Dinija Jemeļjanova

LTV Ziņu dienesta korespondente

Apskatīt autora rakstus: Angliski Latviski Krieviski

Autora ziņas
Latvijā piemin nacionālās pretošanās kustības dalībniekus
(papildināts)
Latvijā piemin nacionālās pretošanās kustības dalībniekus (papildināts)
Tieši pirms 75 gadiem Īles mežos no agra rīt līdz pat vēlai pēcpusdienai par brīvu Latviju cīnījās nacionālās pretošanās kustības dalībnieki. Pie atjaunotā bunkura svētdien godu kritušajiem izrādīja Valsts prezidents Edgars Rinkēvičs, aizsardzības nozares un Nacionālo bruņoto spēku (NBS) vadība, kā arī daudzi citi sanākušie. Brīvību un neatkarību ir jāaizsargā un jāaizstāv katru dienu, sanākušajiem sacīja Valsts prezidents.
Tilžas iedzīvotāji iebilst neatliekamās palīdzības brigādes slēgšanai nakts laikā
(papildināts)
Tilžas iedzīvotāji iebilst neatliekamās palīdzības brigādes slēgšanai nakts laikā (papildināts)
No 1. aprīļa Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta (NMPD) brigāde Balvu novada Tilžā vairs nestrādās naktīs. Tās darba laiks būšot tikai no astoņiem rītā līdz desmitiem vakarā. Pēc NMPD dienesta plāniem naktīs uz izsaukumu Tilžā, apkārtējos ciemos un viensētās dosies tuvākā mediķu brigāde no Balviem, Viļakas vai Kārsavas. Par šiem plāniem vietējie ir nepatīkami pārsteigti un ceļ trauksmi par neatliekamās medicīniskās palīdzības operatīvu pieejamību nakts laikā.
Zemessardze: Austrumu robežas stiprināšana vietējo iedzīvotāju gaitām netraucēs
Zemessardze: Austrumu robežas stiprināšana vietējo iedzīvotāju gaitām netraucēs
Daugavpils mērs Andrejs Elksniņš atsakās sīkāk skaidrot savus izteikumus par robežas stiprināšanu, ko kā saldo ēdienu izmanto Krievijas propaganda, lai vēstītu par Latviju kā neizdevušos valsti. Austrumu robežas stiprināšanas plāns paredz dažādu šķēršļu radīšanu, lai apturētu ienaidnieku jau pie robežas un neļautu tam tālāk pārvietoties. Zemessardzes komandieris Kaspars Pudāns uzsvēra, ka ceļu pārrakšana un prettanku mīnas netraucēs vietējos iedzīvotājus vai uzņēmējus.
Policijas ieskatā Daugavpilī petaržu šāvēji Ukrainas atbalsta pasākumā izklaidējušies; rīkotāja vērš...
Policijas ieskatā Daugavpilī petaržu šāvēji Ukrainas atbalsta pasākumā izklaidējušies; rīkotāja vēršas Drošības dienestā
Valsts policija noskaidrojusi, ka Ukrainas atbalsta pasākuma laikā Daugavpilī petardes šāva četri jaunieši, un guvusi pārliecību, ka tas darīts, lai izklaidētos. Jaunieši brīvdienā ieradušies no Preiļiem, iegādājušies mazjaudas petardes un izšāvuši tās vismaz četrās pilsētas vietās, pārsvarā tās izmetot no automašīnas. Par to, ka tas noticis pasākumā laikā, tostarp brīdī, kad ieturēts klusuma brīdis, policija norādīja – sakritība. Pasākuma organizatore vērusies Valsts drošības dienestā.
Agresorvalstu graudu kravas pārbauda rūpīgāk, bet tās Latvijā vēl ienāk
Agresorvalstu graudu kravas pārbauda rūpīgāk, bet tās Latvijā vēl ienāk
Likuma grozījumi aizliegt no Krievijas un Baltkrievijas Latvijā importēt lauksaimniecības un lopbarības produktus ir pieņemti, bet kravas vēl turpina pienākt. Muitā gaida noteikumus, kādas tieši preču grupas neielaist, un spriež – graudu kravas tik un tā atradīs ceļus uz mūsu tirgiem  pāri citu valstu kontrolpunktiem. Pārtikas un veterinārais dienests (PVD) uzsācis kravas rūpīgāk pārbaudīt – veikt analīzes. Ko tajās atklāj?
Daugavpilī apzina vājās vietas aizsardzībā
Daugavpilī apzina vājās vietas aizsardzībā
Slikti ceļi, vāji mediji vai tomēr sabiedrības daļa, kas pret agresoru nevis cīnītos, bet to sagaidītu? Aizsardzības ministrija Daugavpilī vētīja aktuālos drošības izaicinājumus reģionā. 
Līvānu novadā taupības nolūkos bērnudārza audzinātājām samazina slodzes
Līvānu novadā taupības nolūkos bērnudārza audzinātājām samazina slodzes
No šī gada sākuma pieaudzis pirmsskolas izglītības pedagogu atalgojums, tomēr atsevišķās pašvaldībās bērnudārzu audzinātājām samazina slodzes. Līvānu novadā šāds domes lēmums pārsteidzis 26 skolotājas, kas norādīja, ka viņas netika brīdinātas un jūtas nenovērtētas. Pašvaldībā uzsvēra, ka tik lielas algas, kādas tagad būtu jāizmaksā pirmsskolas pedagogiem, Līvānos saņem retais. Arodbiedrība šādu pašvaldību rīcību nosoda, taču finansējumu aicina meklēt valstij. 
Daugavpilī pieņem budžetu bez deficīta; cels maksu sabiedriskajā transportā
Daugavpilī pieņem budžetu bez deficīta; cels maksu sabiedriskajā transportā
Otrajā lielākajā Latvijas pilsētā pieņemts budžets – Daugavpils šā gada izdevumus plāno 144 miljonus eiro. Budžets bez deficīta un bez aizņēmumiem "izdzīvošanai", apgalvoja mērs Andrejs Elksniņš. Opozīcija budžetu gan kritizē. Daugavpils eksmērs Jānis Lāčplēsis vērtēja, ka krīzes budžetā bija jāsamazina atalgojums domes vadībai.
Piecu gadu ilgo Valsts aizsardzības dienestu Zemessardzē sācis 21 brīvprātīgais
Piecu gadu ilgo Valsts aizsardzības dienestu Zemessardzē sācis 21 brīvprātīgais
Valsts aizsardzības dienestā nevis 11 mēnešus, bet piecus gadus. Šādu izvēli izdarījuši septiņi jaunieši, kuri šajās dienās apgūst kaujas šaušanu "Meža Mackevičos", militārajā poligonā netālu no Daugavpils. Kopā ar 3. Latgales brigādes zemessargiem viņi apgūs pamatiemaņas un pēc tām varēs doties mājās. Tāds ir dienests nevis Nacionālajos bruņotajos spēkos (NBS), bet Zemessardzē, un to februārī uzsākuši pirmie brīvprātīgie. 
KNAB veica kratīšanu arī Bartaševiča sievas darba vietā
KNAB veica kratīšanu arī Bartaševiča sievas darba vietā
Šonedēļ par neizpaužamu ziņu izpaušanu, ko varētu būt izdarījis no Rēzeknes domes priekšsēdētāja amata atstādinātais Aleksandrs Bartaševičs ("Kopā Latvijai"), Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) veicis izmeklēšanas darbības Rēzeknē. Bartaševičs atklāja, ka izmeklētāji veikuši kratīšanu arī viņa sievas darba vietā.
Pierobežas lauksaimnieki prasa pārskatīt subsīdiju pārdales mehānismu
Pierobežas lauksaimnieki prasa pārskatīt subsīdiju pārdales mehānismu
Zemnieku protestiem Latvijā pagaidām pauze, bet lauksaimnieki pierobežā lēš, ka ar biedrības "Zemnieku saeima" izvirzītajām prasībām nepietiek. Latgalē uzskata – jāpārskata subsīdiju pārdales mehānisms. Attīstību pierobežā kavē garais ceļš uz Rīgu un ostām, kā arī banku skatījums – pierobežā ieguldītajam esot daudz mazāka vērtība nekā tam, kas tuvāk valsts ekonomiskajam centram.
Robežsargi Baltkrievijas robežu īpaši uzmanīs arī pēc speciālā režīma beigām
(papildināts)
Robežsargi Baltkrievijas robežu īpaši uzmanīs arī pēc speciālā režīma beigām (papildināts)
Baltkrievijas radītā nelegālās migrācijas spiediena dēļ pagājušais gads robežsardzei bija izaicinošs – novērsta 13 863 cilvēku nelikumīga iekļūšana Latvijā. Tas prasīja ļoti daudz resursu. Šobrīd robežpārkāpēju plūsma ir pierimusi, tāpēc no 10. februāra tiks izbeigts pastiprinātās robežapsardzības režīms, tomēr robežsardze turpinās darbu pastiprinātā režīmā, intervijā Latvijas Radio pastāstīja Valsts robežsardzes priekšnieks ģenerālis Guntis Pujāts.
Premjere: Skolu tīkla sakārtošanai pierobežā būs īpaši kritēriji
Premjere: Skolu tīkla sakārtošanai pierobežā būs īpaši kritēriji
Pierobežas skolām būs īpaša programma, ļaujot tās saglabāt, pat ja skolēnu skaits ir mazāks nekā citās. To ceturtdien pierobežā pauda premjere Evika Siliņa ("Jaunā Vienotība"), kas viesojās arī Baltinavas vidusskolā. Vecāko klašu skolēnu tur gan ir maz – nepietiekami, lai vidusskolā veidotu paralēlklases. Balvu novadā tā gan nav vienīgā pierobežas vidusskola, taču tās apvienot neplāno. 
KNAB veicis kratīšanas Rēzeknes domē; aizdomas – Bartaševičs esot izpaudis neizpaužamas ziņas
KNAB veicis kratīšanas Rēzeknes domē; aizdomas – Bartaševičs esot izpaudis neizpaužamas ziņas
Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) pārstāvji otrdien, 6. februārī, apmeklēja Rēzeknes valstspilsētas pašvaldību un "īstenoja kriminālprocesuālās darbības, tostarp kratīšanas un pratināšanas", LTV apstiprināja KNAB. KNAB izmeklē iespējamību, ka no amata pašlaik atstādinātais Rēzeknes domes priekšsēdētājs Aleksandrs Bartaševičs ("Kopā Latvijai") izpaudis neizpaužamas ziņas, kas nav valsts noslēpums.
Saeimā ar pašvaldību apspriež Rudzātu vidusskolas nākotni
Saeimā ar pašvaldību apspriež Rudzātu vidusskolas nākotni
Lai gan Izglītības un zinātnes ministrija (IZM) reformu plānus piebremzējusi, pašvaldībās turpina zīlēt, kādas skolas varēs turpināt uzturēt rudenī. Piedāvājumu atteikties no vidusskolas posma laukos ar sašutumu uztvēruši skolēnu vecāki Rudzātos. Pirmdien, 5. februārī, aizvadīta vecāku sapulce, bet jau otrdien jautājums apspriests Saeimā.
Žogu gar Krieviju būvēs vismaz četras dažādas firmas un NBS
Žogu gar Krieviju būvēs vismaz četras dažādas firmas un NBS
Pēc pāris nedēļām uz Latvijas–Krievijas robežas plānots sākt žoga būvniecību. "Valsts nekustamie īpašumi" (VNĪ) žogu kopumā apmēram 180 kilometru garumā apņēmušies pabeigt līdz šī gada beigām – ātrāk nekā uz Latvijas–Baltkrievijas robežas, kur kopgarums bija mazāks. Plāns, kā to paveikt, ir darbus uzticēt dažādiem būvniekiem, tostarp arī Nacionālajiem bruņotajiem spēkiem (NBS). Pirms dzīt mietus un klāt režģi, daudzviet vēl jāizcērt koki un krūmi.
Rēzeknei pieaug parādi par būvniecību
Rēzeknei pieaug parādi par būvniecību
Rēzeknei pagājušā gada parādu segšanai piešķirs speciālo stabilizācijas aizdevumu, ja pašvaldības dome pieņems sabalansētu jeb bezdeficīta budžetu. Finanšu ministrija ir pārliecināta, ka progress šī mērķa sasniegšanai ir, – pašvaldība gatavo lēmumus, par ko gan vēl būs jābalso deputātiem. Pērn parādi gan turpināja pieaugt līdz pat Vecgada dienai, kad saņemts kārtējais rēķins par spa jeb rekrācijas centra būvniecību 1,3 miljonu eiro vērtībā.  
Simtiem lauksaimnieku Latvijas reģionos 5. februārī sāks protestus
(papildināts)
Simtiem lauksaimnieku Latvijas reģionos 5. februārī sāks protestus (papildināts)
Lai pievērstu uzmanību un rastu risinājumu daudziem lauksaimniecības nozarē sasāpējušiem jautājumiem, kas iestrēguši politiskajos un ierēdniecības gaiteņos, Latvijas zemnieki 5. februārī sāks protestus reģionos, informēja biedrībā "Zemnieku saeima". Nozares pārstāvji atzīst, ka birokrātiskās prasības un valdības pārstāvju vienaldzība draud samalt lauksaimniecības nozari.
Tiesā sāk skatīt lietu par uzbrukumu LGBTQ+ pārstāvjiem Daugavpilī
Tiesā sāk skatīt lietu par uzbrukumu LGBTQ+ pārstāvjiem Daugavpilī
Morālās kompensācijas 10 000 un 5000 eiro apmērā par piekaušanu un pazemošanu saistībā ar piederību netradicionālai seksuālajai orientācijai prasa divi jaunieši Daugavpilī. Cietušie uzsver – cilvēka veselībai un drošībai nav cenas, tomēr prasība maksāt par nodarīto arī finansiāli varētu atturēt citus agresorus. Krimināllietu, kuru sākotnēji policija izbeidza, šonedēļ sāka skatīt tiesa. Uzbrucējs tiesas sēdē savu vainu atzina daļēji.

Vairāk

Svarīgākais šobrīd