Sadaļas Sadaļas

Piecas garšas

Ēdiens un veselība ar Rafaelu Ciekuru

Piecas garšas

Ēdiens un fotogrāfija ar Jāni Deinatu

Tomātu noslēpumi

Tomāti noder gan mērcēm, gan saldajiem ēdieniem

Viens no sezonālajiem Latvijas produktiem ir tomāts, no kā var pagatavot dažādas mērces, kaltēt vai pievienot saldajam ēdienam. Ar dažādiem tomātu izmantošanas veidiem raidījumā „Piecas garšas” iepazīstināja pavārs Ritvars Toms Logins.

Tomātu dzimtenē Dienvidamerikā tie ir pazīstami jau tūkstošiem gadu. Eiropā šis dārzenis ienāk 16. gadsimtā, bet pirmos 100 gadus to dēvēja par dekoratīvu augu, cilvēkiem uzskatot, ka augļa lapas un "sarkanie velna augļi" ir indīgi.

Kāpēc tomātus nevajadzētu likt ledusskapī? 

Pēc tomātu iegādes ir jāpārbauda, vai tie nav pārgatavojušies, citādi tos drīz vajadzēs izmest.

Ritvars Toms Logins ieteica tomātus nelikt ledusskapī, jo tie viegli uzsūc apkārtējos aromātus, labāk tos turēt uz palodzes, tie kļūs vēl saldāki un gatavāki. 

"Tādam īstam sezonas pilnbrieda Latvijas tomātam ir jābūt ļoti aromātiskam, saldi skābam, varbūt pat ar ziedainu garšu. Spēcīgais aromāts var būt nedaudz citādāks kā rozēm, bet tam ir jābūt ļoti izteiktam, saldam."

Tomātu salsa

Tomātu pagatavošanas veidi var būt ļoti dažādi. Tomātu mērci mēs varam pagatavot paši, kontrolējot gan cukura daudzumu, gan izslēgt vielas, kas bieži vien pievienotas veikalā nopērkamajā tomātu mērcē, tādā veidā pagatavojot pilnībā dabisku piedevu. 

"Kādēļ bērniem tik ļoti garšo kečups – tas ir saldi skābeni krēmīgi sāļš, sabalansēts gardums. Visticamāk, daudzi bērni tomātus neēd, bet tomātu mērci bauda ar labpatiku." 

Šķiet, ka vispazīstamākais ēdiens, ko varam pagatavot no tomātiem, ir salsa.  

Tomāta saldskābajai garšai vajag pievienot kādu pikantumu, šo garšu saasinot un kontrastējot ar kādu pikantāku, sāļāku vai saldāku garšu. Tomātu salsu pagatavo, ļoti smalki sagriežot vai sakapājot tomātus, to var darīt arī izmantojot virtuves kombainu, rupjā veidā tos samaļot un pievienojot pikantas garšvielas, kam nav obligāti jābūt asām, piemēram, piparmētru, baziliku, kas saasina garšu, sabalansējot to ar ko saldu vai sāļu. 

Klasiskākās garšas, kas vienmēr darbosies, ir tomāts un dille; tomāts un baziliks; tomāts un timiāns, jebkurš svaigs garšaugs, kas nav koksnains, piemēram, rozmarīns, bet ar mīkstām lapiņām, arī rukola un pētersīļi – tas viss ļoti labi piestāvēs tomātam.

 "Jāskatās, kas aug dārzā – redīsi, mazie burkāniņi, arī saldās mētras – piparmētras, citronmētras lieliski papildinās tomātu garšu."

Gatavo tomātu salsas mērci var pievienot gan pie grila ēdieniem, gan pie makaroniem, principā, jebkur. 

Krāsnī kaltēti tomāti

Tomātus var izkaltēt arī krāsnī. Lai gan ilgi tie neuzglabāsies, jo nav termiski apstrādāti, to derīguma termiņš varētu būt mēnesis. "Ja tos ieliksim steralizētā burkā, eļļā, tad mēnesi tos noteikti varēs uzglabāt."

"Kaltējot tomātus, izgaro ūdens un sakoncentrējas tomāta garša. Nelielā temperatūrā karamelizējas tomāta cukuri, un tas kļūst saldāks, ar intensīvāku tomāta garšu."

Ieteikums izmantot ķiršu vai mazos plūmju tomātiņus. Tie jāpārgriež uz pusēm, jāuzliek uz cepamās pannas, jāpārlej ar nelielu daudzumu eļļas, pievienojot sāli un piparus. Var uzspiest arī ķiploku vai uzkaisīt garšaugus.  Un uz 2–3 stundām 110 grādos ielikt krāsnī. Tos var baudīt uzreiz pēc izkaltēšanas, un tie sader ar jebkuru ēdienu. 

Ieteikumi tomāta garšas saglabāšanai ziemā

Tomāts pēc savas būtības nav ilgi uzglabājams, tas sāk ātri bojāties, jo tajā ir daudz cukura un ūdens. Lai panāktu īstā tomāta garšas saglabāšanos ziemā, vislabākais veids ir saldēšana. 

Viens no ieteikumiem ir viegli sablenderēt tomātus ar ķiploku, sāli un nedaudz cukura. Saldējot ir svarīgi konservēt garšas. Ja, piemēram, mēs konservējam ogas, tām ir vajadzīgs cukurs, kas darbojas kā aromātu konservants.

"Tas, kas atšķir kvalitatīvos un  garšīgos sezonālos augļus, kas atvesti no tālām zemēm janvāra vidū, ir to aromāts. Tas ir raksturīgs tikai pilnbriedā esošiem dārzeņiem un augļiem. Šo dārzeni vai augli saglabājot vēlāk, ir svarīgi saglabāt to aromātu."

Sablendēto tomātu un garšvielu masu salejam pa trauciņiem, sasaldējam, un, tad, kad vēlamies gatavot kādu mērci, tajā var pievienot sagatavoto tomātu masu. To var arī pievienot salātiem, samaisīt ar krējumu vai eļļu, ļaujot tomātiem pašiem izkust. Rezultātā iegūsim vēsus, īstus un vasarīgus salātus Ziemassvētku vakariņās. 

Saldajā: tomātu deserts?!

Tomāti ir lieliski pagatavojami desertos, izmantot ātrajās zaptēs, piemēram, aveņu un tomātu ievārījumā vai iecept zemeņu tartē vai pīrāgā. Pavārs skaidroja, ka 

"šī garša neliekas nevienā brīdī dīvaina. Tie varbūt ir priekšstati un galvā esoši psiholoģiski iemesli, kas mums varētu likt domāt, ka tomāti desertā vai ievārījumā ir kaut kas dīvains."

 

Piecas garšas

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Jaunākie
Interesanti

Informējam, ka LSM portālā tiek izmantotas sīkdatnes (angļu val. "cookies"). Turpinot lietot šo portālu, Jūs piekrītat, ka mēs uzkrāsim un izmantosim sīkdatnes Jūsu ierīcē. Uzzināt vairāk

Pieņemt un turpināt