Nogaršo ar Pieci

Nogaršo ar Pieci. Ēdam tomātus!

Nogaršo ar Pieci

Nogaršo ar Pieci. Kāzu virtuve

Nogaršo ar Pieci. Ūdens un jūras veltes

Kā pagatavot auksto zivju zupu. Recepte jūras velšu cienītājiem

Tradicionālā zivju zupa ar dārzeņiem ir zināma ikvienam, taču no zivīm un dažādām eksotiskām jūras veltēm, kas atrodamas tirgū, iespējams pagatavot arī zivju auksto zupu. Ar savu recepti un ieteikumiem Latvijas Radio 5 – "pieci.lv" raidījumā "Nogaršo ar pieci" dalījās pavārs Renārs Purmalis. 

Zivju zupa

Zivju zupā ierasti liek sīpolus, burkānus, seleriju un zivis. Purmalis ieteica zupu gatavot, katlā vārot veselas zivis, jo tādā veidā tās nepārvārīsies un nekļūs sausas. 

Sākumā jāuzkarsē katls, tajā jāielej eļļa un jāapcep dārzeņi. Kad tie ir apcepušies brūni, katlā klāt lej karstu ūdeni. Tad tajā pievieno izķidātas veselas zivis bez žaunām – foreli un stori.

Kad zivis katlā pavārījušās aptuveni vienu, divas minūtes, katlu ņem nost no uguns. Katlam uzliek vāku un gaida apmēram pusstundu, 40 minūtes, kamēr zivis katlā karstajā ūdenī vienmērīgi beidz gatavoties.

Tad ar stangām, karoti vai dakšiņu zivīm noņem galvas un lielās asakas. Storei tas ir pavisam vienkārši – jānoņem tikai galva un muguras asaka. Zupā paliek zivs gaļa, un tā ir gatava baudīšanai. 

Aukstā zivju zupa

Lai pagatavotu Purmaļa radīto zivju aukstās zupas recepti, nepieciešams kopā sajaukt kefīru, mārrutkus, sinepes, gurķus, svaigus zaļumus un jūras veltes – marinētu, gabaliņos sagrieztu siļķi, karsti kūpinātu lasi, auksti kūpinātu skumbriju (to atver vaļā, izņem ārā asakas, saplucina un liek zupā).

Zupā jāpievieno arī kūpināti kalmāri, kas, lai gan šķiet īpaši eksotiska jūras velte, ir nopērkami arī Latvijas tirgū.

Tad klāt jāpieliek jūras kāpostu salāti ar burkāniem, marinēti zaļie jūras kāposti, sāls, pipari, laima un citrona sula. 

Kad visas sastāvdaļas zupai pievienotas, to var pasniegt, klāt pieberot pāris saujas smalcināta ledus, kas zupu padarīs īpaši atsvaidzinošu un gardu. 

Piecas garšas

 Vairāk

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti

Informējam, ka LSM portālā tiek izmantotas sīkdatnes (angļu val. "cookies"). Turpinot lietot šo portālu, Jūs piekrītat, ka mēs uzkrāsim un izmantosim sīkdatnes Jūsu ierīcē. Uzzināt vairāk

Pieņemt un turpināt