«Supernova», Eirovīzija, «Muzikālā banka», «Dod pieci!» – grupas «Sudden Lights» gada virsotnes fotogrāfijās

Fotogrāfija ir viens no populārākajiem atmiņu un notikumu glabāšanas veidiem. Kopā ar grupas "Sudden Lights" solistu Andreju Reini Zitmani atvērām grupas fotoalbumu (un vienu videoklipu), raiti izsekojot notikumiem bagātā 2023. gada attīstībai, kas arī 2024. gadā grupai atnesis atzinības – "Muzikālās bankas" finālu un "Zelta mikrofona" nominācijas.

Dziesmas "⁠Aijā" videoklips Toma Harjo režijā
Dziesmas "⁠Aijā" videoklips Toma Harjo režijā

Andrejs Reinis Zitmanis: Jau pirms mūsu klipa filmēšanas Toms Harjo bija godalgots kā labākā klipa režisors – saņēmis "Zelta mikrofonu" par anša un Evijas Vēberes "Labs suns" videoklipu. Nu jau viņš strādā ar Latvijas mūzikas lielajiem – Intaru Busuli, Donu. Toms ir ar spilgtu rokrakstu, un tas bija iemesls, kāpēc izraudzījāmies viņu par dziesmas "Aijā" videoklipa režisoru. Ar "Aijā" dziesmas tekstu ļoti viegli varēja aiziet klišejās, bet Toms atrada savu unikālo pieeju, iedodot dziesmai jaunu dimensiju. Priecājos par viņa panākumiem! Toms Harjo ir mākslinieks ar spēcīgu vīziju, ar kuru mums bija prieks strādāt!

Dziesma "Laternas" iegūst otro vietu "Muzikālajā bankā 2022". Foto:
Dziesma "Laternas" iegūst otro vietu "Muzikālajā bankā 2022". Foto:

Andrejs Reinis Zitmanis: Aktīvi gatavojāmies "Supernovai", tāpēc uz "Muzikālās bankas 2022" finālkoncertu braucām priecīgi un pateicīgi vien par to, ka varam būt viena no 15 gada vērtīgākajām dziesmām. Mēs bijām patiešām pārsteigti par to, cik labi mums tur gāja, ka mūsu dziesmu tik augstu novērtēja gan žūrija, gan klausītāji. Man gribētos, lai mums būtu vairāk tādi notikumi kā "Muzikālā banka" un "Zelta mikrofons", kur ir iespēja mūziķiem, aroda brāļiem un māsām, satikties un parunāties, veidot jaunas sadarbības. Man tas šķiet, ka tas ir svarīgāk par visām balvām.

Konkurss "Supernova 2023"
Konkurss "Supernova 2023"

Andrejs Reinis Zitmanis: Kad pirms pieciem gadiem pirmo reizi piedalījāmies "Supernovā", godīgi sakot, es grupā biju viens no tiem, kas bija pret šo soli. Man bija bail par zīmogiem, kurus mēdz uzlikt šo konkursu – "Supernova", Eirovīzija – dalībniekiem. Toreiz biju priecīgs par iegūto otro vietu. Toreiz bijām dumpinieki. Piedaloties otrreiz, sajūta bija citādāka – bijām iepazinuši realitāti, guvuši koncertpieredzi, un šoreiz mēs tik tiešām vēlējāmies aizbraukt uz Eirovīziju. Es vēlos iedrošināt citus – ja ir vēlme piedalīties "Supernovā", to vajag darīt! Mūzikas žurnālists Uldis Rudaks arī iestājas par to, lai "Supernova" neatspoguļo tikai mūsu popmūzikas jaunos, bet arī citu žanrus. Manuprāt, ap šo konkursu vēl joprojām ir pārāk daudz stigmu, un tāpēc arī mēs tur pieteicāmies, lai lauztu sabiedrības priekšstatus par to, kam būtu jāskan Eirovīzijā! Galu galā tas ir dziesmu konkurss, kas paver daudzas foršas iespējas un iespēju uzrunāt klausītājus, kurus citā veidā neaizsniegtu.

⁠Eirovīzijas priekšnesums
⁠Eirovīzijas priekšnesums

Andrejs Reinis Zitmanis: Ir pagājis laiks, un par Eirovīziju ir atnākušas jaunas pārdomas. Šis konkurss mums, pirmkārt, bija liela skola, kur daudz iemācījāmies un sapratām. Ja par pašu priekšnesumu, tad joprojām jūtamies lepni gan par dziesmu, gan par to, ko izdarījām uz skatuves – par to nav nekādas nožēlas. Vilšanās ir par apkārtējo – kad pa īstam saproti, cik mazi mēs esam šeit, Latvijā. Mums ir visādas iekšējās problēmas un ķildas, cik īstenībā uz pasaules fona tas ir nenozīmīgi. Šīs lietas varbūt nav svarīgas, bet tajā pašā laikā atklāj mūsu īpatnības, kas dažreiz ir provinciālas, bet tomēr tie esam mēs – šī atziņa man iedeva reizē sliktu un labu sajūtu. Kopumā Eirovīzija bija liels piedzīvojums un tusiņš!

Andrejs Reinis Zitmanis: "Mēs turpināmies" ir dziesma, kura tapa dīvainos apstākļos. Pavasaris bija laiks, kad mēs dzīvojām pa lidostām, saistībā ar Eirovīziju visu laiku kaut kur braucām. Gan mūsu, gan skatītāju prātos Eirovīzija ir kaut kas liels, bet patiesībā tas ir viens vakars. Mēs vēlējāmies šo nodaļu noslēgt un izdarījām to ar dziesmu. Savā veidā "Mēs turpināmies" ir arī mūsu jaunā muzikālā virziena pieteikums, retrospektīvs solis uz priekšu, ja tā var teikt. Šī dziesma ir pārliecības pilns apliecinājums, ka mēs turpināmies – tik tieši, kā tas ir. Tā stāsta par šaubām, ko īpaši izjutām Eirovīzijas laikā. Vēlāk lasīju par šīm universālajām šaubām arī Māras Upmanes-Holšteines grāmatā. Dažādi ārējie apstākļi liek mums jautāt, vai mūsu darbam ir jēga? Rakstot šo dziesmu, es sapratu – kamēr mēs to paši gribam, tam ir jēga! Savukārt videoklipā mēs atgriezāmies pie vienkāršības – satikāmies savā vecajā mēģinājumu telpā, uzfilmējot klipu, šādi noslēdzām nodaļu savā dzīvē.

Festivāls "Bauska Taste"
Festivāls "Bauska Taste"

Andrejs Reinis Zitmanis: 2023. gada vasara bija viena no visaizņemtākajām. Mani fascinē tas, cik ļoti sezonāli mēs Latvijā dzīvojam. Mums ir viens gadalaiks, kad mēs uzņemam lielus apgriezienus. Vasara mums, mūziķiem, ir gan saule un siltums, gan emocijām pārblīvēts gadalaiks. Šis ir laiks, kad varam izdzīvot koncerttūru dzīvi – praktiski visu laiku esam uz riteņiem. Visu laiku kaut kas notiek! Šie vasaras notikumi ir tie, uz kuriem visu gadu ejam. 2023. gada vasarā mums sanāca paviesoties daudzās vietās, tajā skaitā festivālos, piemēram, fotogrāfijā redzamajā "Bauska Taste". Bet, ja ir jāizceļ kāds īpaši uzlādēts notikums, tad man vairākus gadus pēc kārtas tas ir festivāls "Saldus saule", kurš vienmēr pārsteidz ar sirsnīgumu un rokenrolīgāku gaisotni.

Koncerts Mežaparka Zaļajā teātrī
Koncerts Mežaparka Zaļajā teātrī

Andrejs Reinis Zitmanis: Koncerts Mežaparka Zaļajā teātrī man pašam šķiet mūsu lielākais veikums, kurā realizējām mūsu muzikālās ambīcijas, tās papildinot ar vizuālo. Pirmo reizi pie mūsu koncerta strādāja tik liela komanda. Protams, kaut ko tamlīdzīgu izbaudījām Eirovīzijā, bet tomēr Eirovīzija ir vienas dziesmas notikums. Mežaparkā mēs pilna koncerta garumā varējām izbaudīt to, ka mēs beidzot varam! Latvijā mūsu ir tik maz, tādēļ šādu lielu koncertu noorganizēt nav tik viegli. Kad tas izdodas – tā ir liela laime! Saku paldies visiem klausītājiem, kas apmeklēja šo koncertu – šis vakars uz ilgiem laikiem paliks mūsu atmiņās. Ir forši, ja vismaz reizi gadā vari izdarīt visu tā, kā tev pašam gribas!

"Sudden Lights Mežaparka Zaļajā teātrī. Koncertfilma" pirmizrāde
"Sudden Lights Mežaparka Zaļajā teātrī. Koncertfilma" pirmizrāde

Andrejs Reinis Zitmanis: Ja iepriekš mūsu visu filmēšanas vairāk vai mazāk bija saistītas ar notikumu dokumentēšanu, tad šoreiz klāt nāca māksla – sava koncerta veidošanai piegājām ar kinematogrāfisku redzējumu. Liels prieks bija strādāt ar lielisku komandu – Uģi Olti, Kārli Zemīti un Aleksandru Okonovu – viņi redzēja koncertu gan mūsu acīm, gan to papildināja ar ceturto dimensiju. Kinoteātrī beidzot varēju pats izbaudīt savu padarīto darbu. Tas nelīdzinājās koncertdienai, kurā, gribi vai nē, ir jāstreso par 101 lietu. Prieks, ka izpārdevām lielo kino zāli – tā savā ziņā bija intīmāka satikšanās ar klausītājiem nekā koncertā, kur tomēr ir zināma barjera starp mums un klausītājiem. Enerģijas apmaiņa, protams, notiek, bet cilvēkus neredzi vaigā. Kinoteātrī mums bija iespēja tuvāk satikties.

Labdarības maratona "Dod pieci!" himna "Adata un diegs" kopā ar Gustavo
Labdarības maratona "Dod pieci!" himna "Adata un diegs" kopā ar Gustavo

Andrejs Reinis Zitmanis: Sadarbība ar Gustavo "Adata un diegs" bija liels prieks! Hiphopā vēl esmu jaunpienācējs, cenšos mācīties un daudz klausīties – Gustavo bija pirmais reperis, kuru es sāku klausīties. Tas bija ap to laiku, kad viņam bija sadarbība ar "Prāta vētru" un pašam iznāca singls "Pluss mīnuss", albumi "Pilsētas portāls" un "3. elpa". Sākumā necerēju, ka viņš varētu piekrist, bet mums bija izveidojusies laba sadarbība saistībā ar "Lielo koncertu", kur viņš bija mākslinieciskais vadītājs. Runājot par "Dod pieci!", maratonam esmu sekojis līdzi jau kopš pirmā gada, un biju jau agrāk iedomājies, ka būtu lieliski, ja mūs uzaicinātu sarakstīt maratonam dziesmu – šogad tas notika. Paldies Tomam Grēviņam un vēlreiz liels paldies Gustavo, kurš dziesmai "Adata un diegs" iedeva vajadzīgo realitātes devu, kas labi kontrastēja ar manu tekstu. Šī sadarbība bija kā sapņa piepildījums.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti