Liela daļa īpašās Gruzijas garšas slēpjas garšvielās – hmeli suneli, ucho suneli, timiānā, koriandrā, Svanetijas sālī. Ja kādreiz šīs garšas bija kaut kas tāls, tagad tās atceļo arī pie mums, tāpēc visu nepieciešamo gruzīnu ēdienu pagatavošanai iespējams iegādāties lielveikalā arī Latvijā, Latvijas Radio 5 – "pieci.lv" raidījumā "Nogaršo ar pieci" norādīja pavārs Renārs Purmalis.
Autora ziņas
Oktobris ir cidoniju sezonas laiks, kad Latvijas audzētāji tās piedāvā iegādāties par vislabākajām cenām gan dažādu produktu izskatā, gan svaigā veidā. No cidonijām ļoti vienkārši iespējams pagatavot gan sīrupu, gan sukādes, gan to izmantot kā piedevu citos ēdienos, Latvijas Radio 5 – "pieci.lv" raidījumā "Nogaršo ar pieci" ieteica pavārs Renārs Purmalis.
Sezonas produktu dzērvenes var ēst ne tikai uzreiz svaigas vai saldos desertos pagatavotas, bet arī sāļā veidā – ogas raudzējot jeb fermentējot, Latvijas Radio Pieci raidījumā "Piecas garšas" ieteica pavārs Ritvars Toms Logins. Fermentētas dzērvenes ir kaperiem līdzīga piedeva, ko baudīt dažādos ēdienos.
Ikdienā cilvēku izmestais pārtikas daudzums ir tiešām liels, taču katram no mums to ir iespējams samazināt, izmantojot produktus pilnībā. Piemēram, dārzeņu mizas un zivs asakas var izlietot, lai pagatavotu garšīgus buljonus, Latvijas Radio 5 – "pieci.lv" raidījumā "Nogaršo ar pieci" ieteica pavārs Renārs Purmalis.
''Zero waste'' jeb bezatkritumu dzīvesveida principus iespējams ieviest arī virtuvē, mēģinot samazināt izmesto ēdiena atlikumu daudzumu. To var darīt, gan rūpīgi plānojot savu ēdienkarti un neiegādājoties neko lieku, gan izmantojot produktus pilnvērtīgi. Piemēram, ne visi dārzeņi obligāti jāmizo, Latvijas Radio 5 – "pieci.lv" raidījumā "Nogaršo ar pieci" ieteica pavārs Renārs Purmalis.
Strikts personīgais budžets ir kā strikta diēta – tas labi var strādāt tikai īstermiņā, lai sasniegtu kādu konkrētu mērķi, taču ilgtermiņā pieturēšanās pie tā var palikt novārtā, jo uzliek mūsu ikdienai pārāk lielus ierobežojumus. Ērtāk ir uzreiz atlikt daļu algas uzkrājumiem, bet atlikušo naudu tērēt pēc vēlmēm, tik daudz sev nepārmetot, ja kādā pozīcijā iztērēts par daudz, Latvijas Radio 5 rubrikā "Jauni un bagāti" ieteica finanšu analītiķis Valters Vestmanis.
Ribiņas ir labākais cūkgaļas gabals, jo tajā ir viss – treknums, liesums, sulīgums. Ņemot vērā, ka nupat sākusies cidoniju un ābolu sezona, ir īstais laiks, lai ribiņas pagatavotu tieši ar šīm rudens veltēm – ar savu recepti un ieteikumiem Latvijas Radio 5 – "pieci.lv" raidījumā "Nogaršo ar pieci" dalījās pavārs Renārs Purmalis.
Ceļu policista darbs ir psiholoģiski smags – ikdienā nākas sastapties gan ar iedzīvotāju nelaipnu attieksmi, gan smagu avāriju sekām. Lai būtu par policistu, jābūt patriotam, jābūt mērķim padarīt valsti labāku, Latvijas Radio 5 raidījumā "Profesiju skatlogs" uzsvēra Valsts policijas Rīgas reģiona pārvaldes Ceļu policijas bataljona komandieris Jānis Parādnieks.
Ja parādījusies lieka nauda un ir jādomā, ko darīt, – atmaksāt kredītu vai līdzekļus ieguldīt, jāizvērtē dažādi riski un aspekti. Piemēram, ja kredīta likme ir virs 5%, to vajadzētu censties atmaksāt pēc iespējas ātrāk, ja tā ir zemāka, ilgtermiņā izdevīgāk sanāk ieguldīt, Latvijas Radio 5 rubrikā "Jauni un bagāti" skaidroja finanšu analītiķis Valters Vestmanis.
Kabacī ir ārkārtīgi daudz C vitamīna, folijskābes un karotīna, savukārt cukīni satur daudz magnija un kālija, tāpēc šos dārzeņus ir vērts iekļaut ikdienas uzturā. Latvijas Radio 5 – "pieci.lv" raidījumā "Nogaršo ar pieci" ar deviņiem veidiem, kā pagatavot kabačus un cukīni, dalījās pavārs Renārs Purmalis.
Valsts robežsardzes koledžas lektoriem darbs nenozīmē tikai nodarbību vadīšanu un jauno robežsargu skološanu, bet ir jāaktualizē un jāizstrādā izglītības programmas un mācību līdzekļi, jāpiedalās projektos, Latvijas Radio 5 raidījumā "Profesiju skatlogs" stāstīja Valsts robežsardzes koledžas robežsardzes un imigrācijas dienestu priekšmetu katedras lektore, majore Jolanta Gaigalniece-Zelenova, kura skaidroja, ka darbs ar jauniešiem paģērē nemitīgu iešanu līdzi laikam.
Katram cilvēkam ir savs kredītreitings – skaitlis, kas nosaka riska līmeni, kad runa ir par naudu. To veido informācija no jebkura uzņēmuma, kuram cilvēks ir parādā naudu. Tāpat arī informācija par kavētiem rēķiniem, neapmaksātām autostāvvietām, braukšanu bez biļetes, Latvijas Radio 5 rubrikā "Jauni un bagāti" skaidroja Kredītinformācijas biroja valdes loceklis Intars Miķelsons.
Pat ja kredītā aizņemies nelielu summu, vienmēr ir jāpadomā divreiz. Patēriņa kredīti vai līzingi nav veids, kā risināt ārkārtas situācijas, jo šādiem nolūkiem būtu jākalpo uzkrātajam "drošības spilvenam", bet gadījumi, ja cilvēks ņem kredītus, lai savilktu galus līdz algai, var nepatikt bankām, Latvijas Radio 5 rubrikā "Jauni un bagāti" vērtēja finanšu analītiķis Valters Vestmanis.
Lai gan Latvijā par sporta psiholoģiju runā arvien vairāk, joprojām tas notiek salīdzinoši lēni un kūtri, kamēr ārzemēs tā ir ierasta prakse. Sporta psiholoģija sniedz iespēju attīstīt savu potenciālu vēl vairāk, iemācīties pārvarēt satraukumu un grūtības, Latvijas Radio 5 – "pieci.lv" raidījumā "Radio rings" stāstīja kādreizējais kalnu slēpotājs, sporta psiholoģiskās sagatavotības treneris Kristaps Zvejnieks.
Cilvēku vidū valda dažādi viedokļi par kredītu ņemšanu – vieni tos uzskata par sliktiem, citi – izmanto kredītu sniegtās iespējas. Tomēr par "labiem kredītiem" var saukt tādus aizņēmumus, kas ir izsvērti un uzlabo dzīves kvalitāti. Vienlaikus bankas, lemjot par kredīta piešķiršanu, vērtē dažādus parametrus, kas var liecināt par aizņēmēja spēju atmaksāt, Latvijas Radio 5 rubrikā "Jauni un bagāti" skaidroja kredītu eksperts Kaspars Sausais.
Aukstajai zupai nav jābūt garlaicīgai – to var pagatavot gan no dažādiem piena produktiem, airāna, rjaženkas. Var arī vispār bez piena produktiem, sablendējot saulespuķu sēklas un Indijas riekstus ar ūdeni, šādā veidā radot vegānisko versiju, Latvijas Radio 5 – "pieci.lv" raidījumā "Nogaršo ar pieci" ar garšu variācijām dalījās pavārs Renārs Purmalis.
Runājot par inflāciju eirozonā – Baltijas valstīs to izjūt īpaši, jo salīdzinoši esam nabadzīgāki un mums lielāka maciņa daļa jātērē tieši enerģijai un pārtikai, kamēr lielo un turīgo valstu iedzīvotājiem atliek nauda arī kam citam, Latvijas Radio 5 rubrikā "Jauni un bagāti" skaidroja Latvijas Bankas ekonomiste Ieva Opmane.
Ja dzirdam vārdu savienojumu "monetārā politika", vienkāršojot tas nozīmē – centrālās bankas atbalstu pārējām bankām, kas var būt, vai nu palielinot vai samazinot procentu likmes. Ikdienā tas nozīmē, ka, piemēram, būs dārgāk vai lētāk paņemt kredītu, Latvijas Radio 5 rubrikā "Jauni un bagāti" skaidroja Latvijas Bankas Monetārās politikas analīzes daļas galvenā ekonomiste Krista Kalnbērziņa.
Lai nepavadītu visu svētku laiku, gatavojot mielastu, jāpiekopj paradumi, kas ietaupa laiku un uztraukumu. Piemēram, pirms cepšanas folijā kartupeļus iepriekš var izvārīt, bet dārzeņus un vistas šķiņķus sākumā var grilēt, tikai pēc tam apslacīt ar marinādi, Latvijas Radio 5 – "pieci.lv" raidījumā "Nogaršo ar pieci" ieteica pavārs Renārs Purmalis.
Gada ienākumu deklarāciju daudzi uzskata par loteriju, Latvijas Radio 5 rubrikā “Jauni un bagāti” vērtēja finanšu analītiķis Valters Vestmanis. Tomēr deklarāciju ir vērts iesniegt, jo ar tās palīdzību katru gadu no valsts par attaisnotajiem izdevumiem iespējams atgūt pat vairākus simtus eiro, norādīja Valsts ieņēmumu dienesta Nodokļu pārvaldes Fizisko personu nodokļu daļas galvenā nodokļu inspektore Ināra Kopase.
Nelielo kūciņu, no kuras pēc pārgriešanas uz pusēm iztek karsta šokolāde, jeb šokolādes fondantu nemaz nav tik sarežģīti pagatavot, ja seko līdzi pavāra Renāra Purmaļa receptei, ko viņš atklāja Latvijas Radio 5 – "pieci.lv" raidījumā "Nogaršo ar pieci". Turklāt to pēc nepieciešamības var gan uzglabāt ledusskapī, gan sasaldēt un pagatavot tikai pirms pasniegšanas.
Saulainās vasaras dienas pašas saka priekšā, ka laiks mieloties ar auksto zupu. Klasisko recepti var atsvaidzināt, marinētu biešu vietā izmantojot ceptas un zupu papildinot ar gārsu, Latvijas Radio 5 – "pieci.lv" raidījumā "Nogaršo ar pieci" ieteica pavārs Renārs Purmalis.
Četri Latvijas kultūrvēsturiskie novadi, četras dienas no saullēkta līdz saulrietam, kopā nobraucot teju 2500 kilometrus. Ceturtais un pēdējais "roadtrip" sērijā “No saullēkta līdz saulrietam” ved uz Latgali, lai mērotu ceļu Aglona–Krāslava–Rēzekne–Krustpils. Tas viss, lai tiktos ar Latvijas Skolu jaunatnes dziesmu un deju norišu #dziedundejo2021 dalībniekiem.
Latgales repere Ūga, īstajā vārdā Daiga Barkāne, savā pilsētā Rēzeknē nereti uzturas industriālā vidē – vakaros viņa iemieg gar māju braucošo vilcienu skaņu pavadībā un studiju, kur tapa ar "Zelta mikrofonu" apbalvotais albums, iekārtojusi rūpnīcu rajonā. Sev svarīgākās Rēzeknes vietas Ūga izrādīja Latvijas Radio Pieci raidījumam “Piecas kartes”.