Panorāma

Profesionālajā dienestā uzņem 50 karavīrus

Panorāma

Panorāma

Rēzeknē taupīs kultūras jomā

Rēzekne papildus jau iecerētajiem taupības pasākumiem plāno «savilkt jostu» vēl ciešāk

Ar divu nedēļu kavēšanos, bet šonedēļ, 7. martā, Rēzeknes dome plāno pieņemt bezdeficīta budžetu. Lai to panāktu, plānots taupīt. Pirmdien Rēzeknes domē notika Finanšu un budžeta komitejas sēde, kurā jau papildus pieņemtajiem taupības pasākumiem tika panākta vienošanās par jauniem.

Četri finansiāli ietilpīgi taupīšanas pasākumi

Rēzeknes domē jau 29. februārī tika pieņemts lēmums samazināt budžeta izdevumus, lai stabilizētu pilsētas finanšu situāciju. Tad deputāti vienbalsīgi apstiprināja izdevumu samazinājumu par kopumā 3,5 miljoniem eiro, tādā veidā virzoties uz bezdeficīta budžeta apstiprināšanu. Taupīts tika, atsakoties no brīvprātīgās iniciatīvas pabalstiem, atvaļinājuma pabalsta pašvaldības darbiniekiem, sporta biedrību un profesionālo sportistu atbalsta, radošo pakalpojumu centra brīvās iniciatīvas pasākumiem un veicot citus taupības pasākumus.

Finansiāli ietilpīgākie taupīšanas pasākumi ir četri. Pirmkārt, plāns atteikties no atvaļinājuma pabalsta pašvaldības darbiniekiem ļaus ieekonomēt 700 000 eiro. Vēl vairāk nekā 500 000 eiro varētu neatvēlēt daudzdzīvokļu māju siltināšanai. 

Trūkstošo finansējumu pašvaldība cer iekasēt no savām kapitālsabiedrībām, kas strādā ar peļņu. Savukārt citām kapitālsabiedrībām – samazināt dotāciju. 

Taupīs kultūrā, mazāk sportā

Pašvaldības kapitālsabiedrības, koncertzāles "Gors" valdītāju pārsteigusi pašvaldības vēlme samazināt iestādes uzturēšanai nepieciešamo dotāciju par 200 000 eiro. Neesot prasīts vairāk, vien saglabāt atbalstu pagājušā gada līmenī, jo taupības apstākļos Latgales kultūras meka dzīvo jau kopš pandēmijas.

SIA "Austrumlatvijas koncertzāle" valdes locekle Diāna Zirniņa sacīja: "Ir nedzēšamā sadaļa, lai ēka kā tāda būtu, lai tajā notiktu pamatdarbība. Mēs nelūdzam finansējumu koncertiem vai izrādēm."

Vēl dotāciju plānots samazināt arī "Rēzeknes satiksmei". Trešā dotējamā pašvaldības kapitālsabiedrība ir "Olimpiskais centrs Rēzekne", kur dotāciju nesamazina. SIA "Olimpiskais centrs Rēzekne" valdes loceklis Vladimirs Bogdanovs pauda: "Mēs varam samazināt bērnu stundu skaitu. Citu neko nevaram samazināt."

Bogdanovs sēž uz diviem krēsliem: ir gan pašvaldības kapitālsabiedrības valdes loceklis, gan domes deputāts. Olimpiskajam centram atšķirībā no "Gora" vai "Rēzeknes satiksmes" ir vēl otrs valdes loceklis – partijas "Kopā Latvijai" valdes locekle Jekaterina Meirāne. Arī Sporta pārvaldi vada deputāts un tās pašas partijas biedrs.

Rēzeknes domes deputāte Ināra Groce no partiju apvienotā saraksta norādīja: "Tas ir saistīts ar konkrētām šīs vadības prioritātēm. Šobrīd prioritāte ir vairāk sports nekā kultūra."

Plāno "jostu savilkt" vēl ciešāk

Finanšu un budžeta komitejas sēdē pirmdien deputāti atbalstīja vēl vairāku taupības pasākumu ieviešanu – plānots samazināt domes komunikācijas nodaļas pakalpojumu klāstu, atsakoties no drukātā izdevuma "Rēzeknes Vēstnesis", agrāk bija plānots, ka tas iznāks reizi ceturksnī. 

Joprojām deputātiem bija bažas par aprēķinu metodi dividendēm no pašvaldības kapitālsabiedrībām – Rēzeknes slimnīcas un "Rēzeknes siltuma", kas aizvadīto gadu beidza ar peļņu. Arī par to vēl sīkāk tiks lemts 7. marta domes sēdē.

Diskusijas turpinājās par priekšlikumu ar jūniju noteikt pašvaldības administrācijā četru dienu darba nedēļu. Lai tas nenotiktu, iespējams, tiks izmantota jau iekasētās iedzīvotāja ienākuma nodokļu (IIN) summas pārpildes līdzekļi. 

Kā atzina deputāte Groce, lielākā tiesa finansiālo problēmu Rēzeknei radās ar rekreācijas jeb spa centra izbūvi. Arī tagad komiteju sēdē tika nolemts atkal izsludināt izsolē šo centru. Taču iepriekšējā pieredze rāda, ka investori līdz šim tā arī nav pieteikušies.

Bezdeficīta budžetu plāno pieņemt ceturtdien

Opozīcijas deputātes Groces priekšlikumu pašvaldības informācijai vietējās radiostacijās paredzētos 15 000 eiro novirzīt koncertzālei "Gors"  vairākums neatbalstīja. Atbalstīts viens izpilddirektora Raimonda Olehno priekšlikums atsevišķus sociālos pabalstus apmaksāt ar pašvaldības informatīvajam izdevumam paredzētu finansējumu.

"Gandrīz visi priekšlikumi jau tika piedāvāti domes ārkārtas sēdē, vairāki 19. februārī, kurā deputātu vairākums viņus neatbalstīja," piebilda Olehno.

Domes pozīcija skaidroja, ka toreiz nav zinājuši, cik lielas dividendes gaidāmas no pašvaldības kapitālsabiedrībām, kas strādā ar peļņu. Opozīcija kritizēja, ka to grūti prognozēt vēl šobrīd. 

Bezdeficīta budžetu Rēzeknes dome plāno pieņemt ceturtdien, divas nedēļas vēlāk nekā to prasa normatīvie akti. Rēzeknes politiskā vadība cer, ka neiekļaušanās termiņā nebūs šķērslis.

Rēzeknes domes priekšsēdētāja vietnieks Aleksejs Stecs ("Kopā Latvijai") pauda: "[Ceram] ka tomēr mums tiks piešķirts aizņēmums, par ko bijām runājuši."

KONTEKSTS:

Rēzekne pirms aptuveni pusgada nonāca pamatīgās finanšu grūtībās, kuru dēļ amatu zaudēja arī līdzšinējais mērs Aleksandrs Bartaševičs ("Kopā Latvijai"). Politisko krīzi valstspilsētā vēl vairāk pastiprināja domes nespēja pieņemt 2024. gada pašvaldības budžetu. Sabalansēta budžeta pieņemšana bija viens no nosacījumiem, lai pašvaldība saņemtu valsts aizdevumu 5 miljonu eiro apmērā, taču pašvaldība pēdējā dienā budžeta jautājumu pat neiekļāva domes sēdes darba kārtībā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti