Cidoniju sīrups un sukādes
Visvienkāršākais veids, kā cidonijas pagatavot tā, lai tās varētu lietot uzturā, ir gatavot cidoniju sīrupu un sukādes. Cidonijas jāsagriež šķēlītēs un jāapber ar labi daudz cukura. Nākamajā dienā no cidonijām jau būs iztecējis sīrups – to nokāš un pat nevārītu var glabāt ledusskapī. Nokāstos cidoniju gabaliņus krāsnī līdz 50 grādu temperatūrai kaltē, un cidoniju sukādes ir gatavas. Tās noderēs ne tikai kā ātra uzkoda, bet arī dāvana Ziemassvētkos.
Sīrupu savukārt var pārliet pāri dažādiem desertiem, siera kūkām, pievienot smūtijiem, kokteiļiem vai vienkārši sajaukt ar ūdeni un dzert kā limonādi.
Cidoniju uzputenis
No cidonijām var pagatavot arī uzputeni. Tad gan ieteicams tās vispirms nomizot, sagriezt un no tām rūpīgi izņemt sēkliņas. Tad cidoniju gabaliņus apcep, līdz tie karamelizējas, un pievieno ūdeni, lai tie sāk izšķīst. Cidoniju masu sablendē, izlaiž cauri sietiņam, visu sajauc ar mannu, atdzesē, uzputo un – cidoniju uzputenis gatavs.
Sālītas cidonijas
Neparastākām garšām cidonijas var apbērt nevis ar cukuru, bet gan ar sāli, arī tas "izvilks" augļos esošo skābeno sulu. Burkā divas trešdaļas jāpiepilda ar sagrieztām cidonijām, jāpievieno divas ēdamkarotes sāls, burka jāsakrata un jānoglabā ledusskapī. Sālītas cidonijas var pievienot dažādiem ēdieniem, piemēram, sautējumiem, dažādiem cepešiem.
Piedeva jūras veltēm
Jūras velšu mīļotāji cidonijas var noglabāt saldētavā, lai baudītu kopā ar austerēm vai garnelēm. Sasaldētas cidonijas pēc tam, kad ir atkusušas, paliek mīkstas. Tad no tām ar rokām ir iespējams izspiest sulu, līdzīgi kā no citrona. Jaunai garšu pieredzei, baudot jūras veltes, tām pāri pārspiest var nevis citronu, bet cidonijas.