Pieci.lv


Apskatīt autora rakstus: Angliski Latviski Krieviski

Autora ziņas
Hačapuri, hinkali un šašliks. Gruzijas ēdienu receptes
Hačapuri, hinkali un šašliks. Gruzijas ēdienu receptes
Liela daļa īpašās Gruzijas garšas slēpjas garšvielās – hmeli suneli, ucho suneli, timiānā, koriandrā, Svanetijas sālī. Ja kādreiz šīs garšas bija kaut kas tāls, tagad tās atceļo arī pie mums, tāpēc visu nepieciešamo gruzīnu ēdienu pagatavošanai iespējams iegādāties lielveikalā arī Latvijā, Latvijas Radio 5 – "pieci.lv" raidījumā "Nogaršo ar pieci" norādīja pavārs Renārs Purmalis. 
Klāt cidoniju laiks! Vienkāršas receptes sīrupam, sukādēm un uzputenim
Klāt cidoniju laiks! Vienkāršas receptes sīrupam, sukādēm un uzputenim
Oktobris ir cidoniju sezonas laiks, kad Latvijas audzētāji tās piedāvā iegādāties par vislabākajām cenām gan dažādu produktu izskatā, gan svaigā veidā. No cidonijām ļoti vienkārši iespējams pagatavot gan sīrupu, gan sukādes, gan to izmantot kā piedevu citos ēdienos, Latvijas Radio 5 – "pieci.lv" raidījumā "Nogaršo ar pieci" ieteica pavārs Renārs Purmalis. 
Fermentētas dzērvenes. Vienkārši un gardi!
Fermentētas dzērvenes. Vienkārši un gardi!
Sezonas produktu dzērvenes var ēst ne tikai uzreiz svaigas vai saldos desertos pagatavotas, bet arī sāļā veidā – ogas raudzējot jeb fermentējot, Latvijas Radio Pieci raidījumā "Piecas garšas" ieteica pavārs Ritvars Toms Logins. Fermentētas dzērvenes ir kaperiem līdzīga piedeva, ko baudīt dažādos ēdienos.
Buljons no dārzeņu mizām vai zivs asakām. Samazini izmestās pārtikas daudzumu!
Buljons no dārzeņu mizām vai zivs asakām. Samazini izmestās pārtikas daudzumu!
Ikdienā cilvēku izmestais pārtikas daudzums ir tiešām liels, taču katram no mums to ir iespējams samazināt, izmantojot produktus pilnībā. Piemēram, dārzeņu mizas un zivs asakas var izlietot, lai pagatavotu garšīgus buljonus, Latvijas Radio 5 – "pieci.lv" raidījumā "Nogaršo ar pieci" ieteica pavārs Renārs Purmalis. 
Pagatavo burkānu biezzupu un līņu kroketes pēc «zero waste» principiem
Pagatavo burkānu biezzupu un līņu kroketes pēc «zero waste» principiem
''Zero waste'' jeb bezatkritumu dzīvesveida principus iespējams ieviest arī virtuvē, mēģinot samazināt izmesto ēdiena atlikumu daudzumu. To var darīt, gan rūpīgi plānojot savu ēdienkarti un neiegādājoties neko lieku, gan izmantojot produktus pilnvērtīgi. Piemēram, ne visi dārzeņi obligāti jāmizo, Latvijas Radio 5 – "pieci.lv" raidījumā "Nogaršo ar pieci" ieteica pavārs Renārs Purmalis. 
Finanšu analītiķis: Strikts personīgais budžets ir kā strikta diēta – labi strādā tikai īstermiņā
Finanšu analītiķis: Strikts personīgais budžets ir kā strikta diēta – labi strādā tikai īstermiņā
Strikts personīgais budžets ir kā strikta diēta – tas labi var strādāt tikai īstermiņā, lai sasniegtu kādu konkrētu mērķi, taču ilgtermiņā pieturēšanās pie tā var palikt novārtā, jo uzliek mūsu ikdienai pārāk lielus ierobežojumus. Ērtāk ir uzreiz atlikt daļu algas uzkrājumiem, bet atlikušo naudu tērēt pēc vēlmēm, tik daudz sev nepārmetot, ja kādā pozīcijā iztērēts par daudz, Latvijas Radio 5 rubrikā "Jauni un bagāti" ieteica finanšu analītiķis Valters Vestmanis. 
Sulīgas cūkgaļas ribiņas ar cidonijām, āboliem un alu. Iesaka pavārs
Sulīgas cūkgaļas ribiņas ar cidonijām, āboliem un alu. Iesaka pavārs
Ribiņas ir labākais cūkgaļas gabals, jo tajā ir viss – treknums, liesums, sulīgums. Ņemot vērā, ka nupat sākusies cidoniju un ābolu sezona, ir īstais laiks, lai ribiņas pagatavotu tieši ar šīm rudens veltēm – ar savu recepti un ieteikumiem Latvijas Radio 5 – "pieci.lv" raidījumā "Nogaršo ar pieci" dalījās pavārs Renārs Purmalis. 
Profesiju skatlogs: ceļu policista darbs – atbildīgs un nereti psiholoģiski smags
Profesiju skatlogs: ceļu policista darbs – atbildīgs un nereti psiholoģiski smags
Ceļu policista darbs ir psiholoģiski smags – ikdienā nākas sastapties gan ar iedzīvotāju nelaipnu attieksmi, gan smagu avāriju sekām. Lai būtu par policistu, jābūt patriotam, jābūt mērķim padarīt valsti labāku, Latvijas Radio 5 raidījumā "Profesiju skatlogs" uzsvēra Valsts policijas Rīgas reģiona pārvaldes Ceļu policijas bataljona komandieris Jānis Parādnieks.
Kas izdevīgāk – uzreiz nomaksāt kredītu vai naudu ieguldīt? Skaidro finanšu analītiķis
Kas izdevīgāk – uzreiz nomaksāt kredītu vai naudu ieguldīt? Skaidro finanšu analītiķis
Ja parādījusies lieka nauda un ir jādomā, ko darīt, – atmaksāt kredītu vai līdzekļus ieguldīt, jāizvērtē dažādi riski un aspekti. Piemēram, ja kredīta likme ir virs 5%, to vajadzētu censties atmaksāt pēc iespējas ātrāk, ja tā ir zemāka, ilgtermiņā izdevīgāk sanāk ieguldīt, Latvijas Radio 5 rubrikā "Jauni un bagāti" skaidroja finanšu analītiķis Valters Vestmanis. 
Dažādu sēklu maize bez miltiem. Pavārs iesaka vienkāršu recepti
Dažādu sēklu maize bez miltiem. Pavārs iesaka vienkāršu recepti
Svaiga, pašcepta maize ir daudz garšīgāka nekā tā, kas iegādāta veikalā. Ja ir vēlme ēst veselīgi un uzturā mazāk lietot miltus, maizi var izcept arī no dažādām sēklām un riekstiem. Ar savu recepti Latvijas Radio 5 – "pieci.lv" raidījumā "Nogaršo ar pieci" dalījās pavārs Renārs Purmalis. 
Deviņas idejas, kā pagatavot kabačus un cukīni
Deviņas idejas, kā pagatavot kabačus un cukīni
Kabacī ir ārkārtīgi daudz C vitamīna, folijskābes un karotīna, savukārt cukīni satur daudz magnija un kālija, tāpēc šos dārzeņus ir vērts iekļaut ikdienas uzturā. Latvijas Radio 5 – "pieci.lv" raidījumā "Nogaršo ar pieci" ar deviņiem veidiem, kā pagatavot kabačus un cukīni, dalījās pavārs Renārs Purmalis. 
Profesiju skatlogs: jauno robežsargu skolotājiem nepārtraukti jāiet līdzi laikam
Profesiju skatlogs: jauno robežsargu skolotājiem nepārtraukti jāiet līdzi laikam
Valsts robežsardzes koledžas lektoriem darbs nenozīmē tikai nodarbību vadīšanu un jauno robežsargu skološanu, bet ir jāaktualizē un jāizstrādā izglītības programmas un mācību līdzekļi, jāpiedalās projektos, Latvijas Radio 5 raidījumā "Profesiju skatlogs" stāstīja Valsts robežsardzes koledžas robežsardzes un imigrācijas dienestu priekšmetu katedras lektore, majore Jolanta Gaigalniece-Zelenova, kura skaidroja, ka darbs ar jauniešiem paģērē nemitīgu iešanu līdzi laikam.
Kā pagatavot auksto zivju zupu. Recepte jūras velšu cienītājiem
Kā pagatavot auksto zivju zupu. Recepte jūras velšu cienītājiem
Tradicionālā zivju zupa ar dārzeņiem ir zināma ikvienam, taču no zivīm un dažādām eksotiskām jūras veltēm, kas atrodamas tirgū, iespējams pagatavot arī zivju auksto zupu. Ar savu recepti un ieteikumiem Latvijas Radio 5 – "pieci.lv" raidījumā "Nogaršo ar pieci" dalījās pavārs Renārs Purmalis. 
Arī braukšana «par zaķi» un kavēti rēķini ietekmē cilvēka kredītreitingu. Skaidro eksperts
Arī braukšana «par zaķi» un kavēti rēķini ietekmē cilvēka kredītreitingu. Skaidro eksperts
Katram cilvēkam ir savs kredītreitings – skaitlis, kas nosaka riska līmeni, kad runa ir par naudu. To veido informācija no jebkura uzņēmuma, kuram cilvēks ir parādā naudu. Tāpat arī informācija par kavētiem rēķiniem, neapmaksātām autostāvvietām, braukšanu bez biļetes, Latvijas Radio 5 rubrikā "Jauni un bagāti" skaidroja Kredītinformācijas biroja valdes loceklis Intars Miķelsons.
Salda tomātu delikatese, mazsālīti tomāti un gaspačo. Neparastu garšu receptes
Salda tomātu delikatese, mazsālīti tomāti un gaspačo. Neparastu garšu receptes
Augusts Latvijā ir tomātu sezonas mēnesis, kad šos dārzeņus var baudīt dažādās garšu variācijās. No tomātiem iespējams pagatavot zupas, salātus, mērces un arī saldo ēdienu, Latvijas Radio 5 – "pieci.lv" raidījumā "Nogaršo ar pieci" ar savām receptēm un ieteikumiem dalījās pavārs Renārs Purmalis. 
Eksperts: Ņemt kredītu izvilkšanai līdz algai ir trauksmes zvans
Eksperts: Ņemt kredītu izvilkšanai līdz algai ir trauksmes zvans
Pat ja kredītā aizņemies nelielu summu, vienmēr ir jāpadomā divreiz. Patēriņa kredīti vai līzingi nav veids, kā risināt ārkārtas situācijas, jo šādiem nolūkiem būtu jākalpo uzkrātajam "drošības spilvenam", bet gadījumi, ja cilvēks ņem kredītus, lai savilktu galus līdz algai, var nepatikt bankām, Latvijas Radio 5 rubrikā "Jauni un bagāti" vērtēja finanšu analītiķis Valters Vestmanis.
«Stresu ne vienmēr vajag izslēgt, bet gan dabūt pareizā līmenī.» Kā palīdz sporta psiholoģija
«Stresu ne vienmēr vajag izslēgt, bet gan dabūt pareizā līmenī.» Kā palīdz sporta psiholoģija
Lai gan Latvijā par sporta psiholoģiju runā arvien vairāk, joprojām tas notiek salīdzinoši lēni un kūtri, kamēr ārzemēs tā ir ierasta prakse. Sporta psiholoģija sniedz iespēju attīstīt savu potenciālu vēl vairāk, iemācīties pārvarēt satraukumu un grūtības, Latvijas Radio 5 – "pieci.lv" raidījumā "Radio rings" stāstīja kādreizējais kalnu slēpotājs, sporta psiholoģiskās sagatavotības treneris Kristaps Zvejnieks. 
Saldēt vai gatavot ievārījumos – vasaras ogu garšas «noķeršana» ziemai
Saldēt vai gatavot ievārījumos – vasaras ogu garšas «noķeršana» ziemai
Vasarā ogas pēc iespējas vairāk jāēd svaigā veidā, taču vienlaikus svaigo vasaras garšu var saglabāt baudīšanai ziemā, pagatavojot ogas ievārījumā, želejā, tās saldējot vai kaltējot, Latvijas Radio 5 – "pieci.lv" raidījumā "Nogaršo ar pieci" ieteica pavārs Renārs Purmalis.   
Tomāti noder gan mērcēm, gan saldajiem ēdieniem
Tomāti noder gan mērcēm, gan saldajiem ēdieniem
Viens no sezonālajiem Latvijas produktiem ir tomāts, no kā var pagatavot dažādas mērces, kaltēt vai pievienot saldajam ēdienam. Ar dažādiem tomātu izmantošanas veidiem raidījumā „Piecas garšas” iepazīstināja pavārs Ritvars Toms Logins.
Ko bankas izvērtē pirms kredīta piešķiršanas? Skaidro eksperts
Ko bankas izvērtē pirms kredīta piešķiršanas? Skaidro eksperts
Cilvēku vidū valda dažādi viedokļi par kredītu ņemšanu – vieni tos uzskata par sliktiem, citi – izmanto kredītu sniegtās iespējas. Tomēr par "labiem kredītiem" var saukt tādus aizņēmumus, kas ir izsvērti un uzlabo dzīves kvalitāti. Vienlaikus bankas, lemjot par kredīta piešķiršanu, vērtē dažādus parametrus, kas var liecināt par aizņēmēja spēju atmaksāt, Latvijas Radio 5 rubrikā "Jauni un bagāti" skaidroja kredītu eksperts Kaspars Sausais.
Auksto zupu var gatavot arī no rjaženkas vai airāna. Pavāra ieteikumi
Auksto zupu var gatavot arī no rjaženkas vai airāna. Pavāra ieteikumi
Aukstajai zupai nav jābūt garlaicīgai – to var pagatavot gan no dažādiem piena produktiem, airāna, rjaženkas. Var arī vispār bez piena produktiem, sablendējot saulespuķu sēklas un Indijas riekstus ar ūdeni, šādā veidā radot vegānisko versiju, Latvijas Radio 5 – "pieci.lv" raidījumā "Nogaršo ar pieci" ar garšu variācijām dalījās pavārs Renārs Purmalis.   
Ko dara centrālā banka, un kāda ir tās loma? Skaidro ekonomiste
Ko dara centrālā banka, un kāda ir tās loma? Skaidro ekonomiste
Ja dzirdam vārdu savienojumu "monetārā politika", vienkāršojot tas nozīmē – centrālās bankas atbalstu pārējām bankām, kas var būt, vai nu palielinot vai samazinot procentu likmes. Ikdienā tas nozīmē, ka, piemēram, būs dārgāk vai lētāk paņemt kredītu, Latvijas Radio 5 rubrikā "Jauni un bagāti" skaidroja Latvijas Bankas Monetārās politikas analīzes daļas galvenā ekonomiste Krista Kalnbērziņa. 
Nekļūsti Jāņos par mielasta vergu! Vienkārša un garda gatavošana
Nekļūsti Jāņos par mielasta vergu! Vienkārša un garda gatavošana
Lai nepavadītu visu svētku laiku, gatavojot mielastu, jāpiekopj paradumi, kas ietaupa laiku un uztraukumu. Piemēram, pirms cepšanas folijā kartupeļus iepriekš var izvārīt, bet dārzeņus un vistas šķiņķus sākumā var grilēt, tikai pēc tam apslacīt ar marinādi,  Latvijas Radio 5 – "pieci.lv" raidījumā "Nogaršo ar pieci" ieteica pavārs Renārs Purmalis.                                                                                  
Vienkārši par gada ienākumu deklarāciju. Kāpēc ir vērts to iesniegt
Vienkārši par gada ienākumu deklarāciju. Kāpēc ir vērts to iesniegt
Gada ienākumu deklarāciju daudzi uzskata par loteriju, Latvijas Radio 5 rubrikā “Jauni un bagāti” vērtēja finanšu analītiķis Valters Vestmanis. Tomēr deklarāciju ir vērts iesniegt, jo ar tās palīdzību katru gadu no valsts par attaisnotajiem izdevumiem iespējams atgūt pat vairākus simtus eiro, norādīja Valsts ieņēmumu dienesta Nodokļu pārvaldes Fizisko personu nodokļu daļas galvenā nodokļu inspektore Ināra Kopase.
Vienkārša šokolādes fondanta recepte saldiem mirkļiem
Vienkārša šokolādes fondanta recepte saldiem mirkļiem
Nelielo kūciņu, no kuras pēc pārgriešanas uz pusēm iztek karsta šokolāde, jeb šokolādes fondantu nemaz nav tik sarežģīti pagatavot, ja seko līdzi pavāra Renāra Purmaļa receptei, ko viņš atklāja Latvijas Radio 5 – "pieci.lv" raidījumā "Nogaršo ar pieci". Turklāt to pēc nepieciešamības var gan uzglabāt ledusskapī, gan sasaldēt un pagatavot tikai pirms pasniegšanas. 
Profesiju skatlogs: fotogrāfiem ir liela atbildības nasta
Profesiju skatlogs: fotogrāfiem ir liela atbildības nasta
Katram fotogrāfam ir sava konkrēta niša, kas pašam jāatrod, taču visus vieno liela atbildības nasta, jo tieši caur fotogrāfijām cilvēki atceras savus nozīmīgākos dzīves notikumus, Latvijas Radio 5 raidījumā “Profesiju skatlogs” vērtēja fotogrāfs Kaspars Zborovskis. 
Modele Eva Bērziņa: Nevienam neinteresē, kas tev ir galvā un kā jūties
Modele Eva Bērziņa: Nevienam neinteresē, kas tev ir galvā un kā jūties
Par modeles darbu vairumam cilvēkam ir ārkārtīgi daudz ilūziju – ka tas ir tikai stāvēt kameras priekšā un smuki izskatīties, bet, kā tajā brīdī modele jūtas, tas nevienu neinteresē, Latvijas Radio 5 podkāstā “Kā ir būt” atklāja modele Eva Bērziņa, kura par modeli kļuva 11 gadu vecumā.
VLOGS: #dziedundejo2021 Latgalē no saullēkta pļavas vidū līdz saulrietam skatu tornī
VLOGS: #dziedundejo2021 Latgalē no saullēkta pļavas vidū līdz saulrietam skatu tornī
Četri Latvijas kultūrvēsturiskie novadi, četras dienas no saullēkta līdz saulrietam, kopā nobraucot teju 2500 kilometrus. Ceturtais un pēdējais "roadtrip" sērijā “No saullēkta līdz saulrietam” ved uz Latgali, lai mērotu ceļu Aglona–Krāslava–Rēzekne–Krustpils. Tas viss, lai tiktos ar Latvijas Skolu jaunatnes dziesmu un deju norišu #dziedundejo2021 dalībniekiem.
VIDEO: Rēzeknes svarīgākās vietas atklāj Latgales repere Ūga
VIDEO: Rēzeknes svarīgākās vietas atklāj Latgales repere Ūga
Latgales repere Ūga, īstajā vārdā Daiga Barkāne, savā pilsētā Rēzeknē nereti uzturas industriālā vidē – vakaros viņa iemieg gar māju braucošo vilcienu skaņu pavadībā un studiju, kur tapa ar "Zelta mikrofonu" apbalvotais albums, iekārtojusi rūpnīcu rajonā. Sev svarīgākās Rēzeknes vietas Ūga izrādīja Latvijas Radio Pieci raidījumam “Piecas kartes”.

Vairāk

Svarīgākais šobrīd