Dzīve & stils / Vide un dzīvnieki
Daugavā zivīm jau sācies nārsta laiks
Daugavā zivīm jau sācies nārsta laiks
Daugavā jau pilnā sparā rit zivju nārsts. Šogad zivis sākušas nērst ikrus agrāk nekā iepriekšējos gados. Aprīļa beigās un maija sākumā Daugavā salika mākslīgās zivju nārsta ligzdas, un tajās jau ir ikri.
Ventā ielaiž lašu mazuļus; šo zivju resursi upē aizvien samazinās
Ventā ielaiž lašu mazuļus; šo zivju resursi upē aizvien samazinās
Venta ir viena no Latvijas lašupēm, tomēr šo zivju resursi upē samazinās. To ietekmē gan klimata pārmaiņas, gan upes aizaugšana. Lai situāciju kaut nedaudz uzlabotu, ik gadu tajā tiek ielaisti mākslīgi audzēti lašu un taimiņu mazuļi. Viena no vietām, kur tie uzsāka savu patstāvīgo dzīvi, bija Kuldīgā esošais Ventas posms netālu no senā velvju tilta.
Vērienīga Latvijas dabas inventarizācija atklāj – strauji izzūd zālāji, bioloģiski vērtīgi vien 10%...
Vērienīga Latvijas dabas inventarizācija atklāj – strauji izzūd zālāji, bioloģiski vērtīgi vien 10% mežu
Pētot pļavas, purvus, mežus, upes un ezerus, piejūras un iekšzemes kāpas, alas un iežu atsegumus kopumā 1,3 miljonu hektāru platībā, Dabas aizsardzības pārvalde (DAP) ieguvusi valsts vēsturē pilnīgākos datus par Latvijas dabu. Kā norādīja DAP – noslēgusies dabas skaitīšana jeb Latvijas pirmreizējā dabas vērtību inventarizācija.
Bijušā «Liepājas metalurga» teritoriju pārvērš mākslas telpā. Saruna ar kultūras producenti Baibu Ba...
Bijušā «Liepājas metalurga» teritoriju pārvērš mākslas telpā. Saruna ar kultūras producenti Baibu Bartkeviču
Rīkojot starptautiskas nozīmes pasākumus, svarīgi radīt ne tikai jaunas koncertzāles un skatuves, bet izmantot jau esošās vietas – ar cieņu pret vietas vēsturi, respektējot notikušo un to, kādas dzīves tur ir pavadītas, var sakopt pamestu teritoriju un piešķirt tai jaunu dzīvi. Tā bijušā "Liepājas metalurga" teritorija pārtop par kultūras telpu un vietu mākslai, Latvijas Televīzijas raidījumā "Zaļgalvis" stāstīja kultūras producente Baiba Bartkeviča. 
Vides aizstāvji satraukti par patvaļīgas būvniecības ietekmi uz Lielā Stropu ezera nākotni
Vides aizstāvji satraukti par patvaļīgas būvniecības ietekmi uz Lielā Stropu ezera nākotni
Patvaļīga, nelikumīga būvniecība Lielā Stropu ezera krastā Daugavpilī ietekmē šīs ūdenstilpes nākotni. Par tajā mītošajām zivīm un putnu ligzdošanas vietām uztraucas gan Valsts vides dienests (VVD), gan Dabas aizsardzības pārvalde (DAP). Kaut gan vietējie iedzīvotāji, kuriem ezera krastā ir privātmājas, jau iepriekš sodīti par nelikumīgu būvniecību, negodprātīgā rīcība turpinās. 
Glābt steidz pat augstpapēžu kurpēs. Brīvprātīgie drošībā nogādājuši ap 1500 krupju
Glābt steidz pat augstpapēžu kurpēs. Brīvprātīgie drošībā nogādājuši ap 1500 krupju
Lai palīdzētu krupjiem droši šķērsot autoceļus pavasara migrācijas laikā un nonākt savās nārsta vietās, Dabas aizsardzības pārvalde (DAP) jau otro gadu aicināja brīvprātīgos iesaistīties kampaņā "Misija – KRUPIS. Izglāb princi!". Šogad aicinājumam atsaucās 108 brīvprātīgie, kas misijas laikā apzinātajos 50 autoceļu posmos kopumā pavadījuši sešas diennaktis un izglābuši 1500 krupjus un daudzus citus abiniekus, pārnesot tos drošībā no ceļa brauktuves uz ceļa malu.
