Balvas «Kilograms kultūras» finālisti iezīmē Latvijas kino daudzveidību

Sabiedrisko mediju gada balvas kultūrā "Kilograms kultūras" fināla balsojumā iekļuvuši trīs darbi, kas lieliski iezīmē Latvijas kino daudzveidību – spēlfilma "Mātes piens", īsfilmu seriāls "Kolektīvs" un dokumentālā filma "Dzejnieks un Auķis".

Balvas "Kilograms kultūras" finālistus nosaka tieši skatītāju, klausītāju un lasītāju viedoklis – visa gada garumā žūrija ir vērtējusi kultūras norises un piedāvājusi tās sabiedrības balsojumam pavasarī, rudenī un ziemā. Nu katra balsojuma uzvarētāji piedalās fināla balsojumā, kas noteikts balvas ieguvējus. Laureātus izziņos svinīgajā ceremonijā 16. februārī, kas tiešraidē būs vērojama LTV1, LSM.lv un REplay.lv, kā arī klausāma – LR1 un LR3 "Klasika".

LASI PAR:

Spēlfilma "Mātes piens"

Režisore Ināra Kolmane, studija "Deviņi".

Noras Ikstenas romāns, Arvja Kolmaņa scenārijs, Ināras Kolmanes režija – filma "Mātes piens" apceļojusi ne tikai Latviju, bet arī pasauli, vairākus mēnešus bijusi uz lielajiem ekrāniem, joprojām pieprasīta īpašajos seansos, piedzīvojusi Latvijas Televīzijas pirmizrādi.

Raksturojot filmu, balvas "Kilograms kultūras" žūrijas pārstāve Daira Āboliņa teic:

"Trīs vienas dzimtas sieviešu drāma, pašapziņas un brīvības stāsts, kas vienlaikus spoguļo Latvijas vēstures gaitu. Sieviete ārste, sieviete zinātniece, sieviete māte…Nozīmīgs padomju režīmu atmaskojošs kino darbs.

Brīnišķīgi jūtīgi aktierdarbi, kurā mātei, meitai, vecmāmiņai ir jāizjūt vienotā sāpju un spēka nots. Elīna Vaska-Botere galvenās varones Astras jaunības cerībās un kļūdās, Indra Briķe sirdsgudras un daudz izturējušas vecmāmiņas lomā un apbrīnojamā Maija Doveika savā spēka un trausluma lomā. Filma "Mātes piens" atrada rezonansi katrā no tās skatītājiem."

Filma, kas pirmizrādi piedzīvoja 2023. gada februārī, veidota pēc populārā rakstnieces Noras Ikstenas romāna "Mātes piens" motīviem. Tā stāsta par jaunu, daudzsološu ārsti, kas konfliktā ar totalitāro padomju režīmu zaudē visu – karjeru, mīlestību pret dzīvi un pat mātes instinktu, liedzot savam bērnam mātes pienu. Taču pieaugot meita kļūst par viņas vienīgo atbalstu un cenšas palīdzēt gan mātes depresijai, gan pati mācās izdzīvot nomācošajā padomju režīmā. Mātes un meitas dzīvesstāsti norisinās padomju okupētajā Latvijā laikposmā no 1945. līdz 1989. gadam.

Filmu ar astoņām nominācijām novērtējusi nacionālās kino balvas "Lielais Kristaps" žūrija, izceļot to kā vienu no gada labākajām pilnmetrāžas spēlfilmām un nominantu pieciniekos ierindojot arī filmas režisori Ināru Kolmani, aktrises Maiju Doveiku un Elīnu Vasku-Boteri, mākslinieku Aļģirdu Garbačausku, kostīmu mākslinieci Eviju Džonsoni, grima mākslinieci Gundu Zvirbuli un komponistu Raimondu Tigulu.

Savukārt balvai "Kilograms kultūras" filmu izvirzīja kā vienu no spilgtākajiem kino notikumiem 2023. gada pirmajos mēnešos, un tam piekrita arī skatītāji, pavasara balsojumā paužot savu atbalstu un garantējot lentei vietu balvas finālā.

Īsfilmu seriāls "Kolektīvs"

Režisori Mārtiņš Grauds, Marta Elīna Martinsone, Edgars Kaupers, Aiks Karapetjans, Papa Chi, Oskars Rupenheits, "fon Films".

"Dziesmu svētku piedzīvojumi bez patosa, bet ar humoru, ar piedzīvojuma garšu, ar žanru stilizācijām. Jauns miniseriāla formāts, bet galvenais – jauna intonācija, kā par to runāt,"

īsfilmu seriālu "Kolektīvs" novērtē balvas "Kilograms kultūras" žūrijas pārstāve Daira Āboliņa. "Dziesmu svētki no dalībnieku pozīcijām lieliski atklāj azartu un svētku prieku, kas lielā mērā ir tas akumulators, kas liek cilvēkiem pulcēties koros un deju kolektīvos."

Mini seriāls "Kolektīvs", ko veidojuši 6 dažādi režisori – Aiks Karapetjans, Edgars Kaupers, Oskars Rupenheits, Papa Chi, Marta Elīna Martinsone un Mārtiņš Grauds – radījuši savu versiju par dziesmu un deju svētku kustību. Sešas autonomas īsfilmas, katra ar savu autora rokrakstu, bet saglabājot personisku attieksmi pret notikumu: "Degsme", "Gaismas pils", "Frolovas metode", "Maukurs un Zivs", "Cūkas driķos", "Kristīne" – visi kopā "Kolektīvs".

"No patiesiem notikumiem līdz pilnīgai fantāzijai. No komēdijas līdz šausmu žanram. Dziesmu un deju svētki sešu latviešu režisoru redzējumā," – tā tiek pieteikts īsfilmu seriāls "Kolektīvs", kas pirmizrādi piedzīvoja 2023. gada maija beigās.

Darbs nacionālās kino balvas "Lielais Kristaps" žūrijas vērtējumā nopelnījis nomināciju kā labākā daudzsēriju filma, savukārt Edgars Šubrovskis nominēts kā labākais komponists par darbu "Kolektīva" īsfilmā "Kristīne".

Balvas "Kilograms kultūras" žūrija "Kolektīvu" izraudzījās kā vienu no nozīmīgākajiem kino notikumiem rudens balsojumam, kur tas arī ieguva lielāko skatītāju atbalstu.

Dokumentālā filma "Dzejnieks un Auķis"

Režisors Guntis Lēmanis, Latvijas Televīzija.

Filmas atslēga ir personiskas vēstules, kuras sešdesmitajos gados viens otram rakstījuši divi iemīlējušies cilvēki – aktrise Ausma Kantāne un dzejnieks Imants Ziedonis. "Dokumentālā filma "Dzejnieks un Auķis", kuru producējusi Latvijas Televīzija, režisors Guntis Lēmanis, scenārija autore Ilze Strenga, ir ļoti personisks stāsts par divām personībām, kuras satuvinās un kļūst par vienu no Latvijas kultūras ikoniskajiem pāriem. Jaunības dienu vēstules, kuras atradusi Ausma Kantāne, kas tātad visu mūžu glabātas un nodotas Rakstniecības muzejam – atklāj maigumu, īpašu valodu, rokrakstus," par kinodarbu saka "Kilograma kultūras" žūrijas pārstāve Daira Āboliņa, uzsverot:

"Tādu Imantu Ziedoni mēs nekad neesam pazinuši, tāds viņš bija tikai pret savu Ausmu.

Filmas autori ir bijuši delikāti, bet arī ļoti atklāti, atrodot arī lieliskas balsis Kaspara Znotiņa un Ilzes Ķuzules-Skrastiņas lasījumā, kā mums caur viņiem sadzirdēt Imantu Ziedoni un Ausmu Kantāni."

Laikmeta noskaņu filma iegūst no vēl neredzēta foto krājuma, kas iegūts no Rakstniecības un mūzikas muzeja, kā arī foto liecībām, ko glabā Imanta Ziedoņa māsa Anita Bumbure. Būtisks ir arī izmantotais Latvijas Televīzijas arhīvu materiāls. Imanta Ziedoņa un Ausmas Kantānes-Ziedones vēstules lasa aktieri Ilze Ķuzule-Skrastiņa un Kaspars Znotiņš. Savus stāstus par Dzejnieku un Auķi atklāj literatūras pētniece, Imanta Ziedoņa "Kopoto rakstu" sastādītāja Andra Konste; Imanta Ziedoņa māsa Anita Bumbure; ārste, Ausmas Kantānes-Ziedones draudzene Ingrīda Circene; komponists Raimonds Pauls; aktieris Jānis Paukštello.

Filma pirmizrādi piedzīvoja 20. novembrī Latvijas Televīzijas ēterā. Balvas "Kilograms kultūras" žūrija to izraudzījās ziemas balsojumam kino kategorijā, kur filma saņēma lielāko balsu skaitu un iekļuva finālā.

Izvēlies savus favorītus un balso!

Līdz 31. janvāra pulksten 23.59 portālā LSM.lv notiek balvas "Kilograms kultūras" fināla balsojums.

Apbalvojuma ieguvējus 16. februārī izziņos svinīgajā ceremonijā, kas tiešraidē būs vērojama LTV1, LSM.lv un REplay.lv, kā arī klausāma – LR1 un LR3 "Klasika".

Izvēlies savu favorītu vismaz vienā kategorijā un balsojuma apakšā autorizējies ar savu e-pastu vai sociālo mediju profilu! Balsot iespējams vienu reizi dienā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti