Pirmo reizi pasniegtas «Kormūzikas balvas»; par «Gada kori» atzīts «Kamēr...»

Sestdien, 20. janvārī, Mežaparka Lielās estrādes Kokaru zālē pirmo reizi tika pasniegta "Kormūzikas balva" – vienīgais apbalvojums Latvijā, kura mērķis ir izcelt izcilākos sasniegumus kormūzikas nozarē, jaunradē, kā arī pedagoģiskajā darbā 2023. gadā. Balvas saņēma – Jēkabs Ozoliņš, koris "Kamēr…", diriģents Aigars Meri, īpašvietas izrāde "Visi putni skaisti dzied", koncerts "Citāds citāts. Balsis x Sigma", komponists Jēkabs Bernāts, koris "Pernigele", Rīgas Doma kora skola un albums "Lūcija Garūta. Ābele".

Pirmo kormūzikas balvu par mūža ieguldījumu saņēma Dziesmu un deju svētku virsdiriģents un goda virsdiriģents, ilggadējs Liepājas 1. vidusskolas jauktā kora, vīru kora "Nīca", jauktā kora "Līva" diriģents, Liepājas pilsētas un novada koru virsdiriģents, Kurzemes dziesmu svētku mākslinieciskais vadītājs, komponists Jēkabs Ozoliņš (1945). 

Ozoliņš apbalvots ar Triju Zvaigžņu ordeni un saņēmis Goda liepājnieka titulu. 

Balvu pasniedza komponists Raimonds Pauls.

"Gada koris" – koris "Kamēr..."

Nominācijā "Gada koris" balvu saņēma Rīgas valstspilsētas pašvaldības kultūras iestāžu apvienības Koncertorganizācijas "Ave sol" jauniešu koris "Kamēr…", mākslinieciskais vadītājs Jurģis Cābulis, diriģents Patriks Kārlis Stepe.

Koris "Kamēr..,"
Koris "Kamēr..,"

Kolektīvs ir Latvijas kormūzikas kvalitātes mēraukla, tajā izaugušas daudzas kordziedātāju paaudzes un daudzi izcili diriģenti. Jauniešu koris "Kamēr..." dibināts 1990. gadā, vairākkārtējs starptautisku konkursu laureāts. Jaukto koru ieskaitē "Kamēr..." ir daudzkārtējs uzvarētājs Vispārējo latviešu Dziesmu svētku Koru karos, no kuriem pēdējie norisinājās 2023. gada 1. jūlijā Rīgā. Koris aktīvi piedalās Latvijas un starptautiska mēroga pasākumos, sniedzot koncertus dažādās pasaules valstīs un uzstājoties kopā ar pazīstamiem mūziķiem.

Balvu pasniedza arhitekts Austris Mailītis.

"Gada kora vadītājs" – Aigars Meri

Nominācijā "Gada kora vadītājs" balvu saņēma Aigars Meri – Latvijas Nacionālās operas kora, Ventspils kamerorķestra un Jelgavas kamerorķestra vadītājs, savukārt amatierkoru kustībā ir iesaistīts kā SIA "Kurzemes filharmonija" jauktā kora "Ventspils" vadītājs, Ventspils valstpilsētas un Ventspils novada virsdiriģents.

Diriģents Aigars Meri
Diriģents Aigars Meri

Šogad debitējis Dziesmu un deju svētkos kā kopkora virsdiriģents. Ventspils valstspilsētas pašvaldības dome 2023. gadā jauktā kora "Ventspils" un Ventspils kamerorķestra mākslinieciskajam vadītājam un diriģentam, Ventspils koru virsdiriģentam un XXVII Vispārējo latviešu Dziesmu un XVII Deju svētku koru virsdiriģentam Aigaram Meri piešķīra balvu par nozīmīgu ieguldījumu kultūras mantojuma vērtību kopšanā Ventspilī un Latvijā. Koris ieguva 3. vietu Dziesmusvētku koru karos. 

Balvu pasniedza Latvijas Republikas Saeimas priekšsēdētāja Daiga Mieriņa.

"Gada kormūzikas koncerts, uzvedums, notikums ārpus Rīgas" – izrāde "Visi putni skaisti dzied"

Nominācijā "Gada kormūzikas koncerts, uzvedums, notikums ārpus Rīgas" balvu saņēma muzikālā īpašvietas izrāde "Visi putni skaisti dzied". Tā ir dokumentāla līdzdalības izrāde, kuras galvenais mākslinieciskās izteiksmes līdzeklis –kordziedāšana. Izrādes ietvaros profesionāli teātra mākslinieki sadarbojās ar jauniem kordziedātājiem, kuri apvienojās izrādes vajadzībām radītajā "Visu putnu korī". Arī skatītāji izrādes laikā kļuva par koristiem un piedalījās izrādes kopējā skanējuma veidošanā. Izrāde bija nominēta šī gada "Spēlmaņu nakts" balvām kategorijās "Labākais komponists" un "Labākā tērpu māksliniece".

Izrādes dramaturģe un režisore – Krista Burāne, komponists – Jēkabs Nīmanis, horeogrāfe – Kristīne Brīniņa, aktieri – Artūrs Čukurs, Elīza Dombrovska, Anna Klišāne, Rūta Holandere, Armands Siliņš, scenogrāfe – Pamela Butāne, "Visu putnu kori" vadīja Patriks Kārlis Stepe. Katrā no izrādes norises vietām piedalījās arī vietējie kori – J.Ivanova Rēzeknes mūzikas vidusskolas koris, Viļakā Rekovas jauktais koris "Viola", Daugavpilī jauktais koris "Dveiņuva", Liepājā jauktais koris "Laiks".

Balvu pasniedza režisors Dzintars Dreibergs.

"Gada kormūzikas koncerts, uzvedums, notikums Rīgā" – koncerts "Citāds citāts. Balsis x Sigma"

Nominācijā "Gada kormūzikas koncerts, uzvedums, notikums Rīgā" balvu saņēma koncerts "Citāds citāts. Balsis x Sigma". 

Jauniešu kora "Balsis" repertuārā ietilpst latviešu autoru jaunrade, Latvijas, pasaules garīgā un laicīgā mūzika. Ar šo koncertu koris vēlējās paplašināt ierastā repertuāra robežas, piešķirot kora balsi skaņdarbiem, dziesmām, kas ierasti dzirdamas instrumentālā, solo, popgrupas vai džeza grupas izpildījumā, tādējādi radot tiltu starp mūzikas žanriem, to atskaņošanas veidiem, atklājot jaunu kormūzikas iespēju pasauli. Koncerta īpašā vērtība bija Jauniešu kora "Balsis" un grupas "Sigma" apvienošanās uz skatuves. 

Komponisti Juris Vaivods, Andris Sējāns un Valts Pūce radījuši vēl nebijušas dziesmu aranžijas – gan pašmāju komponistu Imanta Kalniņa un Raimonda Paula, gan ārzemju mūziķu Pītera Geibriela, Stinga un Bjorkas mūzikai. Koncerts tika pielāgots cilvēkiem ar dzirdes traucējumiem, izmantojot Latvijā vēl nebijušu tehniku. Zīmju valodas tulks gandrīz pilnā augumā ar LED ekrāna palīdzību bija kā daļa no dziedošā kora.

Koncerta veidošanā piedalījās savas jomas profesionāļi – režisors Juris Jonelis, komponisti Valts Pūce, Andris Sējāns, Juris Vaivods, Platons Buravickis, Emīls Rusovs, Valdis Tomsons, gaismu mākslinieks Ivars Vācers, videomākslinieks Viktors Keino, skaņu meistars Mārtiņš Porters, video meistari Sarmīte un Guntis Grosi, grupa "Sigma", jauniešu koris "Balsis". Koncertā skanēs Ólafur Arnalds, Björk, Peter Gabriel, "The Journey", Imanta Kalniņa, "Marana", Māra Muktupāvela, Jāņa Lūsēna, "Muse", Sinéad O'Connor, Raimonda Paula, Valta Pūces, Laura Reinika, "Sigma", Sting, "The Flying Pickets" mūzika. Pēc skatītāju pieprasījuma plānots radīt jaunas aranžijas un veidot koncertu "Citāds citāts 2".

Balvu pasniedza Rīgas domes deputāte, RD izglītības, kultūras un sporta komisijas priekšsēdētāja Laima Geikina.

"Gada jaunrade kormūzikā" – Jēkabs Bernāts

Nominācijā "Gada jaunrade kormūzikā" balvu saņēma Jēkabs Bernāts. 2023. gada izskaņā Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas (JVLMA) kordiriģēšanas 3. kursa students Jēkabs Bernāts 18. novembrī Viļņā 3. starptautiskajā Eduardas Balsys jauno komponistu konkursā ieguvis 1. vietu un papildu – arī Skatītāju simpātiju balvu.

Jēkabs Bernāts
Jēkabs Bernāts

Jēkabs Bernāts ir Rīgas kamerkora "Ave Sol" dziedātājs kopš 2020. gada, šai pašā gadā pievērsies kormūzikas sacerēšanai, pirms tam radot nelielus instrumentālus darbus. Šobrīd studē Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas asociētā profesora un Rīgas kamerkora "Ave Sol" mākslinieciskā vadītāja Andra Veismaņa klasē, kompozīciju apguvis pie Andra Vecumnieka Pāvula Jurjāna mūzikas skolā. Līdztekus pamatdarbam Rīgas kamerkorī "Ave Sol" kā dziedātājs uzstājies ar visiem Latvijas profesionālajiem koriem – visvairāk ar Latvijas Radio kori. Darbus pasūtinājuši Valsts akadēmiskais koris "Latvija" (pirmatskaņojumi 2020, 2022), Latvijas Nacionālais simfoniskais orķestris (2019), kā arī Rīgas kamerkoris "Ave Sol" (2023, 2024).

Balvu pasniedza diriģents, žūrijas loceklis Andris Veismanis.

"Pārsteigums kormūzikā" – koris "Pernigele"

Nominācijā "Pārsteigums kormūzikā" balvu saņēma Limbažu novada Liepupes pagasta jauktais koris "Pernigele", mākslinieciskā vadītāja Arta Zunde, diriģente Katrīna Žibala, kormeistare Samanta Bernāte-Dzene.

Koris 2024. gadā svinēs 120 gadu jubileju un ir viens no vecākajiem koriem Latvijā.Savu darbību atjaunoja 1999. gadā diriģentes Arta Zundes un kormeistares Solveigas Bokas vadībā, pieņemot arī seno Liepupes vārdu "Pernigele". Turpmāk koris piedalījies visos Dziesmu svētkos, kļūstot par labāko Limbažu apriņķī. 2018. gadā "Pernigele" izcīnīja tiesības piedalīties XXVII Vispārējo latviešu Dziesmu svētku koru finālā. Koris piedalījies starptautiskos konkursos, tā dziedātāju balsis skanējušas 55. Austrālijas latviešu kultūras dienās.

Kora kodolu vienmēr ir veidojušas stipras un dziesmu mīlošas ģimenes, kas dziedāšanas tradīciju nodod no paaudzes paaudzē. Koris piedalījies daudzos konkursos un guvis atzinību gan tuvākā un tālākā Eiropā, gan pat Austrālijā. 

Koris "Pernigele" ir tradīcijām bagāts: sadziedāšanās 11. novembra krastmalā Lāčplēša dienā, svētku koncerti Liepupes baznīcā, kora nometnes un lustīgie velobraucieni, un, protams, dalība dziesmu svētkos ir tas, kas koristus vieno un ļauj apzināties, ka kopā viņi ir dziedošs un dzīvi mīlošs spēks.

Balvu pasniedza mākslinieks Kristians Brekte.

"Gada kultūras, izglītības iestāde, kultūrvieta Rīgā" – Rīgas Doma kora skola

Nominācijā "Gada kultūras, izglītības iestāde, kultūrvieta Rīgā" balvu saņēma Mākslu izglītības kompetences centrs "Nacionālā mākslu vidusskola" – Rīgas Doma kora skola.

Rīgas Doma kora skola (RDKS) ir kormūzikas kalve – tajā sakausēts kopā labākais no pasaules koru skolu tradīcijām ar labāko no Latvijas kultūrizglītības. RDKS ieņem stabilu vietu Latvijas un Eiropas izglītības sistēmā, ar savu darbu un darba rezultātiem pierādījusi jaunā izglītības modeļa nepieciešamību un dzīvotspēju. Skolā mācās bērni un jaunieši no visas Latvijas, skolas modeli saviem bērniem izvēlas skolas absolventi un tā ir pievilcīga arī ārvalstu jauniešiem. Skolā darbojas 4 kori, kurus regulāri var redzēt un dzirdēt koncertos, Dziesmusvētkos, valstiskas nozīmes pasākumos. Top mūzikli un džeža projekti.

Balvu pasniedza kardiologs Andrejs Ērglis.

"Gada ieraksts" – "Lūcija Garūta. Ābele"

Nominācijā "Gada ieraksts" balvu saņem Latvijas Radio kora ieraksts "Lūcija Garūta. Ābele".

Albums tapis pētījuma un pirmreizēja a cappella kordziesmu kataloga izveides rezultātā, apkopojot publiski pieejamo un privāto kolekciju materiālus. Albumā "Ābele" iekļautas gan pazīstamākās L. Garūtas a cappella kordziesmas, gan vairāku līdz šim neizdotu skaņdarbu pirmreizējie ieskaņojumi.

Albumā "Ābele" Latvijas Radio koris diriģenta Sigvarda Kļavas vadībā ieskaņojis 21 a cappella kordziesmu jauktajam korim. Albuma tituldziesma "Ābele" ar Alfrēda Krūkļa tekstu ir viena no zināmākajām L. Garūtas kordziesmām, atspoguļojot komponistes kormūzikas stilistisko esenci.

Balvu pasniedza Latvijas Koncertu valdes loceklis Guntars Ķirsis.

Latvijas Radio koris un diriģents Sigvards Kļava
Latvijas Radio koris un diriģents Sigvards Kļava

Pirmajai Kormūzikas balvai pieteikti 116 pretendenti 9 nominācijās – gada koris, gada kora vadītājs/-a, gada kormūzikas koncerts, balva par mūža ieguldījumu kormūzikā, gada jaunrade kormūzikā, gada kormūzikas ieraksts, pārsteigums kormūzikā, gada kultūras, izglītības iestāde, kultūrvieta Rīgā. Visu pretendentu saraksts aplūkojams šeit.

Balvas deviņām nominācijām pieteiktos 116 pretendentus vērtēja īpaši izveidota žūrija piecu nozares profesionāļu sastāvā – diriģenti Andris Veismanis, Ainārs Rubiķis (žūrijas priekšsēdētājs), Jānis Ozols, muzikologs Orests Silabriedis un komponiste Selga Mence.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti