Dzīve & stils / Vide un dzīvnieki
Kas ir nēģis? Zinātniekiem vienprātības nav
Kas ir nēģis? Zinātniekiem vienprātības nav
Runājot par nēģiem, pareizas ir abas versijas – tos var uzskatīt gan par zivīm, jo tie dzīvo ūdenī, elpo bez žaunām, ir mugurkaulnieki, bet tikpat labi tos var pieskaitīt arī pie apaļmutniekiem jeb ūdens iemītniekiem ar čūskveidīgu ķermeni. Latvijā bieži izplatīti ir upes un strauta nēģi, reti sastopami arī jūras un Ukrainas strauta nēģi, Latvijas Radio raidījumā "Zināmais nezināmajā" skaidroja Pārtikas drošības, dzīvnieku veselības un vides zinātniskā institūta "BIOR" pētnieks Kaspars Abersons.
FOTO. Mobilais ganāmpulks ieradies Vakarbuļļos atjaunot dabisko pļavu
FOTO. Mobilais ganāmpulks ieradies Vakarbuļļos atjaunot dabisko pļavu
16. maijā deviņas Latvijas Dabas fonda mobilā ganāmpulka Galovejas šķirnes govis ar teļiem ieradās Vakarbuļļu pļavā, lai jau ceturto gadu noganītu šo teritoriju, atjaunojot dabisko pļavu. Govis ir miermīlīgas, draudzīgas un radinātas pie cilvēku klātbūtnes, informēja Latvijas Dabas fonda komunikācijas vadītāja Liene Brizga-Kalniņa.
Latvijā plāno 76 jaunus dabas liegumus; tā cer izvairīties no EK soda
Latvijā plāno 76 jaunus dabas liegumus; tā cer izvairīties no EK soda
Lai daļēji novērstu Eiropas Komisijas (EK) pret Latviju ierosināto pārkāpuma procedūru par Biotopu direktīvas saistību neizpildi, Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija (VARAM) ir sagatavojusi Ministru kabineta noteikumu projektu, kas ieviesīs izmaiņas dabas liegumu iedalījumā un to teritorijās visā Latvijā. Tie paredz noteikt 76 jaunus dabas liegumus un paplašināt sešus esošos dabas liegumus, informēja Dabas aizsardzības pārvaldē (DAP).
Ņujorkā cīnās pret oglekļa izmešiem no ēkām
Ņujorkā cīnās pret oglekļa izmešiem no ēkām
Amerikas Savienoto Valstu (ASV) pilsētā Ņujorkā tiek meklēti veidi, kā ēkas padarīt videi draudzīgākas. Siltumnīcas efektu radošo gāzu izmešu samazināšana ietverta arī juridiski saistošos dokumentos. 
Eksperte: Klimatiskie apstākļi mainās invazīvajām sugām par labu
Eksperte: Klimatiskie apstākļi mainās invazīvajām sugām par labu
Klimatiskie apstākļi mainās invazīvajām sugām par labu, un tās sugas, kas šoziem nepārziemoja, nākošajā gadā jau var pārziemot un sākt izplatīties Latvijas dabā, intervijā Latvijas Radio pastāstīja Dabas aizsardzības pārvaldes (DAP) projekta "LIFE-IP LatViaNature" Invazīvo sugu nodaļas vadītāja Santa Rutkovska.
Pavasara sēņošana kļūst arvien populārāka – šosezon modē Austrijas agrene
Pavasara sēņošana kļūst arvien populārāka – šosezon modē Austrijas agrene
Lai gan mazāk nekā vasarā un rudenī, arī pavasarī sēnes var atrast, turklāt pavasara sēņošana kļūst aizvien populārāka, Latvijas Radio raidījumā "Starpbrīdis" pastāstīja Latvijas Dabas muzeja direktora vietniece attīstības jautājumos, mikoloģe Diāna Meiere. Īpaši populāra pavasara sēņotāju vidū šogad ir kļuvusi Austrija agrene.
Daugavā zivīm jau sācies nārsta laiks
Daugavā zivīm jau sācies nārsta laiks
Daugavā jau pilnā sparā rit zivju nārsts. Šogad zivis sākušas nērst ikrus agrāk nekā iepriekšējos gados. Aprīļa beigās un maija sākumā Daugavā salika mākslīgās zivju nārsta ligzdas, un tajās jau ir ikri.
Ventā ielaiž lašu mazuļus; šo zivju resursi upē aizvien samazinās
Ventā ielaiž lašu mazuļus; šo zivju resursi upē aizvien samazinās
Venta ir viena no Latvijas lašupēm, tomēr šo zivju resursi upē samazinās. To ietekmē gan klimata pārmaiņas, gan upes aizaugšana. Lai situāciju kaut nedaudz uzlabotu, ik gadu tajā tiek ielaisti mākslīgi audzēti lašu un taimiņu mazuļi. Viena no vietām, kur tie uzsāka savu patstāvīgo dzīvi, bija Kuldīgā esošais Ventas posms netālu no senā velvju tilta.
Vērienīga Latvijas dabas inventarizācija atklāj – strauji izzūd zālāji, bioloģiski vērtīgi vien 10%...
Vērienīga Latvijas dabas inventarizācija atklāj – strauji izzūd zālāji, bioloģiski vērtīgi vien 10% mežu
Pētot pļavas, purvus, mežus, upes un ezerus, piejūras un iekšzemes kāpas, alas un iežu atsegumus kopumā 1,3 miljonu hektāru platībā, Dabas aizsardzības pārvalde (DAP) ieguvusi valsts vēsturē pilnīgākos datus par Latvijas dabu. Kā norādīja DAP – noslēgusies dabas skaitīšana jeb Latvijas pirmreizējā dabas vērtību inventarizācija.
Bijušā «Liepājas metalurga» teritoriju pārvērš mākslas telpā. Saruna ar kultūras producenti Baibu Ba...
Bijušā «Liepājas metalurga» teritoriju pārvērš mākslas telpā. Saruna ar kultūras producenti Baibu Bartkeviču
Rīkojot starptautiskas nozīmes pasākumus, svarīgi radīt ne tikai jaunas koncertzāles un skatuves, bet izmantot jau esošās vietas – ar cieņu pret vietas vēsturi, respektējot notikušo un to, kādas dzīves tur ir pavadītas, var sakopt pamestu teritoriju un piešķirt tai jaunu dzīvi. Tā bijušā "Liepājas metalurga" teritorija pārtop par kultūras telpu un vietu mākslai, Latvijas Televīzijas raidījumā "Zaļgalvis" stāstīja kultūras producente Baiba Bartkeviča. 
Vides aizstāvji satraukti par patvaļīgas būvniecības ietekmi uz Lielā Stropu ezera nākotni
Vides aizstāvji satraukti par patvaļīgas būvniecības ietekmi uz Lielā Stropu ezera nākotni
Patvaļīga, nelikumīga būvniecība Lielā Stropu ezera krastā Daugavpilī ietekmē šīs ūdenstilpes nākotni. Par tajā mītošajām zivīm un putnu ligzdošanas vietām uztraucas gan Valsts vides dienests (VVD), gan Dabas aizsardzības pārvalde (DAP). Kaut gan vietējie iedzīvotāji, kuriem ezera krastā ir privātmājas, jau iepriekš sodīti par nelikumīgu būvniecību, negodprātīgā rīcība turpinās. 
Glābt steidz pat augstpapēžu kurpēs. Brīvprātīgie drošībā nogādājuši ap 1500 krupju
Glābt steidz pat augstpapēžu kurpēs. Brīvprātīgie drošībā nogādājuši ap 1500 krupju
Lai palīdzētu krupjiem droši šķērsot autoceļus pavasara migrācijas laikā un nonākt savās nārsta vietās, Dabas aizsardzības pārvalde (DAP) jau otro gadu aicināja brīvprātīgos iesaistīties kampaņā "Misija – KRUPIS. Izglāb princi!". Šogad aicinājumam atsaucās 108 brīvprātīgie, kas misijas laikā apzinātajos 50 autoceļu posmos kopumā pavadījuši sešas diennaktis un izglābuši 1500 krupjus un daudzus citus abiniekus, pārnesot tos drošībā no ceļa brauktuves uz ceļa malu.
«Latvijas kolibri» jeb saulainā laikā uzkrītoši aktīvās pūkmušas. To pēcnācēji ir nogalinoši ektopar...
«Latvijas kolibri» jeb saulainā laikā uzkrītoši aktīvās pūkmušas. To pēcnācēji ir nogalinoši ektoparazīti
Kolibri putniņi ir īpaši ar saviem relatīvi necilajiem izmēriem un prasmi, ļoti ātri vicinot spārnus, it kā karāties gaisā. Turklāt viņi no visiem pasaules putniem ir vienīgie, kuri spēj lidot atpakaļgaitā. Minētie dotumi būtiski atvieglo kolibri piekļuvi barībai – ziedu nektāram. Kolibri dzīvo tikai Amerikā, bet Latvijā dzīvo viņiem līdzīgi kukaiņi – samērā bieži sastopamie insekti no pūkmušu dzimtas.
Šosezon izglābti trīs roņu mazuļi; manīts arī reti sastopamais pogainais ronis
Šosezon izglābti trīs roņu mazuļi; manīts arī reti sastopamais pogainais ronis
Noslēdzoties aktīvajai roņu mazuļu sezonai jeb laikam, kad liedagā vērojami roņu mazuļi, joprojām ir neliela sabiedrības daļa, kurā vērojama neizpratne par to, ka vesels ronis ir jāatstāj mierā un palīdzība tam nav vajadzīga, secinājusi Dabas aizsardzības pārvalde (DAP). Šosezon palīdzība bijusi nepieciešama trīs roņu mazuļiem.

Vairāk

Svarīgākais šobrīd