Ieva Puķe

Latvijas Radio Ziņu dienesta korespondente

Apskatīt autora rakstus: Angliski Latviski Krieviski

Autora ziņas
Dita Rietuma par «Straumes» nonākšanu Kannās: Tas liecina par kaut ko ļoti spilgtu
Dita Rietuma par «Straumes» nonākšanu Kannās: Tas liecina par kaut ko ļoti spilgtu
77. Kannu festivāla programmā "Īpašais skatiens" ("Un Certain Regard") iekļuvusi Ginta Zilbaloža animācijas filma "Straume" – 26 gadus pēc tam, kad šajā pašā Kannu programmā, kas aicina pievērsties uzlecošām zvaigznēm, nonāca Lailas Pakalniņas filma "Kurpe".  Animācijas filmu klātbūtne Kannās ir ārkārtas gadījums, kas liecina par kaut ko ļoti spilgtu – teic Nacionālā kino centra vadītāja Dita Rietuma.
Pasaulslavenās arhitektes Zahas Hadidas birojs varētu ienākt Latvijā
Pasaulslavenās arhitektes Zahas Hadidas birojs varētu ienākt Latvijā
Pasaulslavenās irākiešu izcelsmes britu arhitektes Zahas Hadidas birojs "Zaha Hadid Architects" varētu ienākt Latvijā. Tas tapis zināms, kad šonedēļ atklāja uzvarētāju Rīgas Eksporta ostas pasažieru termināļa metu konkursā. "Riga Ropax Terminal" paredzēts celt nevis Rīgas pasažieru ostā, bet Rīgas Eksporta ostas dienvidu daļā, precizēja arhitekts Uldis Lukševics.
Raiņa un Aspazijas muzeju Lugāno plāno slēgt pēc gada
(papildināts)
Raiņa un Aspazijas muzeju Lugāno plāno slēgt pēc gada (papildināts)
Jau pagājušogad izteiktās aizdomas, ka Lugāno pašvaldība grasās atteikties no Raiņa un Aspazijas muzeja ekspozīcijas pilsētas arhīva ēkā, ir apstiprinājušās. Kultūras ministre Agnese Logina ("Progresīvie") Šveicē saņēmusi skaidru vēstījumu, ka telpas būs jāatbrīvo. Pēc iepriekš noslēgtās vienošanās Lugāno pašvaldība tās bija atvēlējusi līdz 2025. gada maija vidum, un tas ir beigu termiņš, Latvijas Radio apstiprināja Kultūras ministrijā.
Rundāles pils muzejs būtu gatavs uzņemties rūpes par Mežotnes pili; gadā vajadzīgi papildu 300 000 e...
Rundāles pils muzejs būtu gatavs uzņemties rūpes par Mežotnes pili; gadā vajadzīgi papildu 300 000 eiro
Ko darīt ar valsts īpašumā esošo vēsturisko Mežotnes pili Bauskas novadā, kas jau trīs gadus netiek lietota un nes zaudējumus, bet nomas tiesību izsoles noslēgušās bez rezultāta? Lai rastu izeju situācijā, pilī pulcējās iniciatīvas grupa. Kultūras ministrija gaisināja bažas, ka pils varētu tikt pārdota – jau izveidota darba grupa situācijas risināšanai. Tikmēr gatavību uzņemties rūpes par pili pauda Rundāles pils muzejs, kam gan būtu nepieciešami papildu 300 000 eiro gadā.
Sarunās Medicīnas vēstures muzejā – arī optometrijas, antropoloģijas un neirozinātnes skatījums
Sarunās Medicīnas vēstures muzejā – arī optometrijas, antropoloģijas un neirozinātnes skatījums
Paula Stradiņa Medicīnas vēstures muzeja izstādi "Pēcnāves dzīve. Piemiņas prakses un muzejs", kas apmeklētājus gaida līdz septembrim, apvij pavadošā programma: radošās komandas vadītās tūres, lekcijas un sarunas muzejā. Pagājušo ceturtdien ekskursijā veda viens no kuratoriem, muzeja direktors Kaspars Vanags, bet šo piektdien, 19. aprīlī, ar apmeklētājiem runās īpaši pieaicināts medicīnas praktiķis – optometrists Miks Puķītis.
Rundāles pils atjaunotājs Lancmanis: Šobrīd piedzīvojam varenu drāmu, bet uzvarēs labais
Rundāles pils atjaunotājs Lancmanis: Šobrīd piedzīvojam varenu drāmu, bet uzvarēs labais
"Tā vienmēr ir bijis – ir vieglāki laiki, ir sliktāki (..) Bet labais vienmēr uzvar. Mēs būtībā piedzīvojam varenu drāmu, un tas tā arī ir jāuztver," intervijā Latvijas Radio pauž mākslas vēsturnieks, Rundāles pils atjaunotājs, mākslinieks un mākslas vēsturnieks Imants Lancmanis. Viņš atzīst, ka Krievijas sāktais pilna apmēra karš Ukrainā viņu pilnībā paralizēja un atmiņā atausa bērnības fobijas. Kara bailes izdzina, nevis no tām bēgot, bet attēlojot. 
Putnu dienās Kaņierī novērota jau pirmā bezdelīga
Putnu dienās Kaņierī novērota jau pirmā bezdelīga
Šajā nedēļas nogalē Latvijā notiek tradicionālās pavasara putnu dienas, kad ornitologi un putnu vērotāji dodas dabā, lai piedzīvotu putnu migrāciju un ieklausītos balsu korī, un daudzviet arī kopā gatavotu putnu būrīšus. Uz Cēsīm, kas svētdien piedāvāja pat divus putnošanas pasākumus, devās arī Latvijas Radio, savukārt Kaņierī ir fiksēta pirmā bezdelīga.
Diriģēšanas maratons. Kaspars Ādamsons par disertācijas aizstāvēšanu
Diriģēšanas maratons. Kaspars Ādamsons par disertācijas aizstāvēšanu
Pirms desmit gadiem Kapars Ādamsons reizē ar tēti Āriju Šķepastu pirmo reizi tika Dziesmu svētku virsdiriģenta godā, togad viņš kori "Sola" aizveda līdz Lielajai balvai. Pagājušajos Dziesmusvētkos tēva un dēla tandēms Ādamsons – Šķepasts uzņēmās māksliniecisko vadību lielkoncertam "Tīrums. Dziesmas ceļš". Unikāls ģimenes stāsts, jo arī Kaspara mamma, brālis un māsa ir mūziķi. Taču šonedēļ viņš ne tikai pirmais savā ģimenē, bet pirmais Latvijā aizstāvēja profesionālo doktora grādu mūzikā.
Rīgas domes gada balvu kultūrā «Baltais zvirbulis» saņem astoņi laureāti
Rīgas domes gada balvu kultūrā «Baltais zvirbulis» saņem astoņi laureāti
Otrdien, 2. aprīlī, "Mazajā ģildē" svinīgā ceremonijā, ko vadīja JRT aktieris Ritvars Logins un Ērika Eglija no Dailes teātra, jau 20. reizi Rīgas pašvaldība pasniedza gada balvu kultūrā "Baltais zvirbulis" – tiem, kuri gādā, lai kultūras norises galvaspilsētā būt patiešām augstvērtīgas.
Kur mājo teātris? Pirmizrādi piedzīvo koncertfilma par JRT vēsturisko ēku
Kur mājo teātris? Pirmizrādi piedzīvo koncertfilma par JRT vēsturisko ēku
2. aprīļa vakarā Jaunā Rīgas teātra (JRT) Lielajā zālē pirmizrāde nevis kādai jaunai izrādei, bet filmai "Kur mājo teātris". "Koncertfilma ir mēģinājums notvert to īpašo atmosfēru, kas valdīja vēsturiskajā namā pirmajos 20 JRT pastāvēšanas gados un turpina valdīt arī šodien," rakstīts tās anotācijā. "Dienas un naktis, ziedi un aplausi, smiekli un asaras, un, protams, aktieri."
Hamburgas baleta pirmā soliste Anna Laudere: Esmu nodejojusi visu, ko vēlējos
Hamburgas baleta pirmā soliste Anna Laudere: Esmu nodejojusi visu, ko vēlējos
Šonedēļ Latvijas Nacionālā baleta dejotājiem divu dienu meistarklases pirmo reizi sniedza Hamburgas baleta pirmā soliste Anna Laudere. Pasaulslavenais horeogrāfs Džons Noimaijers, uz kura skolu Laudere no Latvijas devās mācīties pirms 25 gadiem, ar šo sezonu noslēdz savu karjeru Vācijā. Dejojot viņa trupā, Anna ir saņēmusi baleta pasaules augstākās godalgas. Kādi ir viņas nākotnes plāni, un vai tie saistās ar Latviju? 
«Portāls nevaid miris!» Savu 20. jubileju svin «draugiem.lv»
«Portāls nevaid miris!» Savu 20. jubileju svin «draugiem.lv»
Šajā dienā pirms 20 gadiem ir reģistrēts pirmais profils populārajā saziņas vietnē "draugiem.lv", kas pirms tam darbojās testa režīmā. Tas piederēja vienam no dibinātājiem, Agrim Tamanim. Latvijas Radio devās uz uzņēmuma biroju Rīgā, lai uzzinātu, kas noticis ar "draugiem.lv" 20 gados, un kā portāls svinēs savu jubileju.
Ārlietu ministrija vācu žurnālam «Der Spiegel» pārmet maldināšanu par Latvijas krievvalodīgajiem
Ārlietu ministrija vācu žurnālam «Der Spiegel» pārmet maldināšanu par Latvijas krievvalodīgajiem
"Nevēlamie" – tā saucas ietekmīgajā Vācijas žurnālā "Der Spiegel" nesen publicētais raksts par Latvijas krievvalodīgo iedzīvotāju situāciju. Tajā parādījusies tendencioza informācija. Pausts gan tas, ka Latvijas valdība aptuveni 30% iedzīvotāju uzskata par potenciālu placdarmu Krievijas diktatora Vladimira Putina invāzijai, gan stāstīts par dažāda veida izrēķināšanos ar minētajiem cilvēkiem. Latvijas Ārlietu ministrija ir nosūtījusi protesta vēstuli žurnāla redakcijai par maldināšanu.
Projekta «Volna» aktīvisti apņēmušies krievvalodīgajiem Latvijā parādīt ziņas bez Krievijas propagan...
Projekta «Volna» aktīvisti apņēmušies krievvalodīgajiem Latvijā parādīt ziņas bez Krievijas propagandas slāņa
Krievvalodīgo apziņošanas platforma, kas jau pusotru gadu darbojas Latvijā – "Telegram" kanāls "Volna" –, bija viens no pirmajiem, kas informēja par Viļņā notikušo uzbrukumu Alekseja Navaļnija līdzgaitniekam Leonīdam Volkovam, bet vēl tajā sīkāk izklāstīti plāni protestiem pret nedemokrātiskajām Krievijas prezidenta "vēlēšanām" Rīgā šajā nedēļas nogalē. Baltijas Mediju izcilības centra izpilddirektore Gunta Sloga norāda – viņu kanāls un tajā paustā informācija patīkami pārsteidzis. Kas ir aktīvisti, kas sākuši kanāla darbību?
Režīma aculieciniece: Nīderlandes režisores Džesikas Gorteras filmas «Dmitrijeva lieta» satriecošais...
Režīma aculieciniece: Nīderlandes režisores Džesikas Gorteras filmas «Dmitrijeva lieta» satriecošais stāsts
Satriecošs stāsts par viena cilvēka cīņu pret Krievijas valsts īstenoto patiesās vēstures dzēšanu – tā starptautiskajā dokumentālo filmu festivālā "Artdocfest/Riga", kas noslēdzās piektdien, pieteikta nīderlandietes Džesikas Gorteras filma "Dmitrijeva lieta". 68 gadus vecais Jurijs Dmitrijevs jau kopš pagājušā gadsimta 80. gadu beigām pētījis Staļina režīma veiktās masu slepkavības, taču šobrīd izcieš 13 gadu sodu stingra režīma kolonijā Mordovijā. 
Koncerts «Tālie krasti» – komponista Matīsa Žilinska veltījums vecvectēvam Arvīdam un Vilim Plūdonim
Koncerts «Tālie krasti» – komponista Matīsa Žilinska veltījums vecvectēvam Arvīdam un Vilim Plūdonim
Otrdien, 5. martā, Rīgā, VEF koncertzālē jaunā džeza pianista un komponista Matīsa Žilinska trio atskaņos debijas albuma "Bērnības atmiņās" fragmentus. Savukārt ceturtdien, 7. martā, Kalnciema kvartālā un pēc tam arī citviet Latvijā, godinot Viļa Plūdoņa 150. jubileju, kas svinama 9. martā, sarūpētā koncertprogramma "Tālie krasti". Ko Matīss atradis Plūdoņa dzejā, un kā tā viņu vieno ar vecvectēvu, komponistu Arvīdu Žilinski?
Foto ieskats: Atklāts atjaunotais JRT ēku komplekss
(papildināts)
Foto ieskats: Atklāts atjaunotais JRT ēku komplekss (papildināts)
Pēc septiņus gadus ilgušas ēkas rekonstrukcijas 2024. gada martā Jaunais Rīgas teātris (JRT) atgriežas savās vēsturiskās mājās. Atgriešanās tiek svinēta ar pieciem notikumiem – grāmatu, filmu un trīs izrādēm –, kuri skatītājiem sniedz iespēju atskatīties uz teātra vēsturi un noskatīties teātra atklāšanas jauniestudējumus visās trīs Lāčplēša ielas zālēs, pavēstīja teātrī.
Festivāla «Artdocfest/Riga» atklāšanā godinās Jura Podnieka un Alekseja Navaļnija piemiņu
Festivāla «Artdocfest/Riga» atklāšanā godinās Jura Podnieka un Alekseja Navaļnija piemiņu
Piektdien, 1. martā, sākas starptautiskais dokumentālo filmu festivāls "Artdocfest/Riga", ko organizē Kremļa kritiķis, režisors Vitālijs Manskis, kas pirms 10 gadiem no Krievijas pārcēlās uz dzīvi Latvijā. Šogad žūrijā – poļu vēsturnieks, Roberta Kenedija Cilvēktiesību balvas laureāts Ādams Mihniks, Dailes teātra mākslinieciskais vadītājs Viesturs Kairišs, no Krievijas emigrējusī Jaunā Rīgas teātra aktrise Čulpana Hamatova, ukraiņu kinokritiķis un kultūras žurnālists Dmitro Desjateriks.
Bēgļu atbalstītājai Ievai Raubiško draud sods par palīdzību Baltkrievijas pierobežā
Bēgļu atbalstītājai Ievai Raubiško draud sods par palīdzību Baltkrievijas pierobežā
Latgales rajona tiesa Rēzeknē trešdien, 28. februārī, izskata pazīstamās cilvēktiesību organizācijas "Gribu palīdzēt bēgļiem" darbinieces Ievas Raubiško krimināllietu par notikumiem, kas pirms gada risinājās Latvijas un Baltkrievijas pierobežā. Atbalstot sīriešu bēgļus, viņa pati iekūlusies problēmās ar likumu, kas draud ar diviem gadiem cietumā. Pēc prokurores un Ievas Raubiško teiktā, apsūdzība celta par valsts ārējās robežas nelikumīgas šķērsošanas organizēšanu personu grupai.
Ukraiņu bēgļu ģimenes sašķeltā dzīve: it kā šeit, bet ar domām – tur
Ukraiņu bēgļu ģimenes sašķeltā dzīve: it kā šeit, bet ar domām – tur
Krievijas uzsāktā kara sākumā no uzlidojumiem slēpušies pagrabos, patvertnēs, metro, tagad viņi ir Latvijā. Latvijā šobrīd reģistrēti vairāk nekā 32 tūkstoši Ukrainas civiliedzīvotāju. Bēgļu kustība nav apsīkusi – daudzi no Latvijas dodas tālāk, citi atgriežas Ukrainā. Natālijas ģimene, kas Ukrainu pameta 2022. gada martā, lai apmestos Rēzeknē, pārvar grūtības, bet dzīvo dalītu dzīvi – it kā šeit, bet ar domām tur, mājās, kurās noteikti grib atgriezties.

Vairāk

Svarīgākais šobrīd