Nogaršo ar Pieci

Nogaršo ar Pieci. Gruzijas garša

Nogaršo ar Pieci

Nogaršo ar Pieci. Ķirbis? Nē, kāposts!

Nogaršo ar Pieci. Kā ēst taupīgi un garšīgi

Lēti, bet garšīgi. Pavāra padomi taupīgākai gatavošanai

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Ir trīs veidi, kā ikdienā samazināt ēdiena izmaksas – var iegādāties lētākus produktus, tērēt mazāk enerģijas gatavošanas procesā un taupīt savu laiku, ko varētu atvēlēt kam citam, – tā Latvijas Radio 5 – "pieci.lv" raidījumā "Nogaršo ar pieci" norādīja pavārs Renārs Purmalis. 

Lētāki produkti

Pirmkārt, Purmalis uzsvēra, ka nevajadzētu baidīties veikalos iegādāties akcijas produktus. 

"Kā man stāstīja viens no vairumtirdzniecību ķēdes cilvēkiem, akcijas veidojas no 17 faktoriem, kas nozīmē, ka akcija nav tikai tāpēc, ka produktam pēc pāris dienām beigsies termiņš, kas pārsvarā ir attiecināms uz svaigajiem produktiem, bet tas ir atkarīgs arī no tā, kā veikali plāno savu mārketingu uz priekšdienām," viņš stāstīja. 

"Līdz ar to akcija vienmēr nenozīmē vecāko produktu plauktā, sevišķi, ja akcijas ir tām precēm, kas var plauktā stāvēt ilgi; mēs varam iepirkt kaut ko vairāk – konservus, makaronus," Purmalis norādīja. 

Savukārt svaigos produktus, piemēram, gaļu, kurai ir akcija tāpēc, ka tuvojas derīguma termiņa beigas, iespējams pēc iegādāšanās sasaldēt, tā ietaupot. 

Tāpat svarīgi atcerēties, ka lētākie svaigie produkti, piemēram, dārzeņi, būs tie, kuriem šobrīd ir sezona. 

"Tā kā ir rudens, tād burkāni, kartupeļi, selerijas, pastinaki ir lētāki nekā citos gadalaikos, un tas ir tas, ko mums šobrīd vajadzētu lietot," uzsvēra Purmalis. 

Dārzeņus var pievienot dažādiem ēdieniem, gan makaroniem, gan cepot kotletes. 

"Lai padarītu kotletes lētākas, mēs gaļai klāt varam pielikt rīvmaizi, kas var būt nedaudz sakaltusi (bet ne sapelējusi) maize, kas iepriekš izkaltēta un sablendēta. Tāpat, lai papildinātu šo masu, var pievienot uzbriedinātas auzu pārslas vai pusi uz pusi kādu sarīvētu dārzeni," ieteica pavārs. 

Enerģijas taupīšana

Lai taupītu elektrību, gāzi vai malku, ar ko tiek kurināta cepeškrāsns, tā vietā, lai vārītu griķus, tos var uzbriedināt, atklāja Purmalis. 

"Griķi nav obligāti jāvāra, – mēs tos varam iepriekšējā vakarā apliet ar ūdeni, atstāt ledusskapī, un nākamajā dienā griķi būs tikai nedaudz jāuzsilda, un tie būs gatavi ēšanai. Tāpat arī grūbas, lēcas, zirņus, pupas obligāti būtu jāmērcē, lai tie būtu jāvāra īsāku laiku, jo katra vārīšanas minūte mums prasa kādu enerģijas apjomu, par ko mēs maksājam," viņš ieteica. 

Pavārs arī atgādināja, ka zirņi un lēcas ir lētākais veikalos atrodamais olbaltumvielu avots – par pāris eiro var iegādāties veselu paciņu ar zirņiem, un šo produktu ir vērts iekļaut ikdienas ēdienkartē. 

Tāpat, lai samazinātu vārīšanās laiku un patērēto enerģiju, var smalkāk sagriezt dārzeņus, ieteica pavārs. Piemēram, kartupeļi nelielos kubiciņos izvārās trīs līdz piecu minūšu laikā, tā vietā, lai vārītos pusstundu un ilgāk. 

Enerģiju var ietaupīt, arī izslēdzot cepeškrāsni, vēl brīdi pirms ēdiens ir gatavs, jo cepeškrāsnī esošais karstums būs pietiekams, lai ēdiens pagatavotos līdz galam. 

Sava laika taupīšana

Bieži vien cilvēki izvēlas maksāt par gataviem produktiem, kas ir dārgāki, tā vietā, lai tos pagatavotu paši, aizbildinoties ar laika trūkumu. Taču vienmēr ir iespējams atrast receptes, kuru pagatavošana neprasa ārkārtīgi daudz laika. 

Piemēram, Purmalis tā vietā, lai iegādātos dārgus konditorejas izstrādājumus, nākamajās viesībās ieteica pagatavot šokolādes musu. 

Šokolādes muss

Nepieciešams: 

  • Viena tāfelīte melnās šokolādes (100 grami);
  • 50 grami sviesta;
  • divas olas;
  • 80 grami cukura;
  • saldais krējums;
  • vaniļas esence;
  • ogas dekorēšanai.

Pagatavošana: 

Šokolādi salauž gabaliņos un ar sviestu izkausē ūdens peldē vai mikroviļņu krāsnī, bet nepārkarsējot. Šokolādes un sviesta masai jābūt siltai, bet ne karstai, jo tālāk jāpievieno divi olas dzeltenumi. Masa kārtīgi jāsamaisa. 

Citā bļodā olu baltumiem pievieno cukuru un tos saputo līdz stingrām putām. Olu baltumu masu sajauc ar izkausēto šokolādes, sviesta un olu dzeltenumu masu. Tad sajauktajā masā iecilā putukrējumu, kas ir iepriekš saputots saldais krējums, kopā ar tējkaroti cukura un nedaudz vaniļas esences. 

Masu saliek trauciņos, un deserts ir gatavs. Vislabāk to gatavot vakarā pirms svētkiem, lai šokolādes muss ledusskapī sastingst. Desertu var dekorēt ar dārza vai meža ogām.

"Nogaršo ar pieci"

 Vairāk

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti