«Kilograma kultūras» mūzikas finālistus raksturo domas tīrība, spoža kopspēle un muzikāla varēšana

Ir sācies sabiedrisko mediju gada balvas "Kilograms kultūras" fināla balsojums, un mūzikas kategorijā uz balvu pretendē Leoša Janāčeka operas "Jenūfa" muzikālais iestudējums, Dziesmu svētku koru lielkoncerts "Tīrums. Dziesmas ceļš", kā arī Latvijas Nacionālā simfoniskā orķestra koncerts "LNSO, Peltokoski un somu mūzikas pērles".

Balvas "Kilograms kultūras" finālistus nosaka tieši skatītāju, klausītāju un lasītāju viedoklis – visa gada garumā žūrija ir vērtējusi kultūras norises un piedāvājusi tās sabiedrības balsojumam pavasarī, rudenī un ziemā. Nu katra balsojuma uzvarētāji piedalās fināla balsojumā, kas noteikts balvas ieguvējus. Laureātus izziņos svinīgajā ceremonijā 16. februārī, kas tiešraidē būs vērojama LTV1, LSM.lv un REplay.lv, kā arī klausāma – LR1 un LR3 "Klasika".

LASI PAR:

Leoša Janāčeka operas "Jenūfa" muzikālais iestudējums

Latvijas Nacionālā opera un balets, muzikālais vadītājs un diriģents Mārtiņš Ozoliņš.

Gandrīz desmit gadus pēc Alvja Hermaņa iestudētā modernisma klasikas darba pirmizrādes Briselē un izrādīšanas uz citām Eiropas skatuvēm, "Jenūfa" iegriezās mūsu Baltajā namā.

"Tik muzikāli sarežģītam un traģiskam stāstam uz ilgāku laiku apmesties būtu pagrūti, jo tajā nav skaistu melodiju, skarbums valda gan dziedrunā, gan harmonijās, gan varoņu attiecībās," komentē balvas "Kilograms kultūras" žūrijas pārstāve Gunda Vaivode.

"Tomēr fantastiski, ka izcilā čehu opera atkal izskanēja, atklājot krāšņos morāviskos tērpus, izteiksmīgo kustību, gaismu un video partitūru, režisora divās estētikās iekārtoto telpu. Bet sevišķs prieks par visa ansambļa muzikālo varēšanu (īpaši Innas Kločko titulvaroni), ko ar lielu klātbūtni vadīja Mārtiņš Ozoliņš."

Kā vēl pirms pirmizrādes atzina muzikālais vadītājs un diriģents Mārtiņš Ozoliņš – Leoša Janāčeka operā ir milzīga emociju gammas gradācija, sākot no trausli intīmām noskaņām līdz dramatiski sakāpinātam, gandrīz kliedzošam jūtu izvirdumam: "Mēs esam ļoti daudz strādājuši pie Janāčeka mūzikas stilistikas valodas, kas izriet no šīs viņa ieceres, no runas teksta, kas nāk no valodas, no intonācijām, kas tiek pēc tam atspoguļotas orķestrī. Viņš atšķīrās no tā laika komponistiem, un tā ir lieta, ko man ļoti gribētos, lai mēs izdarām līdz galam un lai būtu ausij atšķirams, ka tas nav vienkārši vēlīns romantisms, bet tā ir cita muzikāla pieredze, cita muzikāla valoda."

"Jenūfas" muzikālais iestudējums pirmizrādi uz Nacionālās operas skatuves piedzīvoja 2023. gada 23. februārī, žūrija to izraudzīja par vienu no pieciem balvas "Kilograms kultūras" pretendentiem pavasara balsojumā, kurā tas ieguva lielāko skatītāju atbalstu.

XXVII Vispārējo latviešu Dziesmu un XVII Deju svētku koru lielkoncerts "Tīrums. Dziesmas ceļš"

6. jūlijā Mežaparka Lielajā estrādē. Jaukto, sieviešu un vīru koru kopkoris, mākslinieciskie vadītāji Ārijs Šķepasts un Kaspars Ādamsons, režisors Juris Jonelis, Latvijas Nacionālais kultūras centrs.

"Tīrs tīrums, kurā dāsni iesēts, tad kopts, nezinot, cik bagātīga būs raža. Tieši ar tik lielām šaubām un cerību raudzījāmies uz Dziesmu svētku pirmo lielkoncertu Sidraba birzī," notikumu komentē "Kilograms kultūras" žūrijas pārstāve Gunda Vaivode.

"Bet radītāju domas tīrība, gaume un gan jau arī labvēlīga apstākļu sakritība koncertam "Tīrums. Dziesmas ceļš" lēma kļūt par vairuma prātā neaizmirstamāko svētku notikumu.

Mākslinieciskajiem virsvadītājiem – tēvam, dēlam un režisoram – skaisti izdevās tradīcijā iepludināt jauno, jo tikai tā izaug turpinājums. Rituālo burvestību noslēpumi čaloja ūdenī, sprēgāja ugunī un kulminēja kopkora sidrabošanā un gaismas eksplozijā, kas no jauna liks minēt neatminamo latviešu Dziesmu svētku fenomenu."

Dziesmu svētku koru lielkoncerts "Tīrums. Dziesmas ceļš" Mežaparka Lielajā estrādē izskanēja 6. jūlijā, izceļot tautas dziesmu kā kora dziedāšanas sākotni. Kopkoris izpildīja tautasdziesmu apdares un tautas dziesmu iedvesmotas oriģinālkompozīcijas, bet kopkora skanējumā būtiska loma bija a cappella dziedāšanai. Lielkoncerta programmā iekļauts gan iepriekšējo Dziesmu svētku mantojums, gan skaņdarbi, kas mākslinieciski spilgti izsaka latvisko identitāti, tautas brīvību, cieņu pret senču mantojumu, garīgā tīruma meklējumus un nākamības atklāsmes.

Balvas "Kilograms kultūras" žūrija šo koncertu izcēla kā vienu no spilgtākajiem mūzikas notikumiem, un tam rudens balsojumā piekrita arī klausītāji.

Koncerts joprojām skatāms Latvijas Televīzijas ierakstā.

Koncerts "LNSO, Peltokoski un somu mūzikas pērles"

14. un 15. decembrī Lielajā ģildē, Latvijas Nacionālais simfoniskais orķestris, diriģents Tarmo Peltokoski, vijolniece Tami Pohjola (Somija).

Klausītāju iemīļotais un apbrīnotais diriģents Tarmo Peltokoski divos decembra vakaros atkal sagādāja īstus orķestra svētkus, atskaņojot somu mūzikas pērles – klasiķa Žana Sibēliusa svītu "Lemminkeinens" un mūsdienu komponista Esas Pekas Salonena Vijolkoncertu virtuozā un krāsainā solistes Tami Pohjolas sniegumā.

"Sākotnējais jautājums "kāpēc tikai somu pērles?" tika aizslaucīts ar profesionālu un emocionālu prieku par Nacionālā simfoniskā orķestra spožo kopspēli,

pārdzimstot mitoloģiskajos tēlos, un mūslaiku talantīga opusa nu jau septiņdesmitkuro interpretāciju, kurai kontrabasklarnete vesta no Somijas, perkusijas no Igaunijas un kuru klātienē noklausījās arī negaidīti Rīgā ieradies laimīgais somu autors," par koncertu teic balvas "Kilograms kultūras" žūrijas pārstāve Gunda Vaivode.

2023. gada decembrī izskanējusī koncertprogramma iezīmēja viduspunktu 23 gadus vecā somu diriģenta Tarmo Peltokoski mākslinieciskajā vadībā mūsu Nacionālajā simfoniskajā orķestrī – viņš amatā stājās pirms pusotra gada, kas ir puse no līgumā noteiktā termiņa. Gatavojoties koncertam, diriģents sarunā ar Latvijas Radio atzina: "Man šī programma ir ļoti tuva, jo ļauj man atgriezies mājās."

Vērtējot gada pēdējos mēnešos izskanējušos mūzikas notikumus, "Kilograms kultūras" žūrija koncertu "LNSO, Peltokoski un somu mūzikas pērles" novērtēja kā vienu no nozīmīgākajiem, un to apstiprināja arī ziemas balsojums, kurā koncerts ieguva lielāko balsu skaitu.

Koncerts joprojām klausāms Latvijas Radio 3 "Klasika" ierakstā.

Izvēlies savus favorītus un balso!

Līdz 31. janvāra pulksten 23.59 portālā LSM.lv notiek balvas "Kilograms kultūras" fināla balsojums.

Apbalvojuma ieguvējus 16. februārī izziņos svinīgajā ceremonijā, kas tiešraidē būs vērojama LTV1, LSM.lv un REplay.lv, kā arī klausāma – LR1 un LR3 "Klasika".

Izvēlies savu favorītu vismaz vienā kategorijā un balsojuma apakšā autorizējies ar savu e-pastu vai sociālo mediju profilu! Balsot iespējams vienu reizi dienā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti