Pēdējo trīsdesmit gadu laikā kopš 1990. gada pasaulē par gandrīz 80% pieaugusi saslimstība ar vēzi to cilvēku vidū, kas vēl nav sasnieguši 50 gadu vecumu. Vēža izraisīto nāves gadījumu skaits tikmēr audzis par 28%.
Dzīve & stils / Veselība
Šobrīd Valsts asinsdonoru centrā (VADC) visvairāk trūkst 0 asins grupas rēzus negatīvo asiņu, A grupas rēzus negatīvo un rēzus pozitīvo asiņu, Latvijas Televīzijas raidījumā "Rīta Panorāma" sacīja VADC direktore Egita Pole, norādot, ka iztrūkums ir gandrīz visu asins grupu krājumos.
Ar rentgenu diagnosticēt plaušu vēzi iespējams vien trešajā, ceturtajā stadijā, tāpēc pasaulē kā skrīninga metodi arvien vairāk izmanto zema starojuma devas datortomogrāfiju. Latvijā par šādu plaušu vēža skrīninga nepieciešamību vēl diskutē, Latvijas Radio raidījumā "Kā labāk dzīvot" norādīja Latvijas Lauku ģimenes ārstu asociācijas valdes loceklis, ārsts Ainis Dzalbs.
Dusmas, tāpat kā jebkuras citas emocijas, ir vajadzīgas un labas, tās daudz pasaka par mums pašiem. Vienlaikus dusmas var būt bīstamas, ja neprotam tās pareizi regulēt, nosaukt vārdā, apzināties to intensitāti un pārstrādāt, Latvijas Radio raidījumā "Vai tas ir normāli" skaidroja psihodinamiskās psihoterapijas speciāliste, supervizore un psiholoģe Benita Griškeviča.
Latvijas Diabēta federācijas rīkotajā Diabēta dienā 2022, kas šodien notiks Āgenskalna tirgū, iedzīvotāji varēs noteikt glikozes līmeni asinīs, aizpildīt testu par diabēta riskiem, uzzināt, kā iespējams mazināt risku saslimt ar diabētu. Ar veselīgu uzturu un aktīvu dzīvesveidu ir iespējams mazināt diabēta saslimšanas risku, Latvijas Televīzijā pastāstīja Latvijas Diabēta federācijas prezidente, medicīnas doktore Indra Štelmane.
Latvijas iedzīvotājiem vajadzētu ēst vairāk pākšaugu – pupu, zirņu, lēcu, sojas un citus, jo šī produktu grupa ir veselīga un daudzveidīga. Taču daudzi saskaras ar nepatīkamu problēmu – šis veselīgais produkts gremošanai nodara neveselīgas lietas. Nav arī vienmēr skaidrs, kad un cik daudz pākšaugu drīkst sākt piedāvāt maziem bērniem. To visu noskaidrosim pākšaugu rakstu sērijas noslēdzošajā rakstā.
Kvalitatīvas olīveļļas labās īpašības nav pārspīlētas – tā tiešām ir labākā izvēle starp augu eļļām, ko droši var lietot gan ēdienus apcepot, gan svaigā veidā pievienojot pie salātiem, Latvijas Radio raidījumā "Kā labāk dzīvot" norādīja kardioloģe, profesore Iveta Mintāle un sertificēta uztura speciāliste Liene Sondore.
Vegāniskais jeb augu valsts uzturs ir vērtīgs un kvalitatīvs tad, ja tā pamatā ir svaigi produkti, nevis veikalos nopērkamie rūpnieciski pārstrādātie vegāniskie produkti, kas nebūs veselīgāki par līdzīgiem sarkanās gaļas produktiem. Vegānisks uzturs var būt pilnvērtīgs un sabalansēts, ja tiek plānots, Latvijas Radio raidījumā "Kā labāk dzīvot" uzsvēra uztura speciāliste Guna Bīlande.
Atbilstoši rekomendācijām cukura līmenis asinīs ikvienam cilvēkam būtu jānosaka 40–45 gadu vecumā, taču mūsdienās slimība skar arvien jaunākus cilvēkus, tāpēc svarīgi analīzes nodot laikus, Latvijas Radio raidījumā "Kā labāk dzīvot" uzsvēra profesore, Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas Endokrinoloģijas nodaļas vadītāja Ilze Konrāde.
Emocionālā vardarbība, lai gan neredzama, ir īsta. Ne vienmēr upurim to uzreiz iespējams pamanīt, bet emocionālā vardarbība atstāj smagas sekas uz turpmāko dzīvi. Tās galvenie kritēriji ir, ja komunikācijā pazūd cieņa, ja otrs cilvēks cenšas panākt varu un kontroli, liek izjust kaunu, apšaubīt savas domas, mainīt uzvedību, Latvijas Radio raidījumā "Vai tas ir normāli?" skaidroja krīžu un konsultāciju centra "Skalbes" direktors Raivo Vilcāns.
Ir cilvēki, kuriem patīk loterijas biļetes ne tikai pirkt, bet arī tās dāvināt. Bet ko tad, ja loterijas biļete tiek uzdāvināta nepilngadīgam jaunietim un atklājas, ka tajā ir laimests, skaidroja Latvijas Televīzijas raidījums "4. studija". Kaut arī likuma, kas nepilngadīgajiem aizliegtu iegādāties loterijas biļetes, nav, to, lai jaunieši neiekristu atkarībās, cenšas īstenot loterijas biļešu tirgotāji.
Lai arī soja ir būtisks olbaltumvielas avots miljoniem cilvēku Austrumāzijā, Latvijā šis produkts nav tik labi pazīstams. Nebūs melots, ja teiksim, ka izraisa arī bažas, jo soju esam pieraduši uzskatīt par lētu izejvielu, ko pievieno zemas kvalitātes produktiem. Tāpat arī jautājums par sojas ģenētisku modifikāciju neliek mieru. Kāda tad ir soja un no tās ražotie produkti?