«Latvijas kolibri» jeb saulainā laikā uzkrītoši aktīvās pūkmušas. To pēcnācēji ir nogalinoši ektopar...
«Latvijas kolibri» jeb saulainā laikā uzkrītoši aktīvās pūkmušas. To pēcnācēji ir nogalinoši ektoparazīti
Kolibri putniņi ir īpaši ar saviem relatīvi necilajiem izmēriem un prasmi, ļoti ātri vicinot spārnus, it kā karāties gaisā. Turklāt viņi no visiem pasaules putniem ir vienīgie, kuri spēj lidot atpakaļgaitā. Minētie dotumi būtiski atvieglo kolibri piekļuvi barībai – ziedu nektāram. Kolibri dzīvo tikai Amerikā, bet Latvijā dzīvo viņiem līdzīgi kukaiņi – samērā bieži sastopamie insekti no pūkmušu dzimtas.
Šosezon izglābti trīs roņu mazuļi; manīts arī reti sastopamais pogainais ronis
Šosezon izglābti trīs roņu mazuļi; manīts arī reti sastopamais pogainais ronis
Noslēdzoties aktīvajai roņu mazuļu sezonai jeb laikam, kad liedagā vērojami roņu mazuļi, joprojām ir neliela sabiedrības daļa, kurā vērojama neizpratne par to, ka vesels ronis ir jāatstāj mierā un palīdzība tam nav vajadzīga, secinājusi Dabas aizsardzības pārvalde (DAP). Šosezon palīdzība bijusi nepieciešama trīs roņu mazuļiem.
Jūras kraukļi pamatīgi posta Baltezera salas
Jūras kraukļi pamatīgi posta Baltezera salas
Jūras krauklis, kuru dēvē arī par kormorānu vai baklānu, pagājušā gadsimta 80. gados Eiropā bija gandrīz iznīcināta suga. Šī putna populācijas samazinājās viņu apetītes dēļ, jo dienā kormorāns apēd vairāk nekā 500 gramus zivju. Pēdējās desmitgadēs to skaits ir būtiski pieaudzis, taču tas radījis arī vairākas problēmas, ar kurām nākas saskarties, esot viņu tuvumā. Putni ne tikai daudz ēd, bet arī viņu izkārnījumi satur ļoti daudz slāpekļa un fosfora, kas iznīcina kokus un zemsedzi. Uzskatāms piemērs tam ir Baltezerā.
Kā pareizi atkritumos sašķirot papīru?
Kā pareizi atkritumos sašķirot papīru?
Ik gadu strauji pieaug Latvijas tirgū laistais papīra un kartona iepakojuma apjoms, ko izmanto gan pārtikas, gan nepārtikas preču iesaiņošanai. Izlietotais iepakojums kopā ar izlasītiem žurnāliem, pierakstītām kladēm un apdrukātu biroja papīru kļūst par makulatūru – vērtīgu otrreizējo izejmateriālu, kuru nepieciešams pārstrādāt.
No kādiem ķieģeļiem būvēta māja, ko sauc par Visumu? Profesora Auziņa zinātnes sleja
No kādiem ķieģeļiem būvēta māja, ko sauc par Visumu? Profesora Auziņa zinātnes sleja
Pasaule, kurā mēs dzīvojam, ir tik interesanta un krāsaina tieši tādēļ, ka tā ir tik dažāda. Katru dienu ieraugām jaunas un jaunas iepriekš nepamanītas tās izpausmes. Taču tad, kad gribam paskatīties uz pasauli no racionāla skatpunkta, rodas vēlme saprast, kā tā ir uzbūvēta, ne tikai vērot. Gluži kā arhitekts, skatoties uz skaistu māju un mēģinot saprast, kā tā ir būvēta un no kādiem ķieģeļiem, arī mēs kādā filozofiskā pārdomu brīdī jautājam sev, no kā, no kādiem "ķieģeļiem" veidota pasaule, kurā dzīvojam? Cik daudz dažādu veidu "ķieģeļu" ir bijis Lielā Sprādziena vai, kāds cits varētu teikt, Radītāja arsenālā?
Divu stundu laikā uz ceļa salasa pat 150 radību. Kā līdz šim veicies krupju glābšanas akcijā
Divu stundu laikā uz ceļa salasa pat 150 radību. Kā līdz šim veicies krupju glābšanas akcijā
Krupis ir apkārtējā vidē ļoti nozīmīgs dzīvnieks – tas samazina kaitēkļu daudzumu dārzos, labprāt ēd arī gliemjus, savukārt pats ir nozīmīga ēdienkartes sastāvdaļa plēsīgajiem dzīvniekiem, piemēram, āpšiem, pūcēm, mazajam ērglim un citiem. Krupjiem izzūdot, var tikt izjaukts dabiskais līdzsvars, tāpēc krupji dabā ir vajadzīgi – samazinoties bioloģiskajai daudzveidībai, var izzust augstākas klases sugas, vēstīja Latvijas Televīzijas raidījums "Vides fakti". Kāda brīvprātīgā krupju glābēja no Saldus puses atklāja, ka dažu stundu laikā no braucamās daļas nocēlusi pat vairāk nekā 150 krupju.
Kā izskatās miga un pēdu nospiedumi? Dabas eksperti palīdz atpazīt lāča klātbūtni mežā
Kā izskatās miga un pēdu nospiedumi? Dabas eksperti palīdz atpazīt lāča klātbūtni mežā
Lai palīdzētu atpazīt, noteikt un savlaicīgi pamanīt dabā pazīmes, kas liecina par īpaši aizsargājamās sugas brūnā lāča (Ursus Arctos) īpatņu klātbūtni, Dabas aizsardzības pārvalde (DAP) sadarbībā ar Latvijas Valsts mežzinātnes institūta "Silava" un Latvijas Nacionālā dabas muzeja speciālistiem izstrādājusi vadlīnijas, kas ikdienā noderēs ikvienam dabā gājējam. Materiālā skaidrots, kā identificēt migas vietu un teritoriju, kurā uzturas brūnais lācis, un kā pareizi rīkoties sastapšanās gadījumā.
Latvijas Sarkanās grāmatas atjaunošanas projektā par apdraudētām atzītas ap 500 sugas
Latvijas Sarkanās grāmatas atjaunošanas projektā par apdraudētām atzītas ap 500 sugas
Latvijas Sarkanās grāmatas atjaunošanas projektā no 1500 izvērtētajām sugām par apdraudētām atzītas aptuveni 500 sugas. Daudzām sugām būtiskākie apdraudējuma faktori ir biotopu kvalitātes un platību samazināšanās, kā arī to fragmentācija. Savukārt kā reģionāli izmirušas novērtētas 60 sugas, kuras iepriekš Latvijā ir fiksētas, bet pēdējās desmitgadēs tām vairs nav drošu pierādījumu.
Mājas būvniecībā izmanto videi draudzīgus materiālus. Saruna ar ģeologu Ivaru Celiņu
Mājas būvniecībā izmanto videi draudzīgus materiālus. Saruna ar ģeologu Ivaru Celiņu
Eko mājas ir draudzīgas ne vien dabai, bet arī mūsu veselībai. Ģeologs Ivars Celiņš savu māju izvēlējās būvēt no dabiskiem materiāliem, jo gribēja nodrošināt veselīgu vidi savai meitai. Ne visas viņa ieceres īstenojās, jo izmaksas un dažādi praktiski apsvērumi lika eksperimentēt, meklēt un apvienot pieejamos resursus, taču pat mazākā kustība videi draudzīgā virzienā rada gandarījumu, Latvijas Televīzijas raidījumā "Zaļgalvis" stāstīja Ivars Celiņš.
Latvijā atgriezušās pirmās lakstīgalas
Latvijā atgriezušās pirmās lakstīgalas
Tērps pelēks kā pelnrušķītei, toties balss kā operas zvaigznei! Daudzbalsu korī tā ir nepārspējama soliste un nakts dziedātāja. Pēc ziemas atpakaļ atsteigušās pirmās lakstīgalas. Šo mazo dziedātājputniņu Latvijas Ornitoloģijas biedrība ir iecēlusi šī gada putna godā. 

Vairāk

Svarīgākais šobrīd