Dienas ziņas

Neatbalsta Sēlijas novada veidošanu

Dienas ziņas

Saeima "Covid-19" ēnā

VID atgādina iespēju pagarināt nodokļu nomaksu

VID atgādina par iespēju pagarināt nodokļu nomaksu; pārtrauc klientu apkalpošanu klātienē

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Kamēr politiķi vēl lemj, kā saspringtajā laikā atvieglot darbu uzņēmējiem, Valsts ieņēmumu dienests (VID) atgādina, ka jau šobrīd iespējams vienoties par garāku nodokļu maksāšanas termiņu. Vienlaikus VID līdz 14.aprīlim pārtrauc klientu apkalpošanu klātienē.

Informāciju par nodokļu nomaksas pagarināšanu VID nosūtījis visiem izmitināšanas, ēdināšanas, tūrisma, kā arī sporta un izklaides nozaru uzņēmumiem, taču iespējas nodokļu maksājumus uz brīdi atlikt ir visiem. Lai to panāktu, dienestā uzņēmējam jāvēršas ar iesniegumu, kurā jāpamato, kādēļ šobrīd nodokļus nomaksāt nav iespējams.

"Visos gadījumos izvērtējam pirmām kārtām, vai ir šī ietekme – tas ir apgrozījuma kritums, tie ir apstākļi, piemēram, atcelti ceļojumi, banketi vai lielāku cilvēku grupu apkalpošana, norādot visus šos aspektus attiecībā uz vīrusu. Vēlreiz atgādinu, mēs arī šobrīd izskatām pagarinājumus, vienkārši ir jābūt skaidri saprotamam, kā uzņēmums plāno ilgtermiņā kārtot saistības pret valsti, jo esošais regulējums paredz, ka šie nodokļi būs jāmaksā," saka VID ģenerāldirektore Ieva Jaunzeme.

Jaunzeme norāda, ka vislielākās problēmas uzņēmējiem ir ar darbinieku sociālo iemaksu veikšanu, taču pagarinājumu var lūgt jebkura nodokļa nomaksai. Dienests sola iesniegumus izskatīt steidzamības kārtā, kas nozīmē, ka uzņēmums par pieņemto lēmumu uzzinās mēneša laikā.

Pēc valdības lēmuma valstī izsludināto ārkārtējo situāciju "Covid-19" vīrusa dēļ, VID paziņojumā medijiem informēja, ka 

no 13. marta līdz 14.aprīlim visā Latvijā pārtrauc klientu apkalpošanu klātienē un atceļ visus ieplānotos publiskos pasākumus.

VID norāda, ka iedzīvotāji visus VID pakalpojumus var saņemt elektroniski, VID Elektroniskajā deklarēšanas sistēmā, kā arī zvanot uz VID Konsultatīvo tālruni 67120000 vai arī uzdodot savu jautājumu rakstiski VID EDS sadaļā “Sarakste ar VID”. 

KONTEKSTS:

Koronavīrusa dēļ smagi cietusi ir tūrisma nozare, kā arī loģistika. "Ietekme ir daudzās nozarēs - vienā ir lielāka, citā mazāka. Valdība šobrīd apzinās situāciju. Ietekme ir daudzām nozarēm, vienā ir lielāka - citā mazāka ietekme. Ļoti ietekmēta ir tūrisma nozare - tur skaitļi ir dramatiski kritušies. Cilvēki atceļ braucienus, atceļ rezervācijas. Šobrīd [tūrisma] nozarei ir 90% kritums. Šajā gadījumā uz tūrisma nozari varētu attiecināt nodokļu brīvdienas, apzināsim situāciju līdz galam. Pēc tam uzņēmēji varēs izmantot iespēju vērsties Valsts ieņēmumu dienestā (VID) un uz šāda "Force majeure" pamata lūgt nodokļu brīvdienas," intervijā Latvijas Radio raidījumam "Krustpunktā" teicis ekonomikas ministrs Ralfs Nemiro ("KPV LV").

Jaunais koronavīruss "Covid-19" sāka izplatīties 2019. gadā Ķīnas centrālās daļas pilsētā Uhaņā, kurā dzīvo 11 miljoni cilvēku. Lai nepieļautu vīrusa izplatību, Ķīna paziņojusi par valsts mēroga ierobežojumiem. Pasaules Veselības Organizācija saistībā ar Ķīnas koronavīrusu izsludinājusi augstāko starptautisko ārkārtas stāvokli veselības aizsardzības jomā.  

Vīruss izplatījies arī ārpus Ķīnas, tostarp vairākās Eiropas valstīs. "Covid-19" konstatēts arī Latvijā un pārējās Baltijas valstīs.

Starptautiskās organizācijas vērš uzmanību uz to, ka jaunais "Covid-19" koronavīruss izraisīs ekonomiskās izaugsmes palēnināšanos. Turklāt pesimistiskākie scenāriji liecina pat par pirmo globālo ekonomisko lejupslīdi kopš finanšu krīzes pirms vairāk nekā desmit gadiem. Tas ietekmēs arī Latviju, un vienas no pirmajām no koronavīrusa cieta aviopārvadājumu un tūrisma nozares.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti
Lai skatītu šo resursu, mums ir nepieciešama jūsu piekrišana sīkdatnēm.

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti