābūt kādai dzirkstelītei, kādai vismaz nelielai inovācijai. Skatoties uz šī gada "Muzikālās bankas" dziesmām, nākas secināt, ka tieši jaunībā ir spēks, jo daudzi no līdzšinējiem "top" māksliniekiem izklausās mazliet noguruši, "Muzikālās bankas" fināla balsojumā iekļuvušās dziesmas Latvijas Radio 2 raidījumā vērtēja komponists, pianists, aranžētājs Kristaps Krievkalns, muzikoloģe, LTV Kultūras redakcijas vadītāja Ieva Rozentāle un mūzikas kritiķis, žurnālists Uldis Rudaks – viņi arī daļa no šī gada "Muzikālās bankas" profesionāļu žūrijas.

2. janvārī sākās fināla balsojums par gada vērtīgāko popa un roka dziesmu Latvijas Radio 2 rīkotajā aptaujā "Muzikālā banka 2023". Līdz 15. janvārim 25 fināla dziesmas vērtēs klausītāji un "Muzikālās bankas" eksperti, bet 16. janvārī tiks paziņotas tās 15 dziesmas un to izpildītāji, kuri dosies uz Daugavpili un cīnīsies par gada vērtīgākās dziesmas titulu. Pirmo reizi aptaujas vēsturē šogad uzvarētāju starp 15 fināldziesmām noteiks tikai un vienīgi klausītāju un skatītāju balsojums ceremonijas tiešraides laikā 27. janvārī īsi pēc pulksten 21.00 Latvijas Radio, LTV1 un LSM tiešraidē no Daugavpils Olimpiskā centra.

Kāds izskatītos "Muzikālās bankas" finālistu saraksts, ja 15 labākās dziesmas izraudzītos tikai Ieva Rozentāle, Kristaps Krievkalns un Uldis Rudaks?

15. vieta. Grupas "Triānas parks" dziesma "Es gaidu ziemu"

Šī dziesma ir interesanta, jo tieši ar šo dziesmu "Triānas parks" viesojās pagājušās sezonas "Muzikālās bankas" fināla šovā, un visu cauru gadu šī dziesma ir skanējusi nedēļas topos, būtībā izdzīvojusi visu gadu un nokļuvusi šī gada finālistu vidū. Uldis Rudaks un Ieva Rozentāle šo dziesmu nebūtu likuši Top 15, bet Kristaps Krievkalns būtu licis pat septītajā vietā.

Kristapa Krievkalna vērtējums: "Agnesei [Rakovskai] ar "Triānas parku" ik pa brīdim izdodas tiešām melodiskas dziesmas, un vispār, kā personība Agnese vienmēr ir bijusi tāda, kas nav bijusi nekādos slavas zenītos, bet vienmēr kaut kur tā pa vidu. Viņa nekur nav pazudusi, viņa ir un par sevi atgādina. Man par to ir liels prieks, un viņa arīdzan kā vienmēr skan svaigi."

Ievas Rozentāles vērtējums: "Man kā pienācējai no malas savā ziņā vajag popmūzikā enerģiju, un man pietrūkst enerģijas šajā dziesmā. Es zinu, ka Agnesei ir bijušas tādas dziesmas, "Triānas parks" manā galvā skan pavisam savādāk, varbūt ekstrēmāk un ar pavisam citu draivu. Šī man šķita tāda mērena, remdena savā emocionālajā noskaņojumā, nebija arī nekādu pārsteigumu."

Ulda Rudaka vērtējums: "Es gan teiktu, ka šī ir viena no labākajām Agneses Rakovskas dziesmām, kaut arī es to neiekļāvu savā Top 15."

14. vieta. Grupas "Dzelzs vilks" dziesma "Ir"

Ne Kristaps Krievkalns, ne Ieva Rozentāle šo dziesmu nebūtu likuši Top 15, bet Uldim Rudakam tā ir otrajā vietā.

Ulda Rudaka vērtējums: ""Dzelzs vilks" pēdējos gados ir aizgājuši vairāk popmūzikā, bet laba popmūzika mums ir vajadzīga. Tās vienmēr ir pietrūcis visvairāk, jo tajos pagrabos un mazajās vietās mēs redzam visādus brīnišķīgus eksperimentālus māksliniekus, kas spēlē 10-30 cilvēkiem, bet popmūzikā vajag svaigumu un kaut ko tādu, kas transformējas no tā saucamā "underground" uz popmūziku. 

Ievas Rozentāles vērtējums: "Drīkst atklāti? Nogurums tajā dziesmā ir. Tas ir Top 15, tur ir jābūt foršām dziesmām, un tās arī ir foršas, bet es gaidu no tās dziesmas kādu inovāciju, kaut vai maziņu dzirkstelīti, kaut ko instrumentācijā, es nezinu, kaut kādu starpspēlīti, kaut ko tādu, kas mani tā aizrautu – jā, redzi, kā viņi domā!"

Kristapa Krievkalna vērtējums: "Man īstenībā par "Dzelzs vilku" ir šausmīgi grūti runāt, jo, pirmkārt, es visus tos puikas ļoti labi pazīstu, bet, ja mēs paņemam dziesmu "Ir"... Tā nav ne "Balerīna", ne citi klasiskie gabali, par kuriem es noceļu cepuri nost "Dzelzs vilkam"." [..] Paldies Ievai par šo komentāru, jo vispār tādā kopsavilkumā par šo visu man ir tāds secinājums – jaunībā ir spēks. Man tiešām ļoti daudzi mani kolēģi, top mākslinieki, šķita noguruši. 

13. vieta. Grupas "Astro’n’out" dziesma "Ilgošanās zvani"

Šeit lielu atšķirību ekspertu vērtējumā nebija.

Ulda Rudaka komentārs: ""Astro’n’out" albumā bija daudz labākas dziesmas par šo."

12. vieta. Grupas "Prāta vētra" dziesma "Karalienes valsis (dame la mano)"

Ieva Rozentāle šo dziesmu liktu to piektajā vietā, Uldis 11., bet Kristaps Krievkalns saka nē – šī neies Top 15.

Kristapa Krievkalna vērtējums: "Protams, tā ir "Prāta vētra", mūsu vaļi, bet, ja mēs skatāmies no tāda popmūzikas konkursa skatu punkta, nē, mani šī dziesma šoreiz vienkārši neuzrunā. Varbūt tā ir tīri manis paša problēma."

Ievas Rozentāles vērtējums: "Man patīk tā nostalģija, kas ir tajā dziesmā. Es mīlu tādas nostalģiskas dziesmas, bet tas, kas tur ir no profesionālā viedokļa... Viņiem viss ir tik labi nostrādāts, viss skan, viss ir salikts dramaturģiski, gan tie tembri tur ir. Visa šī dziļuma izjūta skumjā un tik ļoti pazīstamā, ir pilnīgi tā, ka mēs to varam sataustīt, tā gadiem mums skanējusi apkārt. Tas viss tur ir tik labā līmenī, ka es nespēju paiet garām. Vēl mani paņēma teksts, kas, man liekas, vienmēr ir svarīgi. Teksts bija ļoti labs. Vēl šī dziesma, es to vairākkārt klausījos, tā man rezonē ar to situāciju, kādā mēs esam. Mēs esam kara situācijā faktiski, mums blakus notiek karš, un tā noskaņa, kas ir šajā mūzikā, man šķita, ka rezonē ar šo laiku, ar mani."

11. vieta. Dziedātaja Raum dziesma "Plēsīgi"

Mūziķis Raum turpina darboties, tiesa – nav ļoti ražīgs. Šogad aktuālā dziesma ir "Plēsīgi". Tas, kuram tā visvairāk iet pie sirds no klātesošajiem, ir Kristaps Krievkalns. Tā otrajā vietā būtu bijusi viņa vērtējumā.

Kristapa Krievkalna vērtējums: "Man šis šķita ugunīgi, Tāds skolroks riktīgs. Jaunībā ir spēks!"

Ulda Rudaka vērtējums: "Man pēc pirmās noklausīšanās reizes bija līdzīgas domas kā Kristapam, un es to ieliku diezgan augstā vietā, bet es klausījos dziesmas kādas 10 reizes, atzīšos, un pakāpeniski tā virzījās arvien tālāk, tālāk un tālāk no tās augstās vietas."

10. vieta. Dziedātājas Patrishas dziesma "Tikai savā iztēlē"

Augstu savā individuālajā vērtējumā – trešajā vietā – dziesmu ierindojis Kristaps Krievkalns.

Kristapa Krievkalna vērtējums: "Ja es paņemu to tādā kontekstā, kas šobrīd notiek ārzemju popmūzikā, tā absolūti iederas visā tajā kopējā ainā. [..] Man šķita, ka meldiņš, viss, kas ir salicies, varbūt nav nekāds nenormālais šedevrs, bet man patika."

Ievas Rozentāles vērtējums: "Man tā paslīdēja garām. Man tā liekas ļoti – nē, nu forša popdziesma, bet tik iepriekš paredzama. Tur nav tā, ko es gaidu, kaut kāda mazā knifiņa vai dramaturģijas āķa. Tā vienkārši ir forša popdziesma, fonā lai skan, var dejot."

9. vieta. Dziedātāja Dona dziesma "Lauzto šķēpu karaļvalsts"

Kristapa Krievkalna vērtējums: "Man liekas, ka jebkurš mākslinieks, ilgstošu laiku būdams topā, sāk meklēt kaut kādu citu pagriezienu. Mēs to varam saukt par briedumu vai par ko, tas ir cits jautājums, un tas ir labi, bet vai viņš tajā pašā laikā spēj palikt topā? Tas ir otrs jautājums."

Ievas Rozentāles vērtējums: "Man liekas, ka nav Latvijas popmūzikā tādu balsu, kāda ir Donam. Tā ir tik jaudīga, tik spēcīga balss, kas nes citā līmenī vispār to mūziku. Es saprotu, ka tas nav modē šobrīd vai stilā, bet tas, kā viņš dzied, kā viņš spēj uzforsēt to dramaturģiju savā stāstā, izvedot stāstu tam dramatiskumam cauri, to nevar nedzirdēt un neklausīties. Viņš dzied ļoti labi, ļoti tīri, viņam viss skan, un viņš drusku ir arī aktieris, protams, viņš nospēlē visu šo stāstu. Man liekas, ka tas ir svarīgi, ka kaut kas no tā visa saglabājas mūsu sarakstos, ka ir ne tikai deju mūzika un kaut kas tāds, bet arī šīs balādes, dramaturģiski spilgtās un intensīvās. Man patika, es viņam devu augstu vietu – sesto."

Ulda Rudaka vērtējums: "Par Donu es dzirdu, ka viņam ir super balss un viņš iznes to dziesmu dramaturģiski, un tam es pilnībā piekrītu, bet šādai lietai agrāk bija izpildītājmākslinieki, kuriem komponisti rakstīja dziesmas ar dzejas vārdiem, kuri iznesa šo dramaturģiju ar saviem izcilajiem vokāliem. Tad, lūdzu, kāpēc Donam ir jāturpina spītīgi izpildīt savas dziesmas? Labi, lai jau mēģina."

8. vieta. Dziedātājas Aijas Andrejevas dziesma "Pērkons pāries"

Visi raidījuma eksperti šai dziesmai deva viduvējus rādītājus.

Ulda Rudaka komentārs: "Katrā ziņā šī ir labāka, nekā tā otra dziesma, kas bija ar Olgu [Rajecku]  kopā, tā bija pavisam neveiksmīga, šī bija labāka."

7. vieta. Grupu "Citi zēni" un "Labvēlīgais tips" dziesma "Baļļīte" 

Šo dziesmu viens no ekspertiem – Kristaps Krievkalns – licis pirmajā vietā. Daudzi "Citus zēnus" vēl pirms šīs sadarbības jau bija nodēvējuši par jauno "Labvēlīgo tipu". Tagad viņi laikam nolēma, lai jau iet un izveidoja šo sadarbību. Fredis gan tajā laikam neko daudz nedara, pasaka tikai "Baļļītē". 

Ulda Rudaka vērtējums: "Es tieši arī par to domāju, cik tos instrumentus spēlē "Labvēlīgā tipa" dalībnieki, un cik "Citu zēnu" dalībnieki. Piemēram, es tur dzirdu tādu brīnišķīgu ērģeļu – sintezatora iespēli un domāju, vai tas ir Jakušonoks vai kāds no "Citiem zēniem"? Katrā ziņā man ļoti patika iztēloties Jakušonoku, spēlējot tās taustiņinstrumentu partijas."

Ievas Rozentāles vērtējums: "Pūšaminstrumenti arī tur ir super, kā tie tiek izspēlēti, bet tie ir "Citi zēni", man liekas. [..] Tā dziesma ir ļoti interesanta, tā ir super izveidota, tur ir tik daudz visādu nianšu un slāņu, un pēc tā, kā viņi to visu saliek kopā, man šķiet, ka tā ir ļoti gudra dziesma patiesībā."

Kristapa Krievkalna vērtējums: "Es to liku pirmajā vietā tiešām tāpēc, ka, ja mēs runājam par hitu, tas sasniedza mērķi. Tas bija vasaras karstākais hits, jo visi bērni, kas bija man riņķī, visi dziedāja šo dziesmu no rīta līdz vakaram. Tā bija mana mēraukla."

6. vieta. Dziedātājas Aminatas dziesma "Paved mani (tuvāk man pašai)"

Ieva Rozentāle šo dziesmu sev ierindojusi augstajā trešajā vietā.

Ievas Rozentāles vērtējums: "Jā, tā ir ļoti laba dziesma, popsīga. Man tā skan ļoti laikmetīgi un moderni. Tā ir tāda popmūzika, kāda, man liekas, ir laba, profesionāla popmūzika. Tas skanējums uzreiz atšķiras. Mēs pazīstam tās daudzu latviešu dziedātāju dziesmas, kuras ieslēdzot, tu uzreiz pazīsti to Latvijas noskaņu, intonāciju, diatoniku. Bet Aminata raksta laikmetīgi, popsīgi un arī viegli. Viņai pašai ļoti piestāv tas, ko viņa dzied, tas labi izskan, dziesma ir labi dejojama, un viss tur strādā. Arī tas, kā viņa to nodzied, iedod tai dziesmai spēku."

5. vieta. Mūziķu Fiņķa un Patrishas dziesma "Raķešu zinātne"

Uldim Rudakam šķiet, ka šī ir bijusi gada vērtīgākā dziesma – individuālajā topā tā ierindota pirmajā vietā.

Ulda Rudaka vērtējums: "Pirmo reizi noklausoties visu to Top 25, es sapratu, ka likšu šo dziesmu pirmajā vietā, un pēc tam, to vēl noklausoties apmēram deviņas reizes, neesmu savas domas mainījis. Kāpēc? Tāpēc, ka šī nav parasta popdziesma ar to, ko mēs dzirdam zem tiem vokāliem, un tā ir tā basģitāra, ko spēlē Aleksis Luriņš. Tā šķībā, netīrā basģitāra, kas šo dziesmu padara īpašu. Tā šo dziesmu padara par šedevru manās ausīs."

4. vieta. Dziedātāja Chris Noah dziesma "Cik tālu vēl?"

Chris Noah ar šo dziesmu 2023. gadā sevi beidzot pieteica arī latviešu valodā.

Ulda Rudaka vērtējums: "Es nekad neesmu bijis Chris Noah talanta cienītājs, neesmu sapratis, kāpēc cilvēki viņu klausās, bet tad, kad koncertā "Tu jau zini kur" pirmo reizi izdzirdēju šo viņa dziesmu latviešu valodā, es sapratu – o, jā! Te ir! Kur tu biji visu laiku?"

Ievas Rozentāles vērtējums: "Tas, ko viņš šajā dziesmā dara... Tur tik forši tā melodija dzīvo, tā ir tik asimetriska, un kā viņš to tur ievij kopā ar to bītu klāt… Tas ir ļoti labs, mūsdienīgs skanējums, un tur ir interesantas lietas ieliktas."

3. vieta. Grupas "Kautkaili" dziesma "Ļauj man"

Kādu laiku šī grupa klusēja, darot savas lietas, bet tagad izdeva albumu, un šis bija albuma pirmais singls. Ieva Rozentāle šo dziesmu būtu likusi otrajā vietā, Uldis Rudaks – ceturtajā vietā.

Ievas Rozentāles vērtējums: "Man liekas, ka tas ir tas, ko es gaidu no popmūzikas, no ikdienišķas popmūzikas, kurā ir tā īpatnējā unikalitāte, ka tā atrod tevi gan melodiski, jo tā dziesma nav tāds tipisks pops, tu nevari to prognozēt, tu klausies un ej līdzi, melodija ir neprognozējama, gan ar brīnišķīgu tembru un instrumentālo salikumu. Es nebiju ļoti daudz klausījusies "Kautkaili". Kad es uzliku šo dziesmu, sapratu, ka tā ir dziesma, kas rezonē ar mūsdienām, ar šo brīdi. Tur ir arī dramatisms un stāsts. Vārdu sakot, man viss tur patīk."

Ulda Rudaka vērtējums: "Man arī šī dziesma patīk to iemeslu dēļ, ko tikko minēja Ieva, bet man šo dziesmu likt vēl augstāk traucēja tās tekstā dzirdamās frāzes, kas man šķiet kā tieši iztulkotas no kādas citas valodas. Es domāju, kāpēc? Tā taču latviski nerunā un nedzied. Ja dziesmā frāzes tiek dziedātas tādā valodā, kādā nav ērti, tad man šķiet, ka tomēr kaut kas drusciņ jāpievelk."

2. vieta. Dziedātāja Intara Busuļa dziesma "Spēlē savā burvju flautā"

Saskaitot punktus ekspertu dotos punktus, otrajā vietā ir "Muzikālās bankas" klasiķis Intars Busulis ar "Spēlē savā burvju flautā".

Kristapa Krievkalna komentārs: "Malacis!"

Ulda Rudaka komentārs: "Viņam ir arī ļoti spēcīga komanda, ar ko viņš sadarbojas, un tur jau vispār nevar sanākt slikts rezultāts."

1.vieta. Grupas "Sudden Lights" dziesma "Mēs turpināmies"

Pirmajā vietā ekspertu vērtējumā ierindojās "Mēs turpināmies" no "Sudden Lights". Te komentāri ir lieki.

Ulda Rudaka komentārs: "Jā, šī "Sudden Lights" dziesma bija tiešām laba, man viss patīk."

Ievas Rozentāles komentārs: "Absolūti piekrītu, tā ir viena no viņu pēdējā laika labākajām dziesmām."

Par savu mīļāko kompozīciju ikviens var balsot reizi dienā www.muzikalabanka.lv līdz 15. janvārim. Klausītāji un žūrija noteiks 15 labākās dziesmas, kas turpinās cīnīties par gada vērtīgākās dziesmas titulu "Muzikālā banka 2023" noslēguma koncertšovā 27. janvārī tiešraidē Latvijas Radio 2 un LTV1 no Daugavpils Olimpiskā centra.

"Muzikālās bankas 2023" lielā finālbasojuma dziesmas vērtē arī neatkarīga un profesionāla žūrija, kurā piedalās komponists Zigmars Liepiņš, komponists, pianists un aranžētājs Kristaps Krievkalns, operdziedātājs Raimonds Bramanis, diriģents Aigars Meri, dīdžejs, producents un Latvijas Radio 5 mūzikas redaktors Uldis Cīrulis (DJ Monsta), trombonists un Latvijas Radio bigbenda dalībnieks Uldis Ziediņš, dziedātāja Elza Rozentāle, diriģente un dziedātāja Laura Leontjeva, mūzikas kritiķis un žurnālists Uldis Rudaks, kā arī muzikoloģe un LTV Kultūras redakcijas vadītāja Ieva Rozentāle.

Par "Muzikālo banku"

"Muzikālā banka" ir Latvijas Radio 2 rīkota aptauja, kurā ik gadu klausītāji nosaka vērtīgākās un mīlētākās pašmāju dziesmas. Latvijas Radio 2 ēterā "Muzikālā banka" skan trīs reizes nedēļā – otrdienās un ceturtdienās pulksten 14.05 un sestdienās no pulksten 12.00. Visa gada garumā klausītāju balsojums mājaslapā www.muzikalabanka.lv nosaka nedēļas, mēneša un gada vērtīgākās popa un roka dziesmas. Tradicionāli "Muzikālās bankas" gada aptauja noslēdzas ar vērienīgu apbalvošanas ceremoniju, kurā piedalās to dziesmu autori un izpildītāji, kuru darbi no radio klausītāju un žūrijas puses tiek novērtēti visaugstāk.

Šogad "Muzikālā banka" notiks jau 24. reizi. "Muzikālā banka 2022" laurus plūca grupa "Citi zēni" ar dziesmu "Lieka štuka". Par otru vērtīgāko dziesmu kļuva grupas "Sudden Lights" izpildītā dziesma "Laternas", savukārt trešo vietu ieņēma "The Sound Poets" ar dziesmu "Pie vienas uguns".

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